Türkiye'de yetişen ceviz ağaçlarındaki juglon ekstraksiyonu ve kromatografik yöntemle analizi
Extraction of juglone from walnut trees grown in turkey and the analysis of juglone by chromatographic method
  1. Tez No: 358922
  2. Yazar: MERVE YURTCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hızlandırılmış Çözücü Ekstraksiyonu (ASE), HPLC, Ceviz Yaprağı, Juglon, Kalitatif Analiz, Kantitatif Analiz, Accelerated Solvent Extraction (ASE), HPLC, Walnut Leaf, Juglone, Qualitative Analysis, Quantitative Analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Bölümü
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de yetişen ceviz ağaçlarının bazı türlerinde bulunan juglon, hızlandırılmış solvent ekstraksiyonu (ASE) kullanılarak ekstrakte edilmiş, miktarları ters fazlı-yüksek performanslı sıvı kromatografisi ve diyod dizi dedektör (HPLC-DAD) yardımıyla kalitatif ve kantitatif olarak tayin edilmiştir. Çalışmada hareketli faz olarak % 0.5 asetik asit içeren su çözeltisi ve % 0.1 asetik asit içeren metanol kullanılıp izokratik elüsyon yapılmıştır. Kromatografik koşullar; Phenomenex Luna C8, 150 mm × 4.6 mm, 5 µm özellikte kolon, bant genişliği 4 nm, dalga boyu (λ) 252.4 nm ve juglonun alıkonma zamanı 6.1 dak olarak belirlenmiştir. Hızlandırılmış solvent ekstraksiyonunda çözücü olarak metanol (%100) kullanılmıştır. Cihazdaki koşullar sıcaklık 25 oC, statik zaman 10 dakika, temizleme hacmi % 60, yıkama zamanı 90 saniye, statik devir 3 olarak ayarlanmıştır. Bu çalışmalar sonucunda Türkiye'de yetişen ceviz ağacı türleri Şebin (Örnek 1), Yalova 1 (Örnek 5), Yalova 2 (Örnek 3), Yalova 3 (Örnek 6), 198/110 (Örnek 2) yapraklarında bulunan juglon hızlandırılmış çözücü ektraksiyonu (ASE) yöntemi ile ekstrakte edilerek, ters fazlı-yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (HPLC) ile tayin edilmiştir. Bu türlerde 1 g yaş yaprakta 0.134- 1.230 mg aralığında juglon bulunmuştur. ASE yöntemi ile geri kazanım değeri ortalama % 93 (RSD = 1.35) olarak belirlenmiştir. Hızlı ve etkin bir ekstraksiyon yöntemi olan ASE'nin önceki çalışmalardan farklı olarak, juglonu bozundurmadığı kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The juglone in the leaves of some walnut species grown in Turkey has been extracted, identified and assayed by Reverse Phase-High Performance Liquid Chromatography (HPLC-DAD) in this study. The mobile phase is % 0.5 Asetic Acid in ultra distiled water (A) and % 0.1 Asetic Acid in methanole (B) with volume percentage of 45:55 (A:B) and isocratic elution has been applied. Chromatographic conditions are determined as Phenomenex Luna C8, 150 mm × 4.6 mm, 5 µm column, bandwidhts 4 nm, λ=252.4 nm, the retention time of Juglon is 6.1 min. Methanole has been used as solution in Accelerated Solvent Extraction (ASE). The conditions of ASE; temperature 25oC, static duration 10 minutes, purge volume % 60, washing duration 90 seconds, static cycle 3. The juglone in the leaves of the walnut species of Şebin (Sample 1), Yalova 1 (Sample 5), Yalova 2 (Sample 3), Yalova 3 (Sample 6), 198/110 (Sample 2) grown in Turkey has been extracted, identified and assayed by RP-HPLC-DAD. Juglone founded between 0.134- 1.230 mg/1 g wet leaves. Recovery was found % 93 (RSD = 1.35). It was proved that the juglone is not degraded during extraction with ASE which is an an efficient and fast method of isolation.