Nöroşirurji servisinde yatan hastaların uyku kalitesi
The sleep quality of neurosurgery clinic inpatients
- Tez No: 358971
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL UCUZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Uyku, Uyku Kalitesi, Nöroşirurji, Hemşirelik, Hasta, Sleep, Sleep Quality, Neurosurgery, Nursing, Patient
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
- Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Nöroşirurji Servisinde Yatan Hastaların Uyku Kalitesi Bu araştırma nöroşirurji kliniğinde yatan hastaların uyku kalitesini belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Araştırma tanımlayıcı olarak, Nisan 2013-Mart 2014 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi nöroşirurji kliniğinde yürütüldü. Araştırmanın evrenini Nisan 2013-Haziran 2013 tarihleri arasında nöroşirurji kliniğinde yatan tüm hastalar oluşturdu. Araştırmanın örneklemini ise, nöroşirurji kliniğinde en az bir haftadır yatıyor olan, araştırmaya katılmayı kabul eden, 18 yaş ve üzerinde olan, iletişim kurulabilen ve olasılıksız rastlantısal örnekleme yöntemi ile seçilen 140 hasta oluşturdu. Araştırmaya başlamadan önce Malatya Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan ve Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimliğinden yazılı izin alındı. Veriler hasta tanıtım formu ve Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle toplandı. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma, bağımsız gruplarda t testi, Kruskal Wallis ve Mann-Whitney U testleri kullanıldı. Araştırma kapsamına alınan hastaların % 43.6'sı kadın olup %33.6' sı intra kranial kitle tanısıyla hastanede yatmaktaydı. Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi toplam puan ortalaması 7.63±4.04 olan hastaların alt bileşenlerden öznel uyku kalitesi puan ortalaması 1.38±1.01, uyku latensi puan ortalaması 1.52±1.07, puan ortalaması uyku süresi 1.57±1.07, alışılmış uyku etkinliği puan ortalaması 0.61±0.94, uyku bozukluğu puan ortalaması 1.29±0.53, uyku ilacı kullanımı puan ortalaması 0.41±0.90, gündüz işlev bozukluğu puan ortalaması 0.82±0.97 olarak bulundu. Kadın hastaların erkek hastalara göre uyku kalitelerinin daha kötü olduğu bunun dışında hastaların diğer tanıtıcı ve tıbbi özelliklerinin uyku kalitesini önemli düzeyde etkilemediği belirlendi. Sonuç olarak nöroşirurji hastalarının uyku kalitesinin önemli düzeyde kötü olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
The Sleep Quality of Neurosurgery Clinic Inpatients The aim of the study is to determine the sleep quality of neurosurgery clinic inpatients. The research was carried out between April 2013 and March 2014 at Inönü University Turgut Özal Medical Center neurosurgery clinic. The population comprised all patients who had been staying at the neurosurgery clinic between April and June 2013. As for the sample, it comprised randomly selected 140 patients who had been staying at the neurosurgery clinic for at least a week between, who were (over) 18, who could maintain communication and who agreed to participate in the study. Prior to the implementation, written consent of Malatya Clinic Research Ethics Committee and Turgut Özal Medical Center's Head Physician was obtained. The data were collected via face-to-face interviews and by means of patient introduction form, and Pittsburgh Sleep Quality Index . Frequency, percentage, standard deviation, t-test for independent groups, Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests were performed in the statistical evaluation of the data. Of the patients, 43.6% were women and 33.6% were hospitalized due to intracranial mass diagnosis. The patients' Pittsburgh Sleep Quality Index mean score was found to be 7.63±4.04. Of the subcomponents, subjective sleep quality mean score was 1.38±1.01, sleep latency mean score was 1.52±1.07, mean sleep duration score was 1.57±1.07, habitual sleep efficiency mean score was 0.61±0.94, sleep disturbances mean score was 1.29±0.53, use of sleep medication mean score was 0.41±0.90, daytime dysfunction mean score was 0.82±0.97. It was determined that female participants' quality of sleep was worse than that of males and patients' other introductory and medical characteristics did not influence quality of sleep at a significant level. In conclusion, it was determined that neurosurgery patients' quality of sleep is highly unfavorable.