Lateral epikondilit hastalarında derin friksiyon masajının; ağrı, kuvvet ve günlük yaşam becerileri üzerine olan etkisi
The effects of deep friction massage on pain, power and daily living skills of patient with lateral epicondylitis
- Tez No: 358972
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYMELEK ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Derin friksiyon, dirsek eklemi, lateral epikondilit, masaj, ultrason, deep friction, elbow joint, lateral epicondylitis, massage, ultrasound
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
LATERAL EPİKONDİLİT HASTALARINDA DERİN FRİKSİYON MASAJININ; AĞRI, KUVVET VE GÜNLÜK YAŞAM BECERİLERİ ÜZERİNE OLAN ETKİSİ Çalışmamızın amacı, derin friksiyon masajının, lateral epikondilit tedavisinde etkinliği olup olmadığını sorgulamaktır. Çalışmamıza lateral epikondilit tanısı alan 54 hasta (30 kadın, 24 erkek) alındı. Hastalar rastgele 27'şer kişilik 2 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna, her seansta lateral epikondil bölgesine klasik fizyoterapi yöntemleri (20 dakika hot pack, 5 dakika ultrason ve 20 dakika TENS) uygulandı. Deney grubuna aynı fizyoterapi yöntemlerine ilave olarak her gün 5 dakika derin friksiyon masajı uygulandı. Tedavi öncesinde ve 15 seanslık tedavi sonrasında istirahat ağrısı, gece ağrısı ve aktivite ağrısı için visuel analog skala, kavrama kuvveti için hidrolik el dinamometresi, günlük yaşam becerileri için quick dash anketi kullanıldı. Çalışmamızda hem deney hem kontrol grubunda tedavi sonrasındaki istirahat, gece ve aktivite ağrısı VAS skorları tedavi öncesine göre azalmıştır. Deney ve kontrol grubu karşılaştırıldığında, tedavi sonrasındaki istirahat ve aktivite ağrısındaki azalma, deney grubunda daha fazla olmuştur. Gece ağrısındaki azalmada ise deney grubu ile kontrol grubu arasında fark bulunamamıştır. Kavrama kuvveti ve günlük yaşam becerileri, hem deney grubunda hem kontrol grubunda tedavi sonrasında tedavi öncesine göre artmıştır. İki grup karşılaştırıldığında ise artış deney grubunda daha anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak derin friksiyon masajının, lateral epikondilit hastalığında uygulanan diğer tedavi yöntemlerine göre, daha hızlı ve etkin bir şekilde iyileşme sağladığı ve güvenle uygulanabilecek bir yöntem olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF DEEP FRICTION MASSAGE ON PAIN, POWER AND DAILY LIVING SKILLS OF PATIENT WITH LATERAL EPICONDYLITIS The aim of this study was to question whether deep friction massage has a therapeutic effect on lateral epicondylitis or not. Fifty-four patients (30 women and 24 men) with lateral epicondylitis were included into the study. Patients were randomized into two equal groups (n=27). Classical physiotherapy methods (hot pack for 20 mins, ultrasound for 5 mins and TENS for 20 mins) were used in control group, while deep friction massage was applied to the study group for 5 minutes additionally. Visual analog scale (VAS) for resting pain, nocturnal pain and activity-related pain; hydraulic hand dynamometer for grip strength; quick dash questionnaire for daily life skills were used for evaluation of patients before and after 15 sessions of treatment, . VAS scores for resting, nocturnal pain and activity-related pain after treatment in both groups decreased compared to pre-treatment period. When study and control groups were compared, the decrease both in resting pain and activity-related pain in the post-treatment period was higher in study group. There was no difference between both groups in terms of the decrease in nocturnal pain. In both groups grip strength and daily life skills were increased after the treatment. This increase was higher in study group. In conclusion, deep friction massage was found to be inducing a faster and more effective improvement in lateral epicondylitis compared to other treatment modalities, and can safely be used.