İleus tanılı olgularda retrospektif bilgisayarlı tomografi bulguları
Retrospective study of computed tomography findings in ileus
  1. Tez No: 359075
  2. Yazar: MUHARREM ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AŞUR UYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, İleus, İnce barsak, Kalın barsak, Brid, Malignite, Computed tomography, İleus, Small intestine, Large intestine, Brid, Malignancy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZETAmacımız ileus tanılı yetişkin populasyondaki hastaların cerrahi bilgileri ve patoloji sonuçları ışığında tüm gastrointestinal sistem obstrüksiyonlarının varlığını, nedenlerini ve bulgularını bilgisayarlı tomografi ile retrospektif olarak değerlendirmektir. Çalışmamıza Ocak 2010 ve Eylül 2012 dönemleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Servisine ileus ön tanısı olan ve operasyon sonrasında ileus kesin tanısı alan yaşları 15-84 arasında değişen 52'si kadın, 50'si erkek toplam 102 olgu dâhil edildi. İnceleme grubumuzdaki hastalarımızın batın pelvik BT çekimleri 64 dedektörlü Philips Brillance ve 16 dedektörlü Toshiba Activion cihazlarıyla; ksifoid proçesten başlayarak simfiz pubise kadar inguinal kanal orifislerini de içine alacak şekilde nefes tutturularak yapıldı. Radyolojik bulgular cerrahi ve patoloji verileriyle beraber istatistiksel olarak karşılaştırıldı.Tüm ileuslu olgularımızın %88'inde barsak obstrüksiyonu ile uyumlu barsak dilatasyonu saptandı. Etyolojiye yönelik yapılan incelemede BT `nin sensitivitesi %91 spesifitesi % 44 olarak saptandı. Vakalarımızın %72'sinde ince barsak tipi, % 28'inde ise kalın barsak tipi obstrüksiyon saptandı. BT' de brid (%22,5), kitle (%17,6), herni (%9,8), mezenterik iskemi (%9,8), GİS perforasyonu (%5,9), peritonitis karsinomatoza (%4,9), volvulus (%4,9), invajinasyon(%3,9), abse (%2), gossipiboma (%2), anastomoz darlığı (%2) , ince barsak torsiyonu (%2), safra taşı ileusu (%1), crohn hastalığı (%1), parazitoz (%1) ve intestinal malrotasyon (%1) saptandı. İleuslu olgularımıza eşlik eden mezenterik kirlenme, batında serbest mayi, inci dizisi bulgusu ve geçiş zonu ile barsak obstrüksiyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Çalışmamızda daha az sıklıkla görülen barsak duvar kalınlaşması, barsak kitlesi, ince barsak feçes bulgusu (feçes sign), peritoneal nodül, girdap bulgusu (whirl sign), hedef bulgusu (target sign), batında serbest hava ve barsak duvarında hava değerleri (pneumatosis intestinalis) bulguları ile ile barsak obstrüksiyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı.Sonuç olarak bilgisayarlı tomografi gastrointestinal sistem obstrüksiyonlarında obstrüksiyonun varlığı, nedeni ve bulgularının değerlendirilmesinde etkili ve tanı değeri yüksek bir görüntüleme yöntemidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYWe aimed to retrospectively assess CT studies of adult patients with diagnosis of ileus in order to determine the existence, etiology, and findings of gastrointestinal system obstructions in the light of pathological and surgical results.102 consecutive cases operated at Dicle University department of general surgery between January 2010 and september 2012 with confirmed surgical diagnosis of ileus were included to our study (Age range:15-84, Sex: 52 females and 50 males).CT studies were carried out at our hospital unit Philips Brilliance 64 CT scanner and Toshiba Activion 16 CT scanner. Cases were scanned from xphoid process through symphisis pubis including inguinal orifice with inspiratory breath holding technique. Radiological findings were statistically compared with pathological and surgical findings.Bowel dilatation reflecting bowel obstruction has been detected in 88% of cases. Etiological investigation showed that the sensitivity and specificity of CT was 91% and 44% respectively. 72%of cases found to have small bowel obstruction and remaining had large bowel obstruction. The etiologies were listed as brid (%22,5), mass (%17,6), hernia (%9,8), mesenteric ischemia (%9,8), GIS perforation (%5,9), peritonitis carcinomatosa (%4,9), volvulus (%4,9), invagination (%3,9), abscess (%2), foreign body (%1) , narrowed anastomosis (%1), small bowel torsion (%1), gallbladder stone ileus (%1), Chron's disease (%1), parasitosis (%1), and intestinal malrotation (%1). Statistically significant relation found between bowel obstruction and CT findings as mesenteric stranding, free intra-peritoneal fluid, string of pearls and transition zone. Statistically significant relation was not found between bowel obstruction and finding as bowel wall thickening, bowel mass, small bowel faeces sign, peritoneal nodule, whirl sign, target sign, free intra-peritoneal air, and pneumatosis intestinalis.In conclusion, CT is an efficient imaging modality with high diagnostic value in terms of determine the existence, findings and etiology of bowel obstruction.