Hiperparatiroidizmli hastalarda ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, sintigrafi bulgularının karşılaştırılması ve cerrahi sonrası patoloji sonuçları ile korelasyonu
Comparison of ultrasonography, computed tomography, and scintigraphy findings in patients with hyperparathyroidism and correlation with post-surgical pathology results
- Tez No: 945481
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Paratiroid Adenomu, Primer Hiperparatiroidizm, Tanısal Görüntüleme, 4D-BT, 99mTc-Sestamibi, Ultrasonografi, Parathyroid Adenoma, Primary Hyperparathyroidism, Diagnostic Imaging, 4D CT, 99mTc-Sestamibi, Ultrasonography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Primer hiperparatiroidizmin (PHPT) kesin tedavisi, hiperfonksiyon gösteren paratiroid bezlerinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Optimal cerrahi planlama ve başarılı sonuçlar için doğru preoperatif lokalizasyon büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, PHPT tanılı hastalarda ultrasonografi (US), 99mTc MIBI SPECT, bilgisayarlı tomografi (BT) ve dört boyutlu bilgisayarlı tomografinin (4D-BT) preoperatif lokalizasyondaki etkinliğini değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Bu tek merkezli retrospektif çalışmaya, Ocak 2017 ile Ekim 2024 tarihleri arasında PHPT nedeniyle cerrahi uygulanan ve preoperatif olarak US, 99mTc MIBI SPECT ve BT veya 4D-BT ile kombine görüntüleme yapılan hastalar dahil edilmiştir. Tüm hastalara ait demografik veriler, görüntüleme ve cerrahi bulgular, histopatolojik sonuçlar ile preoperatif ve postoperatif serum kalsiyum ve PTH düzeyleri analiz edilmiştir. Bulgular: Toplam 189 hasta (38 erkek, 151 kadın; yaş aralığı: 19–76 yıl; ortalama yaş: 51.97 ± 13.67 yıl) değerlendirilmiştir. Hastaların 176'sında (%93.1) tek adenoma, 13'ünde (%6.9) multiglandüler hastalık (MGH) saptanmıştır. Tek adenomu olan hastalarda her bir görüntüleme yönteminin duyarlılık ve pozitif öngörü değeri (PÖD) oranları sırasıyla US: %51.7 ve %93.8, MIBI SPECT: %80.1 ve %91.0, BT: %80.4 ve %94.7, 4D-BT: %90.6 ve %98.3 olarak hesaplanmıştır. 4D-BT ve SPECT kombinasyonu en yüksek duyarlılığı göstermiştir (%96.9), ancak 4D-BT'ye kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0.273). MGH vakalarında ise 4D-BT en yüksek duyarlılığa sahipti (%77.8), bunu benzer duyarlılık oranlarına sahip olan BT (%46.4) ve SPECT (%45.9) izlerken, en düşük duyarlılık US'de gözlendi (%35.1). Sonuç: 4D-BT, hiperfonksiyon gösteren paratiroid bezlerinin preoperatif lokalizasyonunda en duyarlı görüntüleme yöntemi olarak saptanmış ve MIBI SPECT, BT ve US'den daha üstün bulunmuştur. 4D-BT ve SPECT kombinasyonu tanısal performansı daha da artırsa da, 4D-BT'ye kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmamıştır. Bu bulgular doğrultusunda, 4D-BT tek başına veya SPECT ile birlikte birinci basamak görüntüleme yöntemi olarak değerlendirilebilir ve US ve SPECT ile lokalize edilemeyen ancak klinik şüphenin devam ettiği olgularda kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The definitive treatment for primary hyperparathyroidism (PHPT) is the surgical removal of hyperfunctioning parathyroid glands. Accurate preoperative localization is crucial for optimal surgical planning and successful outcomes. This study aims to evaluate the effectiveness of ultrasound (US), 99mTc MIBI SPECT, CT, and 4D-CT in the preoperative localization of hyperfunctioning parathyroid glands in patients with PHPT. Materials and Methods: This single-center retrospective study included patients with PHPT who underwent combined preoperative imaging with US, 99mTc MIBI SPECT, and either CT or 4D-CT, followed by surgery, between January 2017 and October 2024. Demographic data, imaging and surgical findings, histopathological results, preoperative and postoperative serum calcium and PTH levels were analyzed for each patient. Results: A total of 189 patients (38 males and 151 females; age range: 19–76 years; mean age: 51.97 ± 13.67 years) were evaluated. Among them, 176 (93.1%) had a single adenoma, while 13 (6.9%) had multigland disease (MGD). In single adenomas, the sensitivity and positive predictive value (PPV) for each imaging modality were as follows: US 51.7% and 93.8%, MIBI SPECT 80.1% and 91.0%, CT 80.4% and 94.7%, and 4D-CT 90.6% and 98.3%, respectively. The combination of 4D-CT and SPECT had the highest sensitivity (96.9%) but did not show a statistically significant improvement over 4D-CT alone (p=0.273). For MGD cases, 4D-CT had the highest sensitivity (77.8%), while CT (46.4%) and SPECT (45.9%) showed similar sensitivity, and US had the lowest sensitivity (35.1%). Conclusion: 4D-CT was the most sensitive imaging modality for the preoperative localization of hyperfunctioning parathyroid glands, outperforming Tc-99m MIBI SPECT, CT, and US. The combination of 4D-CT and SPECT further improved diagnostic performance, although the difference was not statistically significant compared to 4D-CT alone. Based on these findings, 4D-CT may be considered as a first-line imaging modality, either alone or in combination with SPECT, and should be utilized when US and SPECT fail to localize the lesion despite persistent clinical suspicion.