Eklem içi kalkaneus kırıklarında cerrahi tedavi (iki farklı yöntemin karşılaştırılması)
The surgical treatment of intra-articular calcaneal fractures (comparison of two different methods)
  1. Tez No: 359112
  2. Yazar: VELAT ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. HÜSEYİN ARSLAN, PROF. NECDET SERDAR NECMİOĞLU, YRD. DOÇ. İBRAHİM AZBOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Calcaneus, displaced, fracture, closed, percutan
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Kapalı Redüksiyon ve yivli k-teliyle Perkutan Fiksasyon (KR-PF) yeni bir teknik olup yaygın kullanılmamaktadır. Çalışmamızda Açık Redüksiyonplak vidayla İnternal Fiksasyon (AR-İF) tekniği ve KR-PF tekniğiyle tedavi edilen hastaların klinik ve radyolojik sonuçları karşılaştırıldı. Gereç ve yöntem: Haziran 2008 ile Aralık 2012 tarihleri arasında, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında, deplase eklem içi kalkaneus kırığı nedeniyle AR-İF ve KR-PF tekniği kullanılarak, 50 hastanın 64 ayağı opere edildi. Hastalar ortalama 4.3 gün (1- 13 gün) içinde ameliyata alındı. Bunlardan 27 kırığa (%42.2) AR-İF tekniği (Grup I), 37 kırığa (%57.8) KR-PF tekniği (Grup II) uygulandı. Grup I'in 16'sı erkek, 4'ü kadın olup yaş ortalaması 30.0 idi. Grup II'nin 17'si erkek, 13'ü kadın olup yaş ortalaması 26.6 idi. Sanders kırık sınıflamasına göre Grup l'deki 23 kırık (%35.9) Sanders tip III, 4 kırık (%6.3) Sanders tip IV idi. Grup II'deki kalkaneus kırıklarının 2'si (%3.1) Sanders tip II, 21'i (%32.8 ) Sanders tip III, 14'ü (%21.9) Sanders tip IV idi. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası Böhler açıları ölçülüp, klinik değerlendirme AOFAS Arka Ayak Skorlama Sistemine göre yapıldı. Bulgular: Hastaların ortalama takip süresi 32.5 ay (10-54) idi. Kırık tipi ile klinik sonuçlar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki vardı (p=0.017). Grup I'in ameliyat öncesi ortalama 7.59º (-22º_28º) olan Böhler açısı ameliyat sonrası 21.03º (8º_36º), Grup II'nin ameliyat öncesi ortalama 0.70º (-36º_20º) olan Böhler açısı ameliyat sonrası 16.94º (-18º_36º) saptandı. Grup I'de Böhler açısının daha iyi restore edildiği fakat fonksiyonel sonuçlar açısından Grup II ile arasında anlamlı bir fark olmadığı görüldü (p>0.05). Böhler açısındaki düzelmeyle memnun edici klinik sonuçlar arasında pozitif bir korelasyon vardı (Grup I,p=0.004; Grup II,p=0.013). Böhler açısının tek başına klinik sonuçlara etkisinin sınırlı olduğu görüldü (p=0.001). Ortalama AOFAS skoru Grup I'de 89.8 puan, Grup II'de 85.4 puan olup, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi (p>0.05). iii Sonuç: Eklemi içi deplase kalkaneus kırıklarında AR-İF tekniğinin memnun edici klinik sonuçlar açısından daha üstün olduğu söylenebilir. Ancak yaptığımız çalışmada KR-PF tekniğiyle elde ettiğimiz klinik sonuçların AR-İF tekniğiyle kıyaslanabilir olması, ayrıca düşük yumuşak doku hasarı, daha az komplikasyon oranı, travma yükünü arttırmadan kısa sürede uygulanabilir olması açısından, doğru seçilmiş hasta gruplarında (eşlik eden hastalıklardan ötürü daha kötü iyileşme potansiyeli olan hastalar, ek sistem yaralanması ve birden çok kırığı olan hastalar) KR-PF'nun etkili bir tedavi tekniği olduğunu düşünmekteyiz. Anahtar Sözcük: Kalkaneus; deplase; kırık; kapalı; perkutan.
Özet (Çeviri)
Objective:“Close reduction & percutanous fixation with K wire”(CR-PF) technique is new and not common in use. In our study clinic and radiologic results of patients treated with“Open reduction & internal fixation with plate and screw”(OR-IF) and CR-PF are compared. Material and method: Between June 2008 and December 2012, in Dicle University Faculty of Medicine Department of Orthopaedics and Traumatology, using OR-IF and CR-PF for displaced intraarticular calcaneus fracture, 64 feet of 50 patients are operated. Patients operated average in 4.3 days (1-13). In 27 fracture (%42,2) OR-IF technique (Group I) and in 37 fracture (%57,8) CR-PF technique (Group II) applied. Group 1 had 16 male, 4 female patients and the average age was 30. Group 2 had 17 male, 13 female patients and the average age was 26.6. According to Sanders fracture classification 23 fracture in Group 1 (%35.9) were Sanders type III, 4 fracture (%6.3) were Sanders type IV. Two of calcaneus fractures in Group II (%3.1) were Sanders type II, 21 (%32.8) were Sanders type III, 14 (%21.9) were Sanders type IV. Patients pre and post op Böhler angles' measured and clinical evaluation made according to AOFAS Hind Foot Score System. Findings: Patients average follow up time was 32,5 months (10-54). There was statistically significant relationship between fracture type and the clinic results (p=0.017). Group I's pre op average 7.59 (-22_28) degrees of Böhler angle was post op 21.03 (8-36), Group II's pre op average 0.70 (-36_20) degrees of Böhler angle was post op 16.94 (-18_36) determined. Group I has better restoration in Böhler angle but as the functional results there was not a significant difference between Group II (p>0,05). The improvement in Böhler angle has a positive corelation with satisfactional clinical results (Group I,p=0.004; Group II,p=0.013). Böhler angle was found to be only a limited effect on clinical results alone (p=0,001). Average AOFAS score was 89.8 points in Group I, 85.4 points in Group II and there was not a statistically significant difference between the groups (p>0,05). v Result: It can be said that in treatment of intraarticular displaced calcaneus fractures, OR-IF technique is a better way for satisfactional clinical results. However in this study the clinical results that we achieved with CR-PF technique to be comparable with OR-IF technique, also lower soft tissue damage, lower complication ratio and applicability in less time to minimize the increase of the trauma effect, we think that in properly chosen patient groups (patients with lower recovery potential because of accompanying diseases, patients with additional system injuries and multipl fractures) CRPF technique is an effective treatment technique.