Asetabulum kırıklarında cerrahi tedavi sonuçlarımız
The results of surgical treatment of acetabulum fracture
  1. Tez No: 359132
  2. Yazar: İLHAMİ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GEM, PROF. DR. HÜSEYİN ARSLAN, YRD. DOÇ. DR. BEKİR YAVUZ UÇAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Acetabulum, surgery, fracture, internal/fixation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Amaç: Bu çalışmada açık redüksiyon ve internal fiksasyon tekniği ile tedavi ettiğimiz asetabulum kırıklı hastaların klinik ve radyolojik sonuçları değerlendirilip, Kısa Form-36 anketi ile hasta yaşam kalitesine etkileri araştırıldı. Gereç ve yöntem: Ocak 2003 ile Kasım 2012 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında 37 hastanın 37 asetabulum kırığı açık redüksiyon ve internal fiksasyon ile tedavi edildi. Hastalar ortalama 3,8 (1-10 gün) gün içerisinde operasyona alındı. Hastaların 30'u erkek, 7'si kadın olup ortalama yaşları 36,4 (17-58) idi. Tüm kırıklar kapalı kırıktı. Kırıkların 22'si (%59,5) sağ, 15'i (%40,5) sol kalçaya aitti. Travma mekanizması; 19 hastada araç içi trafik kazası, 5 hastada araç dışı trafik kazası, 8 hastada yüksekten düşme, 3 hastada motosiklet kazası ve 2 hasta basit düşme idi. Hastaların 16'sında eşlik eden ek ortopedik yaralanma mevcuttu. Ameliyat öncesi çekilen grafilerden asetabular kırıkların Judet ve Letournel'e göre sınıflaması yapıldı. Buna göre kırıkların 22'si (%59,5) basit tip ve 15'i (%40,5) kompleks tip kırık idi. Yirmi hastada (%54,1) posterior, 5 hastada (%13,5) santral, 2 hastada anterior (%5,4) olmak üzere toplam 27 hastada (%73) travmatik kalça çıkığı tespit edildi. Çıkıklar acil polikliniğinde kapalı olarak redükte edildi. Bulgular: Hastaların ortalama takip süresi 49,8 (12-117) ay idi. Redüksiyon 32 (%86,5) hastada anatomik (0-1 mm), 3 (%8,1) hastada başarılı (2-3 mm), 2 (%5,4) hastada kötü (>3 mm) idi. Matta'nın radyolojik değerlendirme kriterlerine göre %78,3 mükemmel ve iyi, %10,8 orta ve %10,8 kötü sonuç görüldü. Klinik değerlendirme kriterlerine (Merle d'Aubigne ve Postel) göre toplamda % 67,5 mükemmel ve iyi, %24,3 orta ve %8,1 kötü klinik sonuç elde edildi. Klinik değerlendirme (Merle d'Aubigne ve Postel) sonuçları mükemmele yaklaştıkça Kısa Form-36 yedi alt parametre sonuçlarının (Mental Sağlık parametresi hariç) benzer bir şekilde arttığı, radyolojik değerlendirme sonuçları mükemmele yaklaştıkça Kısa Form-36 sekiz alt parametre sonuçlarının da benzer bir şekilde arttığı gözlendi. iii Sonuç: Asetabulum kırıklarının tedavisinde uygun zamanda redüksiyon sağlanması, uygun insizyon seçimi ve yeterli cerrahi deneyim ile tatmin edici sonuçlar elde edilmiştir. Yaşam kalitesini değerlendirmede Kısa Form-36 radyolojik ve klinik sonuçlarla korele ve etkin bir ankettir. Anahtar Sözcük: Asetabulum; cerrahi; kırık; internal/fiksasyon;
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the clinical and radiological results of the patients with acetabular fractures we treated with the open reduction and internal fixation technique were evaluated. Patient life quality effects was surveyed with Short Form-36. Material and method: Between January 2003 and November 2012 in Dicle University Faculty of Medicine Department of Orthopaedics and Traumatology, 37 acetabulum fracture of 37 patients treated with the open reduction and internal fixation technique. Patients operated average in 3,8 days (1-10). Thirty of the patients were male, seven of were female and the average age was 36,4 (17-58). All fractures were close. Twenty two (%59,5) of fractures were on the right hip and 15 (%40,5) were on the left hip. Travma mechanism was; in 19 patients traffic accident (in vehicle),5 patients traffic accident (out vehicle), 8 patients fall from high,3 patients motorcycle accident and 2 patients simple fall.16 of patients had additional orthopaedic injury. Pre- op acetabular fracture graphics were classified according to Judeth and Letournel. Accordingly 22 (%59,5) of fractures were simple type and 15 (%40,5) were complex type. Totally in 27 (%73) patients traumatic hip dislocation were determined, 20 (%54,1) were posterior, 5 (%13,5) were central and 2 (%5,4) were anterior. Dislocations were reducted with close reduction technique in emergency service. Findings: Patients average follow up time was 49,8 (12-117) months. In 32 (%86,5) patients reduction was anatomic (0-1 mm), 3 (%8,1) patients succesful (2-3 mm) and 2 (%5,4) patients bad (>3 mm). According to Matta's radiologic evaluation criteria; %78,3 excellent and good, %10,8 average and %10,8 bad results had seen. According to clinic evaluation criteria (Merle d'Aubigne and Postel) totally %67,5 excellent, %24,3 average and %8,1 bad clinic results has achieved. When clinical evaluation (Merle d'Aubigne and Postel) results gets closer to the excellent, a similar increase in the results of seven sub parameters (except Mental Health parameter) of Short Form-36 v and when radiological evaluation results gets closer to the excellent, a similar increase in the results of eight sub parameters of Short Form-36 had seen. Result: In treatment of acetabular fractures with reduction in proper time, proper incision choosing and sufficient surgical experience satisfacting results has achieved. To evaluate the life quality, Short Form-36 is an effective survey that corelated with clinical and radiological results.