Üreteropelvik bileşke darlığında cajal hücresi ve caveolin 1 düzeylerinin değerlendirilmesi
The evaluation of cajal cells and caveolin 1 levels at ureteropelvic junction obstruction
- Tez No: 359182
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER BAYRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Üreteropelvik Bileşke Darlığı, Cajal Hücresi, Caveolin 1, Ureteropelvic Junction Obstruction, Cajal Cell, Caveolin 1
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Üreteropelvik bileşke darlığı (ÜPBD) nedeniyle pyeloplasti yapılan hastalarda ve başka nedenlerle nefrektomi yapılmış normal üreteropelvik bileşkeye (ÜPB) sahip hastalarda;üreteropelvik bileşkelerin Cajal hücresi ve Caveolin 1 düzeyleri yönünden karşılaştırılması ve ÜPBD fizyopatolojisinde Cajal hücresi ve Caveolin' in rolünün ortaya konulması amaçlandı. 2005– 2013 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalında ÜPBD nedeniyle dismembered pyeloplasti yapılan 37 olgu ile başka nedenlerle nefrektomi yapılmış ÜPBD olmayan 37 olgu(toplam 74 olgu)çalışmaya dahil edildi. ÜPB spesimenlerinde Cajal hücre sayısı ve Caveolin boyanma şiddeti; Patoloji Anabilim Dalında CD 117 ve Caveolin-1 kullanılarak immunohistokimyasal yöntemlerle değerlendirildi. ÜPBD olan Grup 1 de Cajal hücre dağılımı ortalaması 1,37 ± 0,54 iken, Grup 2' de 2,13 ± 0,53 olarak tespit edildi. Caveolin 1 ile boyanma şiddeti ortalaması ise ÜPBD olan Grup 1' de 1,86 ± 0,82, Grup 2' de 2,37 ± 0,75 olarak hesaplandı. ÜPBD olan grupta Cajal hücre dağılımı ve Caveolin 1 ile boyanma şiddetinin kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak azalmış olduğu saptandı (p=0.001, p=0.008). Cajal hücresi ve Caveolin 1 'in ürogenital sistemde sinyal iletimi ve peristaltizmde rolü olduğunu gösteren bulgular ışığında yapılan bu çalışmada, Cajal hücresi ve Caveolin 1 düzeyleri, ÜPBD olan grupta kontrol grubuna oranla daha az saptanmıştır. Bu sonuç Cajal hücrelerinin ve Caveolin 1 'in üriner sistemde sinyalizasyon ile ilişkili olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The comparison of Cajal cells and Caveolin 1 levels were aimed between patients underwent pyeloplasty operation as a result of ureteropelvic junction obstruction (UPJO) and patients had normal ureteropelvic junction but underwent nephrectomy by other reasons. Also determining theroles of Cajal cells and Caveolin 1 were planned in pathophysiology of ureteropelvic junction obstruction. 37 patients underwent dismembered pyeloplasty as a result of UPJO and 37 patients with normal UPJ underwent nephrectomy by other reasons were included in this study at University of Gaziantep Department of Urology between 2005 and 2013 Number of Cajal cells and intensity of Caveolin staining were evaluated with immunohistochemical methods by using CD 117 and Caveolin 1 at the Department of Pathology. The mean of Cajal cell distribution was determined as 1,37 ± 0,54 at group 1 with UPJO and 2,13 ± 0,53 at group 2. The mean of Caveolin 1 staining intensity was determined as 1,86 ± 0,82 at group 1 with UPJO and 2,37 ± 0,75 at group 2. It was determined that there was a statistical difference between two groups in terms of distribution of Cajal cells and Caveolin1 staining decreased in group 1 (p=0.001, p=0.008). As a result of findings which approved the role of Cajal cells and Caveolin 1 in signal transduction and peristaltism at urogenitalsystem, it was observed that Cajal cells and Caveolin 1 levels wereless in the control group as compared to the group with UPJO, in this study. These results supported that there might be a relationship between Cajal cells and Caveolin 1 for signal transduction in urinary system.