Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile kök kırıklarının değerlendirilmesi
Determination of root fracture on cone bean computer tomography
  1. Tez No: 359248
  2. Yazar: MEHMET SİNAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İZZET YAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: KIBT, dental travma, kök kırığı, CBCT, dental trauma, root fracture
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hekimliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmamızın amacı 8-15 yaş arasında dental travmaya maruz kalmış kök kırığından şüphenilen ve kök kırığı gerçekleşmiş 50 hastadan alınan Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) görüntüsünün değerlendirilmesidir. Çalışmamızda hastalardan elde ettiğimiz tomografik görüntüler ile üç düzlemde daha güvenilir, ayrıntılı, objektif ve birebir gerçek boyutlarda ölçümler yapılmıştır. KIBT ile kök kırığının lokalizasyonu, kök kırığı sayısı ve yönü periapikal X-ray?lardan daha farklı ve üstün olarak klinisyenin istediği kesitte incelenebilmektedir. Gereç ve yöntem: Çalışmaya dahil olan bireylerin tümünden üç boyutlu volumetrik dental tomografi cihazı ile 0,3 voksel aralığında ve 8,9 saniyede görüntüler elde edilmiştir(i-CAT®, Model 17-19, Imaging Sciences International, Hatfield, Pa USA). Hastalardan alınan anamnez ve KIBT görüntülerinden elde edilen bilgiler, bağımsız değişkenlerin ortalaması ve dağılımı Ki-kare testi istatistiksel yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Dental travma sonrası lüksasyon olan vakalarda 0,5mm tam yuvarlak ortodontik tel ve kompozit yardımıyla semirijit splint uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan yaşları 8-15 arasında değişen travmaya maruz kalmış 50 çocuğun toplam 97 dişinde kök kırığı yaralanması saptandı. Horizontal kök kırığı 97 dişin %63,9?unda, oblik kök kırığı %31,9?unda, %1.03 inde de hem horizontal hemde oblik kök kırığı, %2,06 parçalı kırık ve %1,03?ünde hem horizontal hem de vertikal kök kırığı görülmüştür. Kök kırıklarının lokalizasyonu incelendiğinde 97 dişin 96?sı maksiller kesici dişler ve 1?i mandibular diş olduğu gözlendi. En fazla etkilenen dişler sırasıyla üst santral dişler (%41.23 sağ, sol %37.11), üst sağ lateral dişler (%11.34), üst sol lateral dişler (%9.27) ve alt santral diş (%1.03) olarak saptandı. Sonuç: Günümüzde geleneksel radyografi ile kök kırıklarında yeterli teşhis yapılamadığından alternatif olarak seçilen KIBT, travma geçiren hastalarda kök kırığının tespitinde geleneksel radyografiden daha üstün özellikler sergilemiş klinisyenlere teşhis ve tedavi sonuçlarını görmede daha fazla kolaylıklar sağladığı görülmüştür. KIBT diş hekimliği geleceğinde geleneksel radyografinin yerini alacak gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Aim: The aim of this study was evaluation of the cone-beam computed tomography (CBCT) image of 50 patients at the ages of 8-15 suspecting root fracture and root fracture occurred, exposed to dental traumatic. In our study, with three dimensional tomographic images that we obtained from patients a more reliable, detailed, objective, true to size and exactly the measurements were made. CBCT, clinician wants to, investigated the section localization, number and orientation of root fracture as more distinct and superior to from periapical X-ray. Materials and Method: : All of the individuals included in the study were obtained images with volumetric three-dimensional dental tomography range of 0,3 voxel and 8.9 seconds. (i-CAT®, Model 17-19, Imaging Sciences International, Hatfield, Pa USA). The information obtained from the history and CBCT images of patients, were evaluated using chi-square test statistical method the mean and the distribution of the independent variables. Patients with luxation post- dental traumatic, semirigid splint was applied with the help of 0.5 mm full round orthodontic wire and composite. Results: Ranging from ages 8-15 participated in the study have been exposed to trauma was detected tooth root fracture injury in 97 of 50 children. Horizontal root fracture 63.9% of the 97 tooth, the oblique root fracture in 31.9%, both the horizontal and oblique root fracture in 1.03%, comminuted fracture in 2.06% and thirds both horizontally as well as vertical root fracture in 1.03% was observed. Examined the localization of the root fractures were found to 97 tooth of 96 the maxillary incisors and 1 the mandibular teeth. The most affected teeth, respectively of, are the upper molar teeth (41.23% left, right, 37.11%), upper right lateral teeth (11:34%), upper left lateral teeth (27.9%) and lower central incisor (1.03%), Conclusion: Today, CBCT was selected as an alternative to non-adequate of diagnosis root fractures with conventional radiography, demonstrated superior characteristics than conventional radiography in determination of root fracture in patients suffering from trauma, CBCT has been provided more conveniences seeing the results of diagnosis and treatment for clinician. CBCT will seems to be replace conventional radiography the future of dentistry.