Termal siklus ve baskı kuvvetine maruz bırakılan galvano kronlarda marjinal bölge uyumunun (Stereomikroskop) ve marjinal bölge yüzey özelliklerinin (SEM'de) incelenmesi
The examination of the surface properties (by SEM)and the fit of marginal zone (by stereomicroscope)of the galvano crowns exposed to thermal cycling and compressive force
- Tez No: 359251
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABİHA ZELAL ÜLKÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Galvano kronlar, Termal siklus, Marjinal Uyum, Basma kuvveti, Galvano crowns, Thermal cycling, Marginal fit, Compressive force
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Galvano kronlar, içeriğindeki altının ağız dokuları ile biyouyumlu olması, altyapı materyallerinde kullanılan alaşımlardan bir kısmının toksik etkilerinin bulunmasından dolayı diş hekimliğinde protetik restorasyonların altyapısında kullanılmaktadırlar. Altının elektroliz yöntemiyle bir yüzey üzerine çökeltilmesiyle elde edilen galvano kopingler, marjinal uyumlarının oldukça iyi olmasının yanısıra estetik üstünlükleri sebebi ile de geleneksel yöntemlerle elde edilen restorasyonlara alternatif olarak tercih edilmektedirler. Yapılan literatür taramalarında genelde iki farklı preparasyon tipine sahip galvano kronların marjinal uyumları değerlendirilmiş olmakla birlikte, farklı basamak preparasyonuna sahip galvano kopingler ile lazer sinterleme yöntemi ile elde edilen Co-Cr kopingler ve lazer sinterleme yöntemi ile elde edilmiş Co-Cr üzerine altın kaplanan kopinglerin marjinal uyumları ile ilgili çalışmaya rastlanmadı. Bu çalışmada; farklı basamak preparasyonuna sahip 90 adet paslanmaz çelik model üzerine yapılan galvano kopinglerin, lazer sinterleme yöntemi ile elde edilmiş olan Co-Cr kopinglerin ve lazer sinterleme yöntemi ile elde edilmiş Co-Cr üzerine altın kaplanan kopinglerin simantasyon öncesi, sonrası ve termal siklus ve basma kuvvetine maruz bırakılması işlemleri sonrası marjinal bölge uyumları ve yüzey özellikleri değerlendirildi. Elde edilen sonuçlara göre simantasyon öncesi yapılan aralık ölçümlerinde en düşük değeri galvano kopinglerden Chamfer tip basamak preparasyonuna sahip galvano kopingler gösterdi (24.468±5.828 ?m ). Lazer sinterleme ile elde edilen Co-Cr kopinglerden en düşük marjinal aralık ölçümleri Derin Chamfer basamak preparasyonuna sahip kopinglerde elde edildi (60,430±10.674 ?m). Lazer sinterleme yöntemi ile elde edilmiş Co-Cr üzerine altın kaplanan kopinglerin simantasyon öncesinde yapılan ölçümlerde ise en düşük marjinal aralık değerleri Derin Chamfer basamak preparasyonuna sahip kopinglerde elde edildi (58,905±6.902 ?m). Simantasyon öncesi yapılan ölçümlerde Bıçak sırtı basamak preparasyonuna sahip kopinglerde marjinal aralık değerleri Chamfer ve Derin Chamfer basamak preparasyonuna sahip kopinglere göre yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
Galvano crowns, owing to being biocompatible with oral tissues at the gold of its content, being found effectives of toxic in the part of alloys which is used in the substructure materials, have been used in the substructure of prothetic restoration in the dentistry. Galvano copings which is obtained with electrolyt deposition of gold to a surface, beside being fairly well of marginal fit, also because of esthetical advantage it has been preffered as alternative to the restorations which is obtained with conventional methods. At literature compings which is done usually with being utilized the marginal fit of galvano crowns which has been two different prepapation type, with galvano copings which have been differentt type preparation Co-Cr copings which are obtained with sintered method with laser and it hasn?t been found studies about with marginal fit of copings which is covered the gold on Co-Cr which is obtained with laser sintered method. At this study; it was utilized the surface traits and marginal fit before and after of process which have been exposed to thermal cycling and compressive force of galvano copings which have been done on the ninety amount stainless steel model which have different types of preparation, Co-Cr copings which have been obtained with laser sintered method and copings which are covered gold on Co-Cr which has been obtained with laser sintered method. According to results which are found, the galvano copings which have Chamfer type of preperation showed the most low worth at the gap measurements which have done before cementation(24.468±5.828 ?m). The lowest marginal gap measurements were obtained at the copings which have Deep Chamfer preparation From the Co-Cr copings which are obtained with laser sintered (60,430±10.674 ?m). The lowest marginal gap worths were obtained at the copings which have Deep Chamfer preparation at the measurements which were done before cementation of copings which were covered gold on Co-Cr was obtained with laser sintered method(58,905±6.902 ?m). In the measurements which were done before cementation, marginal gap worths at the copings which have Knife Edge preparation was found high in proportion to the copings which have Chamfer and Deep Chamfer preparation.