Sentetik ve allojen greft materyalleri uygulanan kritik boyut kemik defektlerinde Sistemik ve lokal simvastatin uygulamasının karşılaştırılmalı olarak incelenmesi
The comparative analyzing of the applying of systematic and local simvastatin in the bone defects in a critical size which are applied synthetic and allogen greft materials
- Tez No: 359260
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAN YAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sentetik Greft, Allojen Greft, Sistemik ve Lokal Uygulama, Simvastatin, Synthetic graft, allogeneic graft, Systematic and local application, Simvastatin
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hekimliği Bölümü
- Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Statinler, serum kolesterol seviyesini düşürmek için kullanılan, ilaçlardır. Statin grubu ilaçlardan simvastatinin lipofilik yapısı nedeniyle kemiğe etkisinin daha fazla olması, antienflamatuar etki gösterme, osteoklast oluşumunda azalma, kemik oluşumunda artma gibi etkiler gösterdiği yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur. Bu bilgiler ışığında sentetik ve allojen greft materyalleri uygulanan kritik boyut kemik defektlerinde sistemik ve lokal simvastatin uygulamasının etkisini karşılaştırılmalı olarak incelemeyi amaçladık. Çalışmamızda, 50 adet Sprague Dawley cinsi erkek ratlar kullanılmış ve deney hayvanları n=10 olmak üzere 5 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubunda oluşturulan kalvaryum defekti hiçbir uygulama yapılmadan süture edilirken diğer iki grupta sistemik simvastatin uygulaması sentetik ve allojen greftlerle ayrı ayrı kombine edilerek defekt bölgesine uygulanmıştır. Son iki grupta da lokal simvastatinin sentetik ve allojen greftlerle kombine edilerek defekt bölgesine uygulanmıştır. 30 gün sonunda deney hayvanları histolojik ve immünohistokimyasal olarak incelenmek üzere sakrifiye edilmiştir. Lokal simvastatin uygulanan gruplardaki yeni kemik oluşumunun sistemik simvastatin uygulanan gruplardan daha iyi olduğunu ve lokal simvastatin ile sentetik greftin kombine uygulandığı grubun yeni kemik oluşumunda en etkili grup olduğu görülmüştür. Simvastatinin optimum dozda, doğru uygulama yöntemleriyle, ideal bir taşıyıcıyla birlikte kullanımının kemik iyileşmesine katkıda bulunduğu ancak bu konuda daha fazla deneysel araştırmanın yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Statine, drugs are used for reducing level of cholesterols in serum. Research showed that statin type drugs which have lipophilic structure has more effect to the bone, has anti-inflammatoory effect, reduces formation of osteoclast cells,increase of bone formation. We aimed to compare the effect of systematic and local use of simvastatin in bone critic defact with synthetic and allogeneic graft material. In this study, 50 Sprague Dawley male rats has been used and lab rats were divided in 5 groups with n=10. Control group rats which had calvarial defect were sutured whitout any procedure, in another 2 groups rats with calvarial defect were covered with synthetic or allogeneic graft, combination with simvastatin drug. Lab rats were sacrificed after 30 days for histological and immunochemical analysis. Research showed, bone formation beter in group with local simvastatin application than in group with systematic simvastatin application and bone formation in local simvastatin application with combined synthetic graft showed the best result. Simvastatin in optimum dosage, right application technic and ideal receiver will help us in process of bone healing, but further investigation are required.