Kalvaryal kemik defekti modellerinde zoledronik asit uygulamasının farklı greft materyalleri üzerine etkisinin deneysel olarak incelenmesi
The experimental investigation of the effects of the zolendronic acid applications on different graft materials in calvarial bone defect models
- Tez No: 359261
- Danışmanlar: PROF. BELGİN GÜLSÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Zoledronik Asit, Kemik greftleri, Deneysel, Osteogenezis, Kritik boyut kemik defekti, Zoledronic Acid, Bone graft, Experimental, Osteogenesis, Critical size bone defect
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Cerrahi işlemler, konjenital nedenler veya travma sonucu maksillofasiyal bölgede meydana gelebilen kemik defektleri, estetik ve fonksiyonel bozukluklara neden olabilir. Bu nedenle meydana gelen deformitelerin kemik greftleriyle rekonstrükte edilmesi gerekir. Bu amaçla günümüzde farklı greft materyalleri kullanılmaktadır. Kemik greftlerinin kritik sorunlarından biri de, greft materyalinin istenilenden erken rezorbe olmasıdır. Bunu önlemek için de bifosfonatlardan yararlanmak gündeme gelmiştir. Bu deneysel çalışmada kullanılan zoledronik asidin osteoklast aktivitesini ve sayısını azaltarak, kemik rezorbsiyonunu inhibe ettiği bilinmektedir. Çalışmamızda, osteoklastları inaktive ederek osteogenezise olumlu etkisi olduğu bildirilen bifosfonat grubu ilaçlardan zoledronik asitin sistemik uygulandığı ratlarda; kritik boyut kemik defektlerine uygulanacak olan farklı greft materyalleri üzerine etkisinin histopatolojik olarak değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Osteoklastların inaktive olması ile uygulanan greftin bölgede daha uzun süre kalmasını ve böylece daha iyi bir ossöz yapının oluşmasını hedefledik. Bu çalışmada 80 adet Spraque Dawley rat randomize her biri on hayvan içeren 8 gruba ayrılmıştır. Bu gruplarda yer alan tüm hayvanların kalvaryumuna 8 mm çapında kritik boyut kemik defekti açıldı. kontrol grubuna post-operatif birinci hafta sonunda intravenöz olarak 0.1mg/kg tek doz serum fizyolojik uygulandı, 1. deney grubuna post-operatif birinci hafta sonunda intravenöz olarak 0.1mg/kg tek doz zoledronik asit uygulandı, 2.deney grubuna açılan defekt bölgesine sentetik greft uygulandı ve takiben birinci hafta sonunda intravenöz olarak 0.1mg/kg tek doz zoledronik asit uygulandı, 3. deney grubuna ise açılan defekt bölgesine ksenogreft uygulandı ve takiben birinci hafta sonunda intravenöz olarak 0.1mg/kg tek doz zoledronik asit uygulandı. Kontrol ve deney gruplarının birer grubu 6. haftada, birer grubu ise 12. haftada sakrifiye edildi. Sakrifikasyon sonrası elde edilen kalvaryumun histopatolojik incelemesi yapıldı. Çalışmamızın histopatolojik ve istatistiksel incelemeleri sonucunda, tüm deney gruplarında osteoklastların inaktive oldukları, böylelikle zoledronik asitin yeni kemik oluşumuna olumlu etki sağladığı ve meydana gelen osteogenezisin defekt bölgesine uygulanan greft materyallerinden sentetik greft materyaline kıyasla ksenogreft uygulanan grupta daha yüksek bir seviyede oluştuğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Surgical operations, congenital causes or bone defects in maxillofacial area due to trauma, may lead to esthetic and functional disorders. Therefore, the deformities that occur are required to be reconstructed with bone graft. For such purpose, various graft materials are used today. One of the critical problems of bone grafts is that they absorbe earlier than required. To prevent this, use of bisphosphonates has been brought forward. It is known that the zoledronic acid used in this experimental study inhibits bone resorption by reducing osteoclast activity and number. In this study, we aimed to conduct a histopathologic assessment of the effects of zoledronic acid, which is one of the bisphosphonate group medicines known to have a positive effect for osteogenesis by inactivating osteoclasts when used with systematically way on rats, on the various graft materials to be applied to critical size bone defects. By inactivating osteoclasts, our aim is to ensure that the graft applied remains in the area for a longer period of time and thus, a better osseous structure is created. In this study, 80 Spraque Dawley Rats were randomly categorized in 8 groups, each consisting of ten animals. Critical size bone defect of 8 mm on calvaria of all animals in these groups was opened. Serum physiologic was applied to the control group with 0.1 mg/kg dosage as intravenous at the end of the first week after the operation, the first trial group zoledronic acid was applied 0.1 mg/kg dosage as intravenous at the end of the first week after the operation.In the second trial group, synthetic graft was placed in the defect area on the operation and zoledronic acid was applied 0.1mg/kg dosage as intravenous at the of the first week after the operation. In the third trial group xenograft was placed in the defect area on the operation and zoledronic acid was applied 0.1mg/kg dosage as intravenous at the of the first week after the operation. One control and trial study group was sacrificed in the sixth week and another group was sacrificed in the twelfth week. Histopathologic specimen of the calvarium obtained after the sacrification was done. It was found as a result of histopathologic and statistical reviews in our study that osteoclasts inactivated in all trial groups and thus, zoledronic acid makes a positive effect to the development of new bone and has a higher effect on the xenograft, which is one of the graft materials applied to the defect area.