Rejyonel intravenöz anestezi yapılan hastalarda uygulanan farklı tekniklerin elektrokardiyogram üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
The effect of di̇fferent anestheti̇c agents management on electrocardi̇ographi̇c changes of pati̇ents who were operated under regi̇onal intravenous anesthesi̇a
  1. Tez No: 359266
  2. Yazar: GÖKÇE AKMAN KÖSE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR SUİDİYE ŞEKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: RİVA, Ketamin, Lidokain, EKG, RİVA, Ketamine, Lidocaine, ECG
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Rejyonel İntravenöz Anestezi (RİVA) ön kol ve eldeki cerrahi operasyonlarda sıklıkla kullanılan bir tekniktir. Lidokain RİVA'da kullanılan bir lokal anestetik ajandır. RİVA'da aynı zamanda lokal anestetik ajanlarla birlikte adjuvan ilaçlardan da yararlanılabilinir. Adjuvan ilaçların en büyük rolü anestezi süresinin uzatılması, etkinliğin artırılması ve postoperatif analjezinin sağlanmasıdır. Kullanılabilen adjuvan ajanlar opioidler, klonidin, neostigmin, baklofen, ketamin, kas gevşeticiler, parasetamol, magnezyum ve ketorolağı içermektedir. Geçen on yıl boyunca rejyonel anestetik işlemlerin yer aldığı riskler ve yararlar eleştirel olarak değerlendirilmiştir. Bazı makalelerde bu prosedürün uygulanması esnasındaki potansiyel ani elektrokardiyografik değişiklikler, bradikardi ve kardiyak arrest bile gelişebileceği vurgulanmıştır. Bizim çalışmamızda rejyonel intravenöz anestezi uygulamalarında lidokain ve lidokain + ketamin'in kardiyovasküler sistem üzerine olan etkilerini değerlendirmeyi planladık.
Özet (Çeviri)
Regional intravenous anesthesia is a technique which frequently used for surgical procedure which performe on forearm and hand. Lidocaine is a local anesthetic agent which is used for RİVA. RİVA is also performed utilizing a local anesthetic combined with an adjunctive agent. A major role of adjunctive agents are to improve the efficacy, prolonged the duration of anesthesia and postoperative analgesia. Possible adjunctive agents include opioids, clonidine, neostigmine, baclofen, ketamine, muscle relaxants, paracetamol, magnesium and ketorolac. During the past decade a very critical appraisal of risk and benefits of regional anesthetic procedures has token place. There are some articles rice the noticed that potential abrupt electrocardiographic change's, bradicardi and even cardiac arrest may devoloped during this administration procedures. In our study, we planned that to evaluate the effect of lidocaine and lidocaine + ketamine on cardivascular system at regional intravenous anesthesia procedures.