Akut iskemik inme hastalarında serum neurogranin düzeyinin tanısal ve prognostik değeri
Diagnostic and prognostic value of serum neurogranin level in patients with acute ischemic stroke
- Tez No: 710756
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİLAY VURAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, İlk ve Acil Yardım, Neurology, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Akut İskemik İnme, Neurogranin, Biyobelirteç, Acute Ischemic Stroke, Neurogranin, Biomarker
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
AMAÇ VE HİPOTEZ: Modern tıbtaki tüm gelişmelere rağmen inme tüm dünyada ciddi bir sakatlık ve ölüm nedeni olmaya devam etmektedir. İskemik inme sık görülen tipidir. Neurogranin (Ng) beyinde, özellikle dendritlerdeki dikensi çıkıntılarda eksprese edilen postsinaptik bir proteindir. Kısıtlı literatür örnekleri akut santral sinir sistemi hasarı durumlarında istatistiksel olarak Ng düzeyinin değiştiğini göstermektedir. İlişkili çalışmalarda ise Aİİ yeterince incelenmemiştir. Bu çalışma ile Aİİ hastalarında serum Ng düzeyinin sağlıklı bireylerle karşılaştırılarak tanısal ve prognostik bir biyobelirteç olarak klinik kullanımını değerlendirmeyi amaçladık. YÖNTEM: Çalışma Yozgat Bozok Üniversitesi Acil Tıp Kliniği'ne başvuran ve Aİİ tanısı alan 86 hasta ve 55 kontrol katılımcısından oluşmaktadır. Serum Ng düzeyleri ELISA tekniği kullanılarak hesaplandı ve gruplar arası veriler karşılaştırıldı. İstatistiksel anlamlılık için p değeri ˂ 0.05 kabul edildi. BULGULAR: Çalışmaya 86 Aİİ hastası ve 55 kontrol olmak üzere toplamda 141 katılımcı dâhil edildi. Çalışma grubunda bulunan hastaların %48,8'si (n = 42) erkek, % 51,2'si (n = 44) kadın olup kontrol grubunun %41,8'i (n = 23) erkek iken, %58,2'si (n = 32) kadındı. Hasta grubunda yaş ortalaması 69,15 ± 11,86, kontrol grubunda 61,24 ± 9,87 idi. Hasta grubu ve kontrol grubu cinsiyet, yaş ve eşlik eden kronik hastalıklar bakımından istatistiksel olarak benzerdi. Hasta grubunun serum Ng düzeyi ortalama 155,38 ± 51,47 ng/mL iken, kontrol grubunun serum Ng düzeyi 104,45 ± 56,47 ng/mL olarak saptanmış olup, istatiksel olarak anlamlı fark tespit edildi (p ˂ 0.001). Aİİ'nin ilk 24 saatlik akut dönem tanısı için ideal serum Ng cut-off değeri ROC analizi ile 122,92 ng/mL (AUC:0.717, Sen:%66,3, Spe:%65,5) olarak tespit edildi. Aİİ'nin hiperakut dönemi ilk 6 saat içinde olduğu tespit edilen 25 hastanın serum Ng düzeyi 183,35 ± 36,15 ng/mL olarak ölçülürken, 6-24 saat arasında başvuran hasta sayısı 61, serum Ng düzeyi ise 143,92 ± 52,64 ng/mL olarak tespit edildi. İskemik inme başlangıcından itibaren ilk 6 saatin içerisinde başvuran 25 hasta için serum Ng cut-off değeri ROC analizi ile 160,13 ng/mL (AUC:0.868, Sen:%84,0, Spe:%83,6) olarak tespit edildi. Trombolitik tedavi adayları için uygun pencere olan ilk 4.5 saatte başvuran 19 hastanın ise serum Ng düzeyi 186,78 ± 38,00 ng/mL bulunurken, Ng düzeyinin tanısal performansının ilk 6 saat için olan performansı ile benzer olduğu görüldü (AUC:0.874). Ancak serum neurogranin düzeylerinin akut iskemik inmede iskemik enfarkt hacmi, 6-aylık modifiye Rankin Skalası skoru ve 6-aylık mortalite ile korele olmadığı görüldü (sırasıyla p = 0.218, 0.893 ve 0.585). SONUÇ: Bu çalışma akut iskemik inme hastalarının serum Ng düzeyini kontrol grubu ile karşılaştırarak tanısal ve prognostik klinik kullanımını değerlendiren ilk çalışmadır. Akut iskemik inme hastalarında kontrol grubuna göre serum Ng düzeyi anlamlı olarak yüksek tespit edildi. Serum Ng düzeyi akut iskemik inme tanısını öngörmede oldukça başarılıdır. Ancak iskemik enfarkt hacmi ile uzun dönem morbidite ve mortalite açısından yararı gösterilemedi.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE AND HYPOTHESIS: Despite all the developments in modern medicine, stroke continues to be a serious cause of disability and death all over the world. Ischemic stroke is the most common type. Neurogranin (Ng) is a postsynaptic protein expressed in the brain, particularly in spinous ridges in dendrites. Limited literature reports show that Ng level changes statistically in cases of acute central nervous system injury. Acute ischemic stroke (AIS) has not been adequately studied among the regarding studies. In this study, we aimed to evaluate the clinical use of Ng as a diagnostic and prognostic biomarker by comparing serum Ng levels in AIS patients with healthy individuals. METHODS: The study consisted of 86 patients who admitted to Yozgat Bozok University Emergency Department and were diagnosed with AIS, and 55 control participants. Serum Ng levels were measured with ELISA technique and data between groups were compared. A p value ˂ 0.05 was considered for statistical significance. RESULTS: A total of 141 participants, 86 of whom were AIS patients and 55 controls, were included in the study. While 48.8% (n = 42) of the patients in the study group were male, 51.2% (n = 44) were female, 41.8% (n = 23) of the control group was male, while 58.2% of which (n = 32) were women. The mean age was 69.15 ± 11.86 in the patient group and 61.24 ± 9.87 in the control group. The patient group and control group were statistically similar in terms of gender, age and comorbid chronic diseases. While the mean serum Ng level of the patient group was 155.38 ± 51.47 ng/mL, the serum Ng level of the control group was 104.45 ± 56.47 ng/mL, with a statistically significant difference (p ˂ 0.001). The ideal serum Ng cut-off value for the first 24-hour acute period diagnosis of AIS was determined as 122.92 ng/mL (AUC: 0.717, Sen: 66.3%, Spe: 65.5%) by ROC analysis. The serum Ng level of 25 patients who were in hyperacute phase of AIS within the first 6 hours was measured as 183.35 ± 36.15 ng/mL, while the number of patients admitted between 6-24 hours was 61, and the serum Ng level was 143.92 ± 52 ng/mL. The serum Ng cut-off value for 25 patients admitted within the first 6 hours from the onset of ischemic stroke was determined as 160.13 ng/mL (AUC:0.868, Sen:84.0%, Spe:83.6%) by ROC analysis. While the serum Ng level of 19 patients who admitted during the first 4.5 hours, which is the appropriate window for thrombolytic therapy candidates, was found to be 186.78 ± 38.00 ng/mL, The diagnostic performance of the Ng level was found to be similar to the performance for the first 6 hours (AUC: 0.874). However, serum neurogranin levels were not found to be correlated with ischemic infarct volume, 6-month modified Rankin Scale score, and 6-month mortality in acute ischemic stroke (p = 0.218, 0.893, and 0.585, respectively). CONCLUSION: This is the first study to evaluate the diagnostic and prognostic clinical use of acute ischemic stroke patients by comparing serum Ng levels with the control group. Serum Ng level was found to be significantly higher in acute ischemic stroke patients compared to the controls. Serum Ng level is quite successful in predicting the diagnosis of acute ischemic stroke. However, its benefit in terms of ischemic infarct volume and long-term morbidity and mortality could not be demonstrated.