Oral kavite skuamöz hücreli karsinomlarında galektin-3 ekspresyonunun değerlendirilmesi ve prognostik önemi
Evaluation and prognostic significance of galectin-3 expression in squamous cell carcinomas of oral cavity
  1. Tez No: 359273
  2. Yazar: SERDAR TOKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA FUAT AÇIKALIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Oral kavite, skuamöz hücreli karsinom, galektin-3, prognoz, Oral cavity, squamous cell carcinoma, galectin-3, prognosis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Oral kavite skuamöz hücreli karsinomlarında prognozu güvenilir bir şekilde öngörmeyi sağlayabilecek faktörler üzerinde çalışılmaktadır. Klinik gidişi öngörme amacıyla birçok faktör araştırılmıştır. Ancak tümörlerin biyolojik özellikleri hakkında bilgi sağlayacak yeni prognostik faktörlere ihtiyaç duyulmaktadır. Galektin-3'ün hücre adezyonu, diferansiyasyon, anjiogenez, apoptoz, tümörigenez ve metastaz gibi birçok biyolojik olayda rol aldığı bilinmektedir. Galektin-3'ün oral kanserlerin progresyonundaki rolü henüz iyi anlaşılamamıştır. Literatürde oral kanserlerde galektin-3 ekspresyonu ile ilişkili az sayıda çalışma bulunmaktadır. Çalışmamızda immünohistokimyasal olarak galektin-3 ekspresyonunun oral kavite skuamöz hücreli karsinomlarındaki prognostik rolü araştırılmıştır. Oral kavite yerleşimli skuamöz hücreli karsinom tanısı alan 60 olguyu içeren (28 olgu dudak, 21 olgu dil, 4 olgu ağız tabanı, 3 olgu orobukkal mukoza, 3 olgu retromolar trigon, 1 olgu gingivobukkal bileşke yerleşimli) çalışmamızda boyanma şiddeti ve yüzdesine ait değerlerin çarpımından elde edilen toplam skor açısından değerlendirilen sitoplazmik galektin-3 ekspresyonu ile diferansiyasyon derecesi ve invazyon şekli arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p0.05). Sitoplazmik galektin-3 ekspresyonu ile diferansiyasyon derecesi ve invazyon şekli arasında anlamlı bir ilişki saptanmış olmakla birlikte, bulgularımız oral kavite skuamöz hücreli karsinom olgularında galektin-3 ekspresyonunun rekürrens ve ölüm risklerini öngörmede yararlı bir belirleyici olmayabileceğini düşündürmektedir. Ancak oral skuamöz hücreli karsinomlarda galektin-3 ekspresyonunun rolünü araştırmak üzere geniş serileri içeren çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In oral cavity squamous cell carcinoma, there have been many efforts to identify factors that accurately predicts prognosis. Many different factors have been investigated as possible predictors of outcome but there is a strong demand for new prognostic factors that add information about the biologic characteristics of tumors. It's known that galectin-3 is involved in many biologic processes such as cell adhesion, differentiation, angiogenesis, apoptosis, tumorigenesis and metastasis. The role of galectin-3 in the progression of oral cancers is still poorly understood. Only a few reports are present in the literature on galectin-3 expression in oral cancers. In this study, the prognostic role of galectin-3 expression in the oral cavity squamous cell carcinoma was investigated by immunohistochemistry. In our study comprising 60 patients with oral cavity squamous cell carcinoma (the sites of the tumours were lip in 28, tongue in 21, floor of mouth in 4, orobuccal mucosa in 3, retromolar trigone in 3 and gingivobuccal junction in 1 case), a statistically significant correlation was found between cytoplasmic galectin-3 expression (total score acquired by multiplying staining intensity and percentage values) and grade and invasion mode (p0.05). Although correlation was found between cytoplasmic galectin-3 expression and grade and invasion mode, our findings suggested that in patients with oral cavity squamous cell carcinoma, galectin-3 expression may not be useful in predicting the risk of recurrence and death. However, further studies including wider series are warranted to verify the role of galectin-3 expression in predicting the outcome in patients with oral squamous cell carcinoma.