Medial malleol kırıklarının kapalı redüksiyon perkütan tespit yöntemi ile tedavisi ve sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the treatment of medial malleolus fractures by closed reduction and percutaneous fixation (CRPF) and the treatment results
  1. Tez No: 359274
  2. Yazar: HÜSAMETTİN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN SEVENCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: medial malleol, kapalı redüksiyon, perkütan tespit, Weber protokolü, Freiburg protokolü, AOFAS protokol, medial malleolus, closed reduction, percutaneus fixation, Weber protocol, Freiburg protocol, AOFAS protocol
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Özdemir H. Medial malleol kırıklarının kapalı redüksiyon perkütan tespit (KRPT) yöntemi ile tedavisi ve sonuçlarının değerlendirilmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2013. Çalışmada medial malleol kırıklarında kapalı redüksiyon perkütan tespit yönteminin ileriye dönük olarak klinik ve radyolojik sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışma Mart 2011 ile Temmuz 2013 tarihleri arasında ayak bileği travması nedeniyle hastanemize başvurup medial malleol kırığı tanısı alan 21'i erkek (%61.8) ve 13'ü kadın ( %38.2) toplam 34 hastayı kapsamaktadır. Hastaların ilk başvuruları sırasında yaş, cinsiyet, travma nedeni, eşlik eden diğer travma ve hastalık bilgileri kaydedildi. Ayak bileklerine ön arka, yan ve mortis grafileri çekilerek kırık tipleri belirlendi. Operasyon sırasında alt ekstremiteye turnike uygulanmadı. Ortalama ameliyat süresi 39.2 (14-78) dakika olarak saptandı. Ameliyat sonrasında hastalara elastik ayak bileği bandajı dışında herhangi bir atel vb harici rijit tespit kullanılmadı. Ameliyat sonrası erken dönemde, özellikle ayak bileği fleksiyon ve eksktansiyon hareketlerine hemen başlandı. Ortalama takip süresi 17.9 (3-31) ay olarak saptandı. Ameliyattan sonra 1 ay, 3 ay ve yıllık periyodik poliklinik kontrolleri sırasında hastalar klinik ve radyolojik açıdan incelendi. Veriler Weber, AOFAS ve Frieburg protokollerine göre değerlendirildi. Weber protokolüne göre yapılan değerlendirmede 21(%65.6) hasta mükemmel, 6 (%18.7) hasta iyi, 5(%15.7) hasta kötü olarak belirlendi. Olgular AOFAS protokolüne göre değerlendirildiğinde 30(%93.8) hasta iyi, 2(%6.2) hasta kötü olarak tespit edildi. Frieburg protokolüne göre değerlendirildiğinde ise 30(%93.8) hastada iyi, 1(%3.1) hastada orta, 1(%3.1) hastada kötü sonuç elde edildi. Sonuç olarak medial malleol kırığının cerrahi tedavisinde kapalı redüksiyon ve perkütan tespit yöntemi hem minimal invaziv bir cerrahi teknik, hem de klinik ve radyolojik olarak oldukça iyi sonuçları ile etkili ve ekonomik bir tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Özdemir, H. Evaluation of the treatment of medial malleolus fractures by closed reduction and percutaneous fixation (CRPF) and the treatment results. Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Orthopedics and Traumatology, Medical Specialization Thesis, Eskisehir, 2013. In the study prospectively evaluation of the clinical and radiological results of closed reduction and percutaneus fixation method in medial malleolus fractures was intended. The study was completed with 21 male (61,8%) and 13 female (38,2%) 34 patients totally who admitted to our hospital between March 2011 and Jully 2013 because of ankle injury. Informations about age, sex, cause of trauma, comorbid trauma and other diseases of patients were recorded during the initial application. Types of fractures were determined by taking antero-posterior, lateral and mortise radiographs of ankle. The average time of operations was reported as 39(14-78) minutes. During the operation no tourniquet was applied to lower exremities and any splints were not used except the ankle bandages after the operations. The average time of follow-up was determined as 17,9 months (3-31 months). During the 1th month, 3th month and annual periodic checks after the operation, the patients were examined clinically and radyologically, the data were evaluated according to the Weber, AOFAS and Freiburg protocols. In the assessment according to the Weber protocol 21(65,6%) patients were recorded as excellent, 6(18,7%) patients were recorded as good, 5(15,7%) patients were reported as poor. In the assessment according to the AOFAS protocol 30(93,8%) patients were reported as good, 2(6,2%) patients were reported as poor. When the patients were evaluated according to the Freiburg protocol, the results were recorded as good in 30(93,8%) patient, moderate in 1(3,1%) patient, poor in 1(3,1%) patient. Consequently in the surgical treatment of medial malleolus fractures, the closed reduction and percutaneus fixation method is both a minimal invasive surgical technique as well as effective and economical treatment method clinically and radiologically with quite good results.