Değişik taze gaz akım hızlarının peroperatif kas gevşetici tüketimi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of effects of different fresh gas flow rates on peroperative consumption of muscle relaxant
- Tez No: 359282
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ALİ KİRAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Desfluran, Düşük Akım, Yüksek Akım, Atraküryum, Isı, Desflurane, Low-flow, High-flow, Atracurium, Heat
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Düşük akım anestezisinin avantajları; solunum fonksiyonlarının daha hafif düzeyde bozulması, solunum sisteminin sıcaklık ve nem durumunun daha iyi korunması ve vücut ısısı kaybının daha düşük düzeyde gerçekleşmesi olarak sıralanabilir. Bu nedenle, Düşük Akım anestezisi fizyolojik açıdan daha uygun bir yaklaşımdır ancak kas gevşetici gereksinimini arttırabilir. Amaç: Bu çalışmanın amacı, desfluranla Düşük Akım ve Yüksek Akım anestezisinin; kas gevşetici tüketimi, hemodinamik parametreler, ve vücut sıcaklığı üzerine etkilerini belirlemektir. Yöntem: Septoplasti, rinoplasti, septorinoplasti veya timpanoplasti planlanan 80 hasta (ASA I-II), desfluran Düşük Akım (n=40) ve Yüksek Akım (n=40) gruplarına ayrıldı. Anestezi indüksiyonu, propofol (2.5 mg/kg) ile gerçekleştirildi. Hasta bilinçsiz hale geldikten sonra tekli uyarılar (single twich) ile nöromüskuler monitarizasyon yapıldı. Kas gevşemesi için atrakuryumun intravenöz olarak verilmesinin ardından tekli uyarılarda kas yanıtında %95 depresyon meydana geldikten sonra entübasyon yapıldı. Endotrakeal entübasyonu takiben tekli uyarılar sonlandırıldı ve 15 saniye aralıklarla dörtlü uyarılarla nöromüsküler monitarizasyona devam edildi. Hemodinamik ve solunumsal parametreler, ve vücut sıcaklığı, anestezi indüksiyonundan önce, cerrahi sırasında ve ekstübasyondan sonra tekrarlı şekilde (20 zaman noktasına kadar) ölçüldü. Bulgular: Grupların sosyodemografik, antropometrik ve preoperatif klinik karakteristikleri arasında fark yoktu (tüm karşılaştırmalar için p>0.05). Düşük Akım grubunda kas gevşetici uygulama sayısı (p0.05). İki grup arasında; ortalama arter basıncı, FiO2, end-tidal CO2, SpO2 periferik ve santral vücut sıcaklığı değerlerinde zamanla gözlenen değişim açısından anlamlı fark yoktu (tüm analizler için p>0.05). Düşük Akım grubunun kalp atım hızı değerlerinde zamanla gözlenen azalma Yüksek Akım grubundan daha belirgindi (p=0.006). Sonuç: Bizim sonuçlarımız, Düşük Akım desfluran anestezisinin atraküryum ile oluşturulan nöromüsküler blokajda kas gevşetici tüketimini arttırıcı etkisinin olduğunu ancak bu etkinin sınırlı bir etki olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The advantages of Low-flow anesthesia are less impairment of pulmonary function, better protection of the heat and humidity of the respiratory system and the minimisation of body heat loss. Because of these advantages, Low-flow anaesthesia is physiologically more acceptable. However, Low-flow anesthesia may cause increasing the requirement of muscle relaxant. Aim: Aim of study was to determine the effects of Low-flow and High-flow anesthesia with desflurane on consumption of muscle relaxant, hemodynamic parameters, and body temperature Method: Eighty patients (ASA I-II) who were scheduled for septoplasty, rhinoplasty septorhinoplasty or tympanoplasti, were assigned to the desflurane Low-flow (n=40) or High-flow (n=40) group. After the patient becomes unconscious, single alerts (single twich) was performed with a neuromuscular monitarisation. Following intravenous administration of atracurium for muscle relaxation, when muscle depression reached to 95% for single twiches, intubation was performed. After endotracheal intubation, single twiches stopped and with 15-seconds interval“train-of-four”started and neuromuscular monitorisation continued. Hemodynamic and respiratory parameters, and body temperature were measured before induction of anesthesia, during surgery and after extubation, repeteadly (at up to 20 time point) Results: There was no difference between the groups in terms of sociodemographic, anthropometric and preoperative clinical characteristics (p>0.05 for all comparisons). Number of muscle relaxant administration (p0.05). No significant difference was found in mean arterial pressure, FiO2, end-tidal CO2, SpO2, core and peripheral body temperature change with time between the two groups (p>0.05 for all analysis). Heart rate values in Low-flow group showed more pronounced decrease with time, compared to High-flow group (p=0.006). Conclusion: Our results suggest that Low-flow anesthesia with desflurane increased the consumption of atracurium, compared to High-flow anesthesia with desflurane, but this promoting effect is limited.