Tütün kullanımının oksidatif stres ve inflamatuvar parametreler üzerine etkisi
- Tez No: 359283
- Danışmanlar: PROF. DR. CAN DUMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Sigara, Tütün, Oksidatif Stres, İMA, TAS, TOS, İL-6, Cigarette, Tobacco, Oxidative Stress, İMA, TAS, TOS, İL-6
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Sigara kullanımı, önlenebilir ölümlerin en önemli nedenlerinden biridir. Sigara dumanı içerdiği toksik maddeler nedeniyle vücutta oksidatif stres kaynağıdır. Oksidatif stresin neden olduğu patolojik olayları dengelemek için organizmada antioksidan savunma mekanizmaları devreye girmektedir. Biz bu çalışmada sigara kullanımının çok yaygın olması ve sigaraya bağlı komplikasyonların sık görülmesi nedeniyle sigara içen ve içmeyenlerde oksidatif stres ve inflamatuvar durumu, araştırmayı hedefledik. Bu amaçla serumda Total Oksidan Status, Total Antioksidan Status, İskemi Modifiye Albumin, Lipit Profili, Açlık Kan Şekeri, Albumin değerleri yanısıra sigaranın proinflamatuvar parametreler üzerine etkisini araştırmak amacıyla İnterlökin-6 düzeyi, Tam Kan Sayımı, Sedimantasyon ve C- Reaktif Protein düzeylerini ölçtük. Yöntem: Çalışmaya katılan gönüllüler Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Poliklinikleri'ne herhangi bir nedenle başvuran, sigara içen ve hiç sigara içmeyen, 18-40 yaş arası, benzer demografik özellikler gösteren toplam 160 kişiden oluşmaktadır. Serumda İMA, TOS ve TAS düzeyleri spektrofotometrik yöntemle, İL-6 düzeyleri ise ELİSA yöntemi ile çalışılmıştır. Bulgular: Araştırmanın verileri SPSS 19,0 istatistik programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızda sigara kullanan grupta ortalama İMA düzeyi 0,327 ± 0,65, sigara kullanmayan grupta ise 0,260 ± 0,55 olarak bulundu ve sigara içen grupta yüksek olarak tespit edildi. (p: 0,001) Paket yıl miktarına göre ise sigara kullananlarda İMA düzeyleri açısından anlamlı bir fark olmadığı saptandı. Sigara kullananlar ile sigara kullanmayanlar arasında TAS, TOS, OSİ ve İL-6 düzeyleri ise benzer bulundu. Sonuç: Çalışmamızda elde edilen bulgular, sigara kullanan ve sigara kullanmayan bireyler arasında, İMA değerlerinin sigara kullananlarda yükseldiğini ancak TAS, TOS, OSİ ve İL-6 değerlerinin değişmediğini ortaya koymuştur. Sigara kullanımının etkili olduğu düşünülen hastalıkların patogenezinde sigaranın etkisinin oksidan-antioksidan denge açısından daha detaylı olarak çalışılması yeni yaklaşımlar ve tedavi modelleri açısından yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Smoking is one of the major causes of preventable death. Due to the toxic substances contained in cigarette smoke is a source of oxidative stress in the body. Oxidative stress caused by the organism to compensate for pathological events in the antioxidant defense mechanisms are activated. In this study, we aimed to study the oxidative stres and the inflammatory status in smokers and non-smokers because of the smoking and its related complications is seen commonly. For this purpose, we measured the serum Total Oxidant Status, Total Antioxidant Status and Ischemia Modified Albumin values, besides, in order to invastigate the effect of smoking on proinflammatory parameters, IL-A levels. Volunteers participated in the study were people appealed to Çanakkale 18 Mart University Research and Training Hospital polyclinics for any reason. The group formed from persons who were smokers or non smokers, between 18-40 age and showed similar demographic features. IMA, TOS and TAS levels in serum were studied spectrophotometrially and the IL-6 levels were studied with ELİSA method. Research data were evaluated using SPSS 19.0 statistical software. Smokers in our study group, the average IMA level 0,327 ± 0,65, 0,260 ± 55 in the group of non-smokers and smokers were found to be higher in the group were identified. Package is based on the amount of years in terms of IMA levels in smokers was found to be a significant difference. Smokers and non-smokers between the TAS, TOS, OSI and IL-6 levels were similar. The findings obtained in our study showed that the IMA values between smokers and non-smokers increased but TAS, TOS, OSI and did not change. It will be usefull to develop new approaches and treatment models to study the effect of smoking on oxidant-antioxidant balance in the pathogenesis of diseases in which the smoking is effective.