Tuz yüklemesi ve egzersizin sıçanlarda su-tuz dengesi ve kan basıncı üzerine etkileri
The effects of salt loading and exercise on blood pressure and salt water balance
  1. Tez No: 359288
  2. Yazar: BUKET GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN SILAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Ġntrarenal dopamin, Oksidatif stres, ġiddetli egzersiz, Hypertension, Intensive Exercise, Intrarenal Dopamine, Oxidative Stress
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
İnsanın hayatında karşılaşabileceği ve esansiyel hipertansiyon patolojisinde yer alabilen faktörler temel alınarak hazırlanan bu çalışmada; şiddetli egzersiz, yüksek tuz ve kısmi NOS inhibisyonu uygulamalarının birbirleriyle etkileşimlerini, su- tuz dengesi ve kan basıncı üzerine etkilerini, önemli natriüretik sistem olan intrarenal dopaminerjik sistem değişimlerini ve oksidatif stresin katılımını araştırmak amaçlanmıştır. Sıçanlara koşu bandında 25 m/dk hızda %5 eğimde günde 30 dakika süreyle şiddetli egzersiz, 50 mg/L konsantrasyonda LNNA ve %4 oranında yüksek tuzlu diyet 7 gün süreyle ayrı ayrı veya birlikte uygulandı. Deneyin ilk ve son günlerinde sıçanların kan basınçları ölçüldü, sıçanlar metabolik kafeslere alındı; 24 saatlik alınan su ve çıkarılan idrar miktarları ölçüldü. İdrar ve deney sonunda alınan kan örneklerinden sodyum, üre ve kreatinin değerleri ölçüldü, GFR, %FENa ve CNa gibi renal parametreler hesaplandı. İntrarenal dopamin sentezinin tespiti için 24 saatlik idrarlarında dopamin düzeyleri ölçüldü. Ayrıca sıçanların serumlarında oksidatif stres parametreleri; TAS, TOS ve OSİ düzeyleri ölçüldü. Şiddetli egzersizin, LNNA veya yüksek tuzlu diyet ile birlikte uygulandığı gruplarda kan basıncı yüksek bulundu. Şiddetli egzersiz uygulaması kan basıncı artışını agrave etmiştir. Üçlü uygulamada kan basıncı artışı daha da yükseldi. Bu grubun su dengelerinde değişim olmazken, 24 saatlik idrarlarında sodyum atılımlarının ve dopamin düzeylerinin arttığı tespit edildi. Ayrıca bu grupta total oksidan durumun arttığı, antioksidan sistemin yetersiz kalması sonucu oksidatif stres geliştiği tespit edildi. Kan basıncını etkilemeyen tuz yüklemesi veya kısmi NOS-inhibisyonunda, şiddetli egzersiz kan basıncının artışına neden olmuştur. Kan basıncı artışında, gelişen oksidatif stresin katılımı söz konusudur. Bulgular, oksidatif stresin, kan basıncını artırıcı etkisinin, su-tuz retansiyonundan ziyade vasküler rezistansı artırıcı etkisinden kaynaklanabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the effects of intensive exercise, high salt and partial NOS inhibition applications on water-salt balance, blood pressure, changes in intrarenal dopamine synthesis which is an important natriuretic system and oxidative stress generation and its interactions of each other on these parameters. Intensive exercise applied on the treadmill by 25 m/min speed and %5 slope for 30 minutes in a day, LNNA by 50 mg/L concentration and %4 high salt diet to rats through 7 days, separately and together. The blood pressure of rats were measured at the first and the last days of the study and they were taken to the metabolic cases. Their water intakes and urine outputs were measured in a day. Sodium, urea and creatinine levels in urines and blood samples taken from rats at the end of the study were measured. The renal parameters such as GFR, %FeNa and CNa were calculated. Dopamine levels of urines in 24 hours were measured to determine the intrarenal dopamine synthesis. Besides, oxidative stress parameters in blood samples; TAS, TOS and OSI levels were measured and calculated. The blood pressure of the group to which intensive exercise was applied with LNNA or high salt diet was found significantly high. Intensive exercise aggravated the increase of blood pressure of the high salt and LNNA applicated groups. Blood pressures were increased more significantly with triple applications. Sodium excretions and dopamine levels in urine of this group were found increased but water balance didn't change. It was found that oxidative stress was developed due to the insufficiency of antioxidant systems and total oxidant status was increased. Intensive exercise caused to increase of the blood pressure when combined with high salt diet and partial NOS inhibition which did not affect alone the blood pressure. The results indicate that the generated oxidative stress participates in the development of the hypertension. The findings suggest that the increasing effect on blood pressure of oxidative stress may be derived from it's effect on vascular resistance increase rather than water-salt retention.