Premenstrual sendromda işitsel olaya ilişkin potansiyeller ile bilişsel bozukluğun araştırılması
Researching the auditory functions and cognitive dysfunction related potentials at PMS
- Tez No: 359287
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN IŞIN ÖZIŞIK KARAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Premenstrual sendrom, bilişsel bozukluk, işitsel olaya ilişkin potansiyeller, P300, Premenstrual syndrome, cognitive impairment, auditory event-related potentials, P300
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Premenstrüel sendrom (PMS), adet öncesi birkaç gün önce gerçekleşen ve menstrüel dönemi takiben dinginleşen, geniş bir grupta toplanabilecek duygusal, davranışsal ve fiziksel semptomları içine alan bir terimdir. Birçok kadın premenstrüel sendrom ile ilgili semptomlar gösterir, özellikle göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet gibi fiziksel olanları en fazla bilinenidir. Kadınların yaklaşık %5-10'unda ciddi premenstrüel sendrom görülürken %30 ila % 40'ında orta derecede semptomlara rastlanır. Premenstrual sendrom halen çözülmemiş bir problem olarak var olmayı sürdürmektedir. Biz bu çalışmada, PMS de kognitif fonksiyonların etkilenip etkilenmediğini saptamak ve etkilenme varsa bunu objektif bir tanı testi ile ortaya koymayı amaçladık. Çalışmaya Premenstrual Sendrom Ölçeği kullanılarak saptanan 30 PMS'li kadın ve 30 kadın kontrol grubu olarak alındı. Bu iki gruba EMG laboratuarında olaya ilişkin potansiyellerden; N100, N200, P200, P300 potansiyelleri kayıt edildi. P300 olaya ilişkin potansiyeller içinde dikkate en bağımlı komponenttir. PMS olan kadınlarda P300 latansının tüm bölgelerde istatistiksel olarak anlamlı derecede uzun olduğu saptandı. P300 amplitüdleri arasında ise fark yoktu. Yine N100, N200, P200 dalga latanslarında anlamlı fark elde edilmedi. Özellikle kognitif fonksiyonları değerlendirmede önemli olan P300 dalga latansı farklılığının gözlemlenmesi, PMS de P300 latansının kognitif fonksiyonları saptayabilmek için kullanılabilecek önemli bir belirteç olabileceğini düşündürdü. PMS fizyopatolojisini anlamaya yönelik çalışmaların yanı sıra bilişsel fonksiyonlar üzerine etkilerinin araştırıldığı çalışmaların da arttırılması kadınların mesleki ve sosyal performanslarını olumsuz etkileyen bu sürecin tanı ve tedavisine yönelik gelişmeleri de beraberinde getirecektir. Bu nedenle daha fazla sayıda denekten oluşan yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Premenstrual syndrome (PMS), took place a few days before menstrual period and calmed down following menstruation, can be collected on a large group of emotional, behavioral and physical symptoms is a term into the field. Many women show symptoms associated with premenstrual syndrome, especially breast swelling and tenderness is best known as the physical ones. Approximately 5-10 % of women have severe premenstrual syndrome, 30-40 % of women are moderately symptomatic. Premenstrual syndrome is still an unresolved problem continues to exist. In this study, we aimed to reveal cognitive functions are affected or not in PMS and if the subjects are affected we try to explain this situation by an objective diagnostic test. We took 30 women with PMS determined by using Premenstrual Syndrome Scale and 30 women as control group. These two groups event-related potentials N100, N200, P200, P300 potentials were recorded in the EMG laboratory. P300 is the most dependent component in the event-related potentials. Women with PMS in all regions of P300 latency was found to be statistically significantly longer. There was no significant difference between P300 amplitudes. Again, we obtain no significant difference in N100, N200, P200 wave latency. Which is especially important in the assessment of cognitive function to observe the differences in P300 latency, P300 latency in PMS can be used to detect cognitive function appears to be an important marker. In addition to studies that performed for understanding pathophysiology of PMS, we need more studies for the adverse effects of PMS in women's Professional and social performance, so this investigation will bring useful information's about diagnosis and treatment of this process. Therefore, we need much more new studies with a great number of subjects.