Yüksek tuz diyeti verilen ratlarda benserazid uygulamasının su-tuz dengesi ve kan basıncı üzerine etkileri
The effects of benserazide administration on water-salt balance and blood pressure in rats to whom were given high salt diet
  1. Tez No: 359289
  2. Yazar: AFET SEÇİL AKDUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ENGİN AKSULU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Benserazid, Hipertansiyon, İdrar dopamini, Renal Dopaminerjik Sistem, Tuz, Benserazide, Hypertension, Urine dopamine, Renal dopaminergic system, Salt
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışmada, normal ve yüksek tuzla beslenen ratlarda, benserazid uygulaması ile periferik dopa dekarboksilaz enziminin inhibe edilmesinin, böbrekte dopamin sentezini azaltacağını ve böylece vücudun su ve tuz dengesinin sağlanmasındaki başlıca mekanizma olan renal dopaminerjik sistemin çalışmasında bozukluk/eksiklik oluşturarak ratlarda su- tuz dengesinin bozulmasına ve kan basıncında artışa neden olabileceğini hipotez edilmiştir. Ayrıca, L-NNA uygulamasıyla oluşan kan basıncı artışına, su ve tuz dengesine benserazidin etkileri de araştırılarak, normal ve yüksek kan basıncında intrarenal dopaminerjik sistemin etkinliğinin değerlendirilmesi de amaçlanmıştır. Yöntem: Normal ve yüksek tuzlu olmak üzere iki farklı diyetle beslenen ratlara 10 gün boyunca benserazid uygulandı. Beraberinde, LNNA uygulaması ile hipertansiyon oluşturulan ratlara da benserazid uygulaması yapıldı. Çalışmanın başında ve sonunda ratların ağırlıkları ve kan basınçları ölçüldü. 10. Günde tüm ratlar metabolik kafeslere alınarak günlük su alımları ölçüldü ve 24 saatlik idrarları toplandı. Deney sonunda tüm ratların kanları alındı ve sakrifikasyon uygulandı. Toplanan kan örnekleri 4000 rpm'de 10 dakika santrifüj edilerek serumları ayrıldı. Serumlarda ve idrarlarda üre, keratin ve sodyum ölçümleri Elisa yöntemi ile yapıldı. İdrar dopamine düzeyleri HPLC ile kromatografik olarak ölçüldü. İdrar ve serumda yapılan ölçümler kullanılarak CNa, TRFNa, FeNa ve GFR değerleri hesaplandı. Bulgular ve sonuç: 10 gün süreyle benserazid uygulamasıyla: Normal tuzlu diyetle beslenen ratlarda kan basıncı üzerinde anlamlı bir değişiklik oluşmamış, idrarla sodyum atılımı azalmış ancak serum sodyum konsantrasyonu değişmemiş ve günlük idrarla atılan dopamin düzeyleri azalmiştır. Yüksek tuz diyeti verilen ratlarda ise serum sodyum konsantrasyonları ve kan basıncı anlamlı olarak yükselmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was hypothesized that the inhibition of dopa decarboxylase enzyme by benserazide may decrease renal dopamine synthesis and so lead to corruption of water and salt balance and blood pressure regulation creating a failure in renal dopaminergic system which is the main system for regulation of water and salt balance. Besides, it was aimed to evaluate the intrarenal dopaminergic system in normal and high blood pressure situation by investigating the effect of benserazide on water and salt balance and blood pressure increase with LNNA application. Method: Benserazide was given to rats which fed on normal and high salty diet by 10 days and to rats in which hypertension generated by LNNA application. Blood pressures were measured at the beginning and termination of the study. All rats were taken to the metabolic cages on 10. day of the study, their water intakes measured and urines were collected by 24 hours. At the and of the study, blood was taken from all of rats and they were sacrified. Blood samples were centrifuged by 10 minutes at 4000 rpm and their serums separated. Urea, creatine and sodium measurements in serums and urine were performed by Elisa method. Urine dopamine levels were measured with HPLC as chromatographically. CNa, TRFNa, FeNa and GFR were calculated by using the urine and serum measurements. Conclusion: By the application of benserazide for 10 days: There were no significant alteration in blood pressures of rats they were fed with normal diet. Urinary sodium excretions of these rats decreased but serum sodium concentrations did not change. Also, their daily urinary dopamin excretions decreased. Serum sodium concentrations and blood pressures of rats which were fed with salty diet increased significantly.