Alkolsüz diyet içeceklerde aspartam miktarlarının spektrofotometrik yöntem ile araştırılması
The determination of aspartame amounts in soft drinks by spectrophotometric method
- Tez No: 359428
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEREN YENTÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Aspartam, tatlandırıcılar, spektrofotometrik yöntem, gıda katkı maddeleri, Aspartame, sweeteners, spectrophotometric method, food additives
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Analizleri ve Beslenme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, Ankara piyasasında tüketime sunulan alkolsüz diyet içeceklerdeki aspartam miktarlarının saptanması ve Türk Gıda Kodeksi' ne (TGK) uygunluğunun değerlendirilmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırmada Ankara piyasasından sağlanan dört ayrı firmaya ait altı farklı markalı olmak üzere toplam 90 adet alkolsüz diyet içecek örneği analiz edilmiştir. Alkolsüz diyet içecek örneklerindeki aspartam miktarlarının saptanmasında spektrofotometrik yöntem kullanılmıştır. A, B, C, D, E, F markalarına ait alkolsüz diyet içecek örneklerinin ortalama aspartam miktarları sırasıyla 156.81±7.29 mg/l, 208.67±8.97 mg/l, 236.58±17.91 mg/l, 299.54±26.19 mg/l, 202.39±8.08 mg/l ve 223.28±14.08 mg/l olarak saptanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, tüm markalara ait alkolsüz diyet içecek örneklerinde saptanan ortalama aspartam miktarları Türk Gıda Kodeksi'nde belirtilen sınır değerden (600 mg/l) düşüktür. Aspartamın güvenilir bir tatlandırıcı olarak kullanılabilmesi için üretimden tüketime kadar gerekli önlemlerin alınması ve rutin kontrollerin yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is made with the purpose of determining amounts of aspartame in soft drinks which consumed in Ankara market and evaluating whether these levels were within the Turkish Food Codex values or not. In this research, totally 90 soft drink samples from six different brands belonging to four separate firms were analyzed provided by Ankara market. Spectrophotometric method for the determination of aspartame in soft drink samples was used. Mean amounts of aspartame in soft drink samples of A, B, C, D, E and F brands were found as 156.81±7.29 mg/l, 208.67±8.97 mg/l, 236.58±17.91 mg/l, 299.54±26.19 mg/l, 202.39±8.08 mg/l and 223.28±14.08 mg/l, respectively. Our data showed that mean amounts of aspartame in soft drinks of all brands were lower than the Turkish Food Codex limit value (600 mg/l). From production to consumption essential precautions must be taken and usual controls must be carried out, to use aspartame as a reliable sweetener.