Myoma uterı ve normal uterus'ta kas yapısının karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative analysis of muscle structure between myoma uteri and normal uterus
  1. Tez No: 359429
  2. Yazar: İSMAİL CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Uterus, myoma uteri, immünohistokimya, fluoresans, üç boyutlu modelleme, Uterus, myoma uteri, immunohistochemistry, fluoresence, three-dimensional modelling
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada myoma uteri ve normal uterustaki histomorfolojik farkları analiz ettik. Myom ve myometriyum dokuları, gerekli etik kurul izinleri alınarak Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde myomektomi yapılan hastalardan alındı. Rutin parafin gömme metodu uygulanan dokular 4-5 µm kalınlığında kesildi ve hazırlanan preparatlar; H&E, Masson trichrome, Van Gieson ve immunohistokimyasal antikorlar kullanılarak boyandı. İstatistiksel analizlerde, kollagen ve kas dokusu ölçümü için Masson trichrome ile boyanmış kesitler kullanılırken, vaskülarizasyon ölçümü için Van Gieson ile boyanmış kesitler kullanıldı. İstatistiksel analiz sonuçlarına göre; myom dokusunun miyometriyuma göre daha fazla kollagen içerdiği, myometriyumun myoma göre daha fazla kas fasikülü içerdiği ve myometriyumun myoma göre daha vaskülarize olduğu saptanmıştır. Tüm sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Bu bulgulara ek olarak, ileri derecede kollagen içeren myomlu kesitlerde; mitotik ve sitoplazmik atrofi, vakuolizasyon, hyalinizasyon ve histomorfolojik şekil değişiklikleri saptandı. Atrofik sürece bağlı olarak, çekirdek ve sitoplazma boyutlarında azalma olduğu görüldü. Atrofi'nin ileri safhalarında ise hücrelerin ince uzun demetler halini aldığı görüldü. İmmünohistokimyasal boyama için; aktin, desmin, S100, PGP9.5 ve CD56 antikorları kullanıldı. Boyama sonuçları semikantitatif olarak değerlendirildi. Sonuç olarak aktin, desmin ve CD56'nın S100 ve PGP 9.5'a göre daha fazla immünoreaktivite gösterdiği tespit edildi. Sonuç olarak; kas lifi uterus kasının fonksiyonel birimidir ve koordineli kontraksiyon için en önemli komponenttir. Kas fasikülünün bu özelliğini yitirmesi organın normal kasılma paternini bozabilir ve organı çalışmaz hale getirebilir.
Özet (Çeviri)
In this study we analysed the histomorphological differences between myoma uteri and normal uterus. Myoma and myometrium specimens were obtained by consent from women undergoing myomectomy at the Gazi University Faculty of Medicine. Routinely paraffin embedded tissues sectioned at 4-5 µm and stained with H&E, Masson's trichrome, Van Giesson and immunohistochemical antibodies. For statistical analysis collagen and muscle fascicle sizes were measured from Masson's trichrome stained slides. Statistical analysis of vascular counts were calculated from Van Gieson stained slides. According to statistical analysis results; uterin myomas have more collagenous activity than myometrium, myometrium have more muscle fibres than myomas and myometrium is more vascular than myoma uteri. All results were statistically significant. In addition to this findings, we found; mitotic and cytoplasmic atrophy, vacuolisation, hyalinisation and histomorphologic transformation in myoma uteri slides that have more collagenous activitiy. According to athropic process, we found reduction in size of both the cytoplasm and the nucleus of myocytes. In the late stages of atrophy, the cells are often reduced to slender, elongate and wispy structures. For immunoistochemical stainings we used actin, desmin, S- 100, PGP 9.5 and CD56 antibodies. We evaluated staining results semiquantitatively and we find that; actin, desmin and CD56 slides exhibited more immunoreactivity than S-100 and PGP 9.5. As a result, the muscle fascicle is important for coordinated contraction and muscle fascicle is the functional unit of the uterus muscle so, the loss of this pattern signals an important deviation from the normal contractile phenotype.