Gazi Üniversitesi Mobilya ve Dekorasyon Bölümü son sınıf öğrencilerinin son bir yılda okul içi, okul çevresi ve uygulama atölyelerinde kaza geçirme sıklığının saptanması
Determination of frequency of the in classrooms, school buildings, work-shops experienced by the senior undergraduate students of The Department of Furnishing and Decoration of Gazi University
  1. Tez No: 359431
  2. Yazar: AKİLE KÜBRA KAYBAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA NUR BARAN AKSAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kazalar, Accidents
  6. Anahtar Kelimeler: Mobilya ve dekorasyon, okul kazaları, atölye kazaları, Furniture and decoration, school accidents, workshop accidents
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kazaların Demografisi ve Epidemiyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırma, mobilya ve dekorasyon bölümü son sınıfta öğrenim gören öğrencilerin son bir yıl içerisinde (2012 Haziran - 2013 Haziran) kaza geçirme durumlarını ve en son geçirdikleri kaza/yaralanmaya ait özelliklerin belirlenmesi amacıyla, Gazi Üniversitesi Mobilya ve Dekorasyon Bölümü'nde tamamı erkek, 217 öğrencinin 157'sinin (%72,3) katılımıyla gerçekleştirilmiş, kesitsel tipte bir araştırmadır.Araştırmanın verisi hazırlanan anket formunun yüz yüze uygulanmasıyla elde edilmiştir. Araştırmada 2012 Haziran - 2013 Haziran ayları arasında kaza geçirme sıklığı % 15,9'dur. En yüksek kaza sıklığı 26-29 yaş grubunda saptanmıştır. Kazaların başlıca nedenleri dikkatsizlik, güvenlik tedbirlerinin alınmaması ve kişisel koruyucu malzemelerin yetersizliği olarak belirlenmiştir. Mobilya ve Dekorasyon öğrencilerinin son 1 yıl içerisinde %28.0'i okul ve çevresinde, %72.0'si uygulama atölyelerinde kaza geçirmiştir. Okul içi ve çevresinde en çok geçirilen kaza %71.4 ile düşme, düşürme, uygulama atölyelerinde ise %55.6 ile kesici-delici aletle yaralanma şeklinde gerçekleşmiştir. Okul içi ve çevresinde geçirilen kazalar en sık beden (göğüs, sırt, karın vs.) (%42.8) yaralanması, uygulama atölyelerinde ise en sık el parmakları (%50.0) yaralanması bildirilmiştir.Okul içi ve çevresinde geçirilen kaza en sık Pazartesi günü (%67.1), uygulama atölyesinde geçirilen kaza ise, en sık uygulamanın ilk günü olan Salı ve Çarşamba günü (%50.0) gerçekleşmiştir. Araştırmada uygulama atölyesinde kaza geçirme sıklığı (%72,0) yüksek bulunmuştur. İkinci öğretimde öğrenim gören (%19,2) ve okul dışında çalışan (%22,4) öğrenciler uygulama atölyesinde daha sık kaza geçirmektedirler. Araştırmanın sonunda mobilya ve dekorasyon öğrencilerinin yüksek düzeyde risk altında bulunduğu, atölyelerde çalışma şartlarının düzeltilmesinin iş sağlığı güvenliği ve ilk yardım eğitimlerine daha fazla önem verilmesinin gerekli olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This cross sectional research was conducted on students in furniture and decoration department all of which are men 157 of 217 students (72.3%) was carried out with the participation in total, with a purpose to determine job accident situation and characteristics of the recent accidents they have had last year between June 2012 and June 2013 .Research data have been obtained by applying face to face questionnaire was prepared. Overall occupational accident rate between June 2012 and June 2013 was 15.9 %. The highest accident frequency was found in the age group 26-29. Major causes of the accidents were found to be carelessness and shortage of personel protective materials.When the accidents that the senior students of the furniture and decoration are involved are analyzed, it has been observed that the 72 % of those incidences took place in the practice workshops where as the remaining 28% happened in and/or vicinity of the campus. Further inspection shows that, among the 71.4% of those accidents that happened in and/or vicinity of the campus are due to tripping and dropping the tools, and the 55.6% of the ones that took place in the workshops are in the form of sharp object injuries. Upper torso, back and the abdominal sections are the most frequent places of the wounding (of 42.8%) for the in and/or vicinity campus accidents. On the other hand, finger wounds are the most common injuries (of 50.0%) for the accidents within the workshops.Finally, Mondays are the most frequent days of incidents for the in and/or vicinity of campus incidents with a rate of 67.1%, whereas, both Tuesdays and Wednesdays are the ones for the workshop accidents with a rate of 50%. The application shop department was the most accident occured divisson of factory with a rate of % 72. Students of evening education and working out of school (22.4) have been found to have the peak work accident possibility in the application shop deparment. Finally students in furniture and decoration department have high risk of job accident. This research concludes that, for fewer job accidents, students need more occupational health and safety and first aid education and better working conditions in workshops. All of these factors are very important for students.