Üniversite öğrencilerinin demografik özellikleri ve aldıkları sanat eğitiminin meta estetiği konusunda bilinçlenmelerine etkisi
Demographic characteristic of the university students and influence of art education to their consciounsness on meta aesthetics
  1. Tez No: 278356
  2. Yazar: EYLEM PEŞKERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT BOYDAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Estetik, Meta Estetiği, Sanat, Sanat Eğitimi, Aesthetic, Meta-Aesthetic, Arts, Arts Education
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bu araştırmada amaçlanan üniversite öğrencilerinin aldıkları sanat eğitimi ile demografik özelliklerinin meta estetiği konusundaki bilinçlenmelerine etkisinin saptanmasıdır. Bu saptamayı yapabilmek için 2008?2009 öğretim yılında Ankara'da eğitim ve öğretim veren yükseköğretim kurumlarından Gazi Üniversitesi evren olarak belirlenmiştir. Araştırmanın örneklemini Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı 4.sınıf öğrencileri; Mesleki Eğitim Fakültesinin Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı, El Sanatları ve Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Bölümlerinin 4. sınıf öğrencileri; Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesinin Endüstriyel Teknoloji Eğitimi Bölümü, Teknik Çizim ve Bilgisayar Destekli Tasarım Eğitimi Ana Bilim Dalı 4. sınıf öğrencileri ve Teknik Eğitim Fakültesinin Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Bölümü 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi belirlenirken 4. sınıfa kadar ?temel sanat eğitimi? ve ?estetik? dersi almış öğrenciler dikkate alınmıştır.Bu amaca ulaşabilmek için ?okul survey? yöntemi ile geleneksel tarama modellerinden biri olan betimsel tarama kullanılmıştır. 5 bölümden oluşan ve 14 soru ile 24 maddeyi içeren tutum ölçeği, random yöntemi ile örneklem içinden seçilen 100 öğrenciye uygulanarak geçerlilik-güvenirlik testinden geçtikten sonra toplam 408 öğrenciye uygulanmıştır.Verilerin çözümlenmesinde SPSS (Statistical Package fort he Social Science) 9.0 ve Minitab 15 istatistik paket programları kullanılmıştır. Verilerin analizinde öncelikle her bir değişkene ait frekans tabloları elde edilmiştir. Daha sonra bunların histogramları (bar grafiği) çıkarılmıştır. Birbiriyle ilişkili olabileceği düşünülen maddeler arasında çapraz tablolar oluşturulmuştur. Bununla birlikte, teknik olarak Khi-Kare çözümlemesinde sayımla belirtilen kitlelerde, bağımsızlık kontrolü amacıyla ?RXC Çapraz Tablosu? uygulanmıştır. Yapılan her bir test yorumlanmıştır. Daha sonra SPSS'de oluşturulan çapraz tabloların simetrik ölçümleri yapılmıştır. İlişki derecelerini belirlemek için Pearson's R katsayısına bakılmıştır. İlişkili maddeler arasındaki ilişkiyi ortaya koyabilmek için istatistiksel hipotez testi uygulanmıştır. Bu ölçümlerdeki ?p değeri?ne göre hipotez sınanmıştır.Ana bilim dallarına göre tutum ölçeğindeki maddelere verilen cevapların ortalaması ve standart sapması ana bilim dallarına göre ayrıştırılarak hesaplanmıştır. Bu veriler bir çoklu tablo hâlinde gösterildiği gibi ayrıca verilen cevapların ana bilim dallarına göre dağılımı, histogramların karşılaştırılmasını kolaylaştırmak için tek bir grafikte gösterilmiştir. Uygulanan tutum ölçeğindeki her bir maddeye verilen cevaplar arasında ana bilim dallarına göre ortalalamalar arasında fark olup olmadığını tespit etmek amacıyla hipotezler kurulmuş ve ?Anova? yöntemi uygulanmıştır. Ayrıca tutum ölçeğindeki her bir maddeye verilen cevaplar arasında ana bilim dallarına göre farklılık arz eden ifadeler için ikili karşılaştırma testlerinden ?tukey? karşılaştırma testi 0,05 hata düzeyi ile uygulanmıştır.Araştırma sonucunda üniversite son sınıf öğrencilerinin demografik özellikleri ve ders içeriğine ilişkin görüşleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar olduğu saptanmıştır. Meta estetiği ile ilgili görüşleri saptamak amacıyla hazırlanan tutum ölçeği ile üretim, tüketim ve yaratıcılık alanlarına ilişkin görüşler arasında da anlamlı farklar olduğu tespit edilmiştir. Bölüm ve ana bilim dallarına göre bakıldığında üniversite son sınıf öğrencilerinin meta estetiğine ilişkin tutumları arasında da istatistiksel olarak farklılıklar olduğu görülmektedir. Pek çok durumda neredeyse yarı yarıya karşıt görüşler olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin çok büyük çoğunluğunun sanat eğitimi ile ilgili dersleri içerikleri açısından yeterli bulduğu; ancak, özellikle de bilinçli üretici ve tüketici olma noktasında ders içeriklerini olumsuz değerlendirdikleri tespit edilmiştir. Öğrencilerin aynı zamanda estetik derslerinin programlardaki ağırlığı konusunda eğitimlerine devam ettikleri alandan memnuniyetsizliklerini dile getirdikleri görülmüştür. Bulgular arasında ?meta estetiği? kavramını ilk defa duyanların oldukça fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgular ışığında üniversite öğretim programlarında ve sanat dersi içeriklerinde iyileştirmelere gidilmesi ve meta estetiğinin özellikle de tasarım eğitimi veren üniversite bölüm ve ana bilim dallarındaki yerinin gözden geçirilmesi yönünde öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research to determine the influence of their art education and demographic futures on their consciousness about the meta aesthetics. Gazi University in Ankara was defined as universe to carry out this study in 2008-2009 academic term. Samples of this study are consist of the students at 4th class of Arts and Crafts Education Department at the Faculty of Education of Gazi University, Department of Fine Arts Education; the 4th class students of the Department of Clothing Industry and Fashion Design, Crafts and Applied Arts Education Department in Vocational Education Faculty and 4th class students of Technical Drawing and Computer Aided Design Education Department of Industrial Technology Education Department of Industrial Arts Education Faculty and 4th class students of Furniture and Decoration Education Department of Technical Education Faculty. To specify the samples for the study, the students are considered to have taken the basic arts and aesthetics education before 4th grade.Descriptive Scanning, which is one of `School Survey? methods and conventional scanning models was used in order to reach the aim. The Attitude Criterion, consist of 5 chapters and 14 questions with 24 titles were applied to the total of 408 students. It was applied only after it had approved by testing 100 students randomly out of the samples, than passing the validity-credibility test.SPSS (Statistical Package fort he Social Science) 9.0 ve Minitab 15 package programmes were used to analyse data. In order to analyse the data, firstly frequency tables were obtained for each variable, and than figured out the histograms (bar graphics). Between the items that might be interrelated, formed the crosswise tables. Additionally,“RXC Cross Table? was technologocally applied to the mass counted in the Khi-square analysis technics for the purpose of independence controlling. Thence the symmetric measurements of the cross tables that formed on SPSS were carried out. Coefficient of Pearson?s R was recoursed for adjusting the relationship degrees. A statistical hypothesis test was applied to reveal the interrelationship between the matters. The hypothesis was tested according to the ?p value? of these measurements.The average of the replies to matters in the attitude scale and their standard deviation are calculated, matching departments. The distribution of the answers regarding to departments, is shown on a single graph as well as depicted on a multiple table, for simplifying of the comparison of histograms. Some hypothesis are built and the ”Anova“ method was applied for determining whether finding differencies between averages of answers given to each matter according to departments, in the attitude scale. Besides, the ”Tukey" comparison test, of binary comparison tests, was applied with 0.05 error level, on different expressions between answers given to each matter according to departments in the attitude scale.The result of the research is the existence of statistical significant differencies considering the demographic characteristics of the last class students of university and their opinions on the course contents. Also some significant differencies are found between the opinions on the production, consumption and creativity, in the tests applied by the attitude scale in searching the determination of the opinions on the meta aesthetics. Among the university last class students' attitudes about the meta aesthetic, statistical significant differencies are found according to their departments. In most cases, almost half of the opinions were opposite. The large majority of the students were satisfied of the course contents of arts education but, evaluated them negatively especially in point of consciousness of producers and consumers. In the same time, the students expressed their displeasure, at the branch they were studying, on the matter of the consistence of the aesthetic lessons on their program. Among the findings, the excess of students who were not informed of the concept of ?meta-aesthetics?, is figured out.In the light of these foundings, some recommendations are presented, for amelioration of the art course contents and the university education programs and for revision of the place of the meta aesthetic concept in university departments, especially in the field of design education.