Hasta kontrollü analjezi uygulamasına ilişkin hemşirelerin bilgi gereksinimi
Information requirement of nurses regarding patient controlled analgesia
- Tez No: 359435
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİNÇ KUTLUTÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı Kontrol Yöntemleri, Ağrı, Hasta Kontrollü Analjezi(HKA), Ağrı Kontrolünde Hemşirenin Rolü, Ağrı Yönetimi, Pain Control Methods, Pain, Pain Controlled Analgesia (PCA), Role of the Nurse in Pain Control, Pain Management
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
HASTA KONTROLLÜ ANALJEZİ UYGULAMASINA İLİŞKİN HEMŞİRELERİN BİLGİ GEREKSİNİMİ Bu araştırma, Hasta Kontrollü Analjezi Uygulamasına ilişkin hemşirelerin bilgi gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Çalışma Temmuz 2013-Ağustos 2013 tarihleri arasında Dr.Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmakta olan 79 hemşire ile yapılmıştır. Verilerin toplanmasında literatür taramasından sonra oluşturulan anket formu kullanılmıştır. Analiz sonucunda çalışmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması X=31.9 ± 5.6 (min:20, max:52) olarak bulunmuştur. Hemşirelerin Hasta Kontrollü Analjezi(HKA) yöntemine ilişkin temel tanımlar, uygulama öncesi hazırlık, uygulama sonrası ortaya çıkabilecek sorunların yönetimi açısından bilgi gereksinimlerin olduğu ortaya çıkmıştır. Hemşirelerin yaşlarına, eğitim durumlarına, çalışma süresine, çalışma pozisyonuna, ağrı yönetimi ile ilgili eğitim alma durumlarına göre Hasta kontrollü Analjezi(HKA) uygulamasına ilişkin bilgi durumları karşılaştırıldığında yapılan istatistiksel değerlendirme sonucunda ortalamalar arasındaki fark anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda hizmetiçi eğitim programları dahil olmak üzere HKA yöntemine ayrıntılı yer verilmesi ve hemşirelerin eğitimlere katılımlarının desteklenmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
INFORMATION REQUIREMENT OF NURSES REGARDING PATIENT CONTROLLED ANALGESIA This research was carried out as descriptive in order to determine the information requirements of the patients regarding Patient Controlled Analgesia Aplication. The study was conducted with 79 nurses working in Dr. Abdurrahman Yurtaslan Oncology Training and Research Hospital between July 2013- August 2013. In the collection of data, questionnaire form composed following the literature review was used. As a result of the research, it was found out that average age of the nurses participating in the research was X=31.9 ± 5.6 (min:20, max:52). There was information requirement in terms of basic definitions regarding the Patient Controlled Analgesia (PCA) of the Nurses, preparation prior to the application, management of the problems that may occur as a result of the application. When the information positions of the patients regarding Patient Controlled Analgesia (PCA) were compared according to the age, educational status, working period, working position, pain management of the patient, no significant difference between the averages was found as a result of the statistical evaluations (p>0.05). As a result of the findings acquired from the research, it can be recommended that PCA method should be given in detail including the in-service trainings and nurses shall take part in the trainings.