Knowledge and practices of nurses on pain and methods used in pain control in children
Hemşirelerin çocuklarda ağrıya ve ağrı kontrolünde kullanılan yöntemlere ilişkin bilgi ve uygulamaları
  1. Tez No: 729106
  2. Yazar: NABIL BILAL ABDULLAH KAKAIYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR GÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Ağrı Kontrolü, Çocuk hasta, Hemşire, Pain, Pain control, Pediatric patient, Non-Pharmacological Methods, Nurse
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş: Ağrının azaltılması veya giderilmesi hemşirelik bakımının en önemli amaçlarından biridir. Pediatri ve halk sağlığı hemşireleri, bebek ve çocuklar ile uzun sürebirlikte olmaları nedeniyle onları rahat ettirme ve ağrılarını gidermede önemlirollere sahiptir. Bu nedenle hemşirelerin çocuklarda ağrı mekanizmaları, ağrınındeğerlendirilmesi ve kontrolü konusunda yeterli bilgiye, beceriye ve deneyime sahipolmaları büyük önem taşımaktadır. Amaç: Çalışma, hemşirelerin çocuklarda ağrı ve ağrı kontrolünde kullanılan yöntemlere ilişkin bilgi ve uygulamalarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı özellikteki bu araştırmanın evrenini, Kerkük kentindeki Azadi Eğitim Hastanesi, Çocuk Hastanesi ve Jinekoloji ve Çocuk Hastanesinde çalışan 510 hemşire oluşturmuştur ve örneklem 200 hemşireydi. Araştırmanın verileri 11.2020-04.2021 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin toplanmasında; hemşirelerin sosyo-demografik özelliklerini ve çocuklarda ağrı ve ağrı kontrolünde kullanılan yöntemlere ilişkin bilgi ve uygulamalarını belirlemeye yönelik hazırlanmış soru formu kullanılmıştır. Veriler, yüzdelik ve ki-kare önemlilik testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma sonuçları, hemşirelerin %57'sinin ağrının bir vital bulgu olduğunu bilmediğini, %29'unun çocuklarda ağrı ve kontrolüne yönelik eğitim aldığını, tamamının çocuklarda ağrının değerlendirilmesinde davranışsal göstergelerden yararlandıklarını ve hem bireysel hem de çalıştıkları birimlerde herhangi bir ağrı değerlendirme ölçeği kullanmadıklarını göstermiştir. Hemşireler tarfından en sık bildirilen ilk üç ağrı ifadesi, çocuğun sözel ifadesi (%78,5), ebeveyn ifadesi (%46) ve hekimin ifadesi (%35)'dir. Hemşirelerin %43'ü bebeklerin ağrı hissetmediğini belirtmiştir Çocuklarda ağrının giderilmesi/azaltılması konusunda hemşirelerin %66'sının rutin analjezik kullandığı, %52'sinin dikkat dağıtma tekniğini kullandığını ve %47'sinin de soğuk kompres uygulamasını kullandığı belirlenmiştir. Sonuç: Hemşirelerin çocukta ağrı ve ağrı kontrolü konusunda bilgi eksiklikleri olduğu ve ağrı kontrolünde bağımsız olarak uygulayabilecekleri yöntemleri yeteri kadar uygulamadıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Background: Reducing or relieving pain is one of the most important goals of nursing care. Pediatric and public health nurses have important roles in making babies and children comfortable and relieving their pain. For this reason, it is of great importance that nurses have sufficient knowledge, skills and experience about pain mechanisms, and assessment and control of pain in children. Objective: The study was carried out to determine the knowledge and practices of nurses about pain and methods used in pain control in children. Methods: The population of this descriptive study consisted of 510 nurses working in Azadi Training Hospital, Children's Hospital and Gynecology and Children's Hospital in Kirkuk.and the sample was 200 nurses participated with study. The data of the research were collected between 11.2020-04.2021. In the collection of data; A questionnaire was used to determine the socio-demographic characteristics of nurses and their knowledge and practices regarding pain and pain control methods in children. Data were evaluated using percentile and chi-square significance tests. Results: The study results showed that 57% of nurses did not know that pain was a vital sign, 29% received training in pain and control in children, all of them used behavioral indicators in the evaluation of pain in children, and in both individual and working units has shown that they do not use any pain assessment scale. The top three most commonly reported pain statements by nurses are the verbal expression of the child (78.5%), the parent expression (46%) and the notes of the physician (35%). 43% of nurses stated that babies do not feel pain 66% of nurses use routine analgesics, 52% use the distraction technique and 47% use cold compresses to relieve/reduce pain in children. Conclusion: It has been determined that nurses have a lack of knowledge about pain and pain control in the child and do not adequately apply the methods that they can apply independently in pain control.