Elektrospinning işlemi ile üretilen nanofiberlerin bis-GMA kompozit rezinlerin bazı mekanik özellikleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of effect of electrospun nanofibers to some mechanical properties of bis-GMA composite resins
- Tez No: 359444
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜL KARACAER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kompozit dental rezin, Elektrospinning, Nanofiber 99, Composite dental resin, Electrospinning, Nanofiber
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Dental kompozit rezinler, yüksek estetik beklentileri karşılaması ve diş dokularına kuvvetli adezyonu gibi avantajları sebebiyle diş hekimlerinin sıklıkla tercih ettiği restoratif materyallerden biri olmuştur. Kompozit rezinlerin mekanik özelliklerini güçlendirmek için çok sayıda yöntem ve materyal kullanılmakla birlikte, nanoteknolojinin gelişmesiyle kompozitlerin güçlendirilmesinde nanofiberlerin kullanımı gündeme gelmiştir. Çalışmamızda elektrospinning yöntemi ile üretilen nylon 6 (N6), polimetil metakrilat (PMMA) ve poliviniliden florür (PVDF) nanofiberlerin, Bis-GMA/TEGDMA kompozit rezinlerin mekanik özelliklerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Elektrospinning yöntemi ile üretilen N6, PMMA, PVDF nanofiberler Bis-GMA/TEGDMA esaslı kompozit rezin içerisine %3, %5, %7 oranlarında tabakalama yöntemi ile yerleştirildi. Hazırlanan örneklere (n=10) üniversal test cihazı kullanılarak 3-nokta bükülme testi yapldı. Elde edilen veriler ile bükülme direnci (Fs), elastikiyet modülüsü (Ey) ve kırılma enerjisi (WOF) değerleri hesaplandı. Verilerin analizinde Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA) kullanıldı. Ortaya çıkan sonucun istatistiksel olarak önemli bulunması halinde farka neden olan durumları tespit etmek amacıyla post hoc Tukey HSD testi uygulandı. Test sonucunda örneklerin kırılan yüzeyleri SEM'de incelenerek nanofiber ile kompozit rezin arasındaki bağlantı ve penetrasyon değerlendirildi. Mekanik test sonuçlarına göre Bis-GMA/TEGDMA esaslı rezin içerisine nanofiber ilavesi Fs, Ey ve WOF değerlerinde kontrol grubuna göre artış sağlamıştır. %3 oranında PMMA nanofiber ilavesi Fs ve Ey değerlerinde en yüksek artışa sebep olmuştur. %7 oranında PVDF nanofiber katılması da WOF değerinde en fazla artışa neden olmuştur. SEM incelemesinde nanofiberler ile rezin matriks arasındaki bağlantının iyi olması ve nanofiber yapı sayesinde sağlanan köprü mekanizması bu mekanik özelliklerin artmasında önemli rol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
Dental composite resins are one of the restorative materials that are usually chosen by dentists because of advantages such as meet highly esthetic demands and provide strong adhesion to the dental tissues. However, numerous methods and materials are used in order to reinforce mechanical properties of composite resins, nanofibers are come up to strengthen the composites by the development of nanotechnology. The objective of this study was to evaluate effect of the reinforcement with electrospun nylon 6 (N6), polymethyl methacrylate (PMMA), polyvinylidene fluoride (PVDF) nanofibers to mechanical properties of Bis-GMA/TEGDMA dental composite resins. The nanofibers were fabricated with electrospinning method and laminated into the BisGMA/TEGDMA resin (3%, 5%, 7% mass fractions) layer by layer. The testing samples (n=10) was performed 3-point bending test in universal testing machine. The flexural strength (Fs), flexural modulus (Ey) and work of fracture (WOF) of nanofiber reinforced Bis-GMA/TEGDMA composites were calculated. The mean of the measurements were analyzed using one-way analysis of variance (One- Way ANOVA) statistical test method. In order to identify situation post-hoc Tukey HSD test was used in the case of the results were caused statistically significant difference.The fractured surfaces of the composites were investigated in the SEM observation so interfacial adhesion and penetration were evaluated between the nanofibers and resins. According to mechanical test results, addition of the nanofiber into the Bis-GMA/TEGDMA based composite resin was increased Fs, Ey and WOF results compared to the control group. Addition of %3 PMMA was shown highest Fs and Ey results. Also, addition of %7 PVDF nanofiber was shown highest WOF result. Excellent adhesion between the nanofibers and resin matrix in the SEM examination, and generated bridging mechanism through the nanofibers were effective in enhancing these mechanical properties.