Kendinden adeziv rezin siman kullanılarak yapıştırılan fiber post uygulamalarının bağlanma dirençlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the bond strength of glass fiber posts luted by different self adhesive resin cements
  1. Tez No: 359445
  2. Yazar: TUFAN CAN OKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE BETÜL ÜÇTAŞLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adeziv rezin, Bağlanma dayanımı, Fiber post, Push out esti, Rezin siman51, Adhesive resin, Bond strength, Fiber post, Push-out test, Resin cement
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Geçtiğimiz yıllar boyunca, endodontik tedavi görmüş ve aşırı madde kaybına uğramış dişlerin restorasyonları yapılırken basitleştirilmiş bağlayıcı sistemler ile fiber postların birlikte kullanımı yaygın hale gelmiştir. Bu çalışmanın amacı; aşırı kron harabiyeti gösteren endodontik tedavili dişlerin restorasyonlarında kullanılan fiber post sisteminin hem ışık hem de kimyasal sertleşen kompozit rezin esaslı kendinden adeziv iki yapıştırma simanının öncelikle post boşluğu dentin yüzeylerine herhangi bir işlem yapmadan sonrasında kendi firmalarının tek aşamalı kendinden pürüzlendirmeli bağlayıcı sistemler uygulanıp yapıştırılarak oluşturulan post sistemlerinin push out testine gösterdiği direncin araştırılmasıdır. Çalışmada kullanılan 80 adet 1. küçük azı dişi kök kanal preparasyonları yapıldıktan sonra kullanılan fiber postun (Rely X Fiber Post) yapıştırılmasında kullanılan materyallere göre 4 tedavi grubuna ayrıldı: I) Rely X Unicem, II) Rely X Unicem +Adper Easy One, III) Clearfil SA Cement, IV) Clearfil SA Cement + S3 bond. Fiber postun koronal, orta ve apikal bölgelerinden elde edilen 1 mm'lik 6 horizontal kesit, işlemden 24 saat ve 1 ay sonra push out testine göre bağlanma dayanımları açısından değerlendirildi. Sonuçlar tek yönlü ANOVA istatistik yöntemi ile değerlendirildi. (α=.05) Simantasyon sonrası hem 24 saatlik hemde 1 aylık ölçüm sonuçlarına göre en yüksek bağlanma dayanımı RelyX Unicem+Adper Easy One grubunda görüldü. En zayıf bağlantı 1. gün için postun apikal bölgesinden alınan kesitlerde görüldü bunu orta ve koronal bölge izledi. 1. ayda ise apikal ve orta bölge benzerlik göstererek koronal bölgeden yine daha zayıf bulundu. Bağlanma dayanımının en düşük olduğu apikal ve orta bölgelerde RelyX Unicem+Adper Easy One grupta daha yüksek direnç görüldü. Kullanılan materyale bakılmaksızın bağlanma dayanımı her zaman koronal bölgede en yüksekti. Post restorasyonlarının simantasyonunda kendinden adeziv rezin simanların uygun bağlayıcılar ile birlikte kullanımının bağlanma dayanımını arttırdığı görülmektedir. Özellikle diğer materyaller ile ilgili daha uzun süreli ve ağız ortamında restorasyonların alacağı yükü ve bulunduğu ortamı taklit eden in vitro çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Over the past years, fiber posts in combination with simplified adhesive systems have been a matter of great interest in endodontic treatment and restoration of teeth with extreme material loss. The aim of this study were to evaluate the push-out bond strength of fiber posts tuted with two different self-adhesive resin cements alone and in combination with adhesive systems. The post spaces of 80 mandibular first premolar roots were prepared and divided into 4 experimental groups according to fiber post (Rely X Fiber Post) luting materials: I) Rely X Unicem with no adhesive, II) Rely X Unicem +Adper Easy One, III) Clearfil SA Cement with no adhesive, IV) Clearfil SA Cement + S3 Bond. Horizontal sections from the coronal, middle and apical zones of the fiber post in 1 mm thick were prepared and Push-out tests were performed after one day and one month. Statistical analysis were performed using one-way ANOVA (α=.05) and Tukey HSD analysis. For both evaluation time periods, RelyX Unicem+Adper Easy One showed the highest bond strength. For the 24 hour results, bond strength values were thelowest at apical zone sections followed by middle and coronal zones. One month results revealed similar bond strength in middle and apical zones lower than the coronal sections. In comparison between groups, at the middle and apical zones, showing the lowest resistance, RelyX Unicem+Adper Easy One group had better results. Regardless of the material used, bond strength of the fiber posts were the highest in coronal sections. Using the adhesive resin in combination with the self adhesive resin cement seems to improve the bond strength. In vitro studies with other materials, for longer time periods and the environment mimicking the load on the restoration in the oral environment are needed.