Koroner arter hastalığı olgularında vasküler endotelyal growth faktör (VEGF) polimorfizminin araştırılması
Nvestigation of vascular endothelial growth factor (VEGF) gene polymorphism in cases of coronary artery disease
  1. Tez No: 359443
  2. Yazar: AYLİN SOYAĞIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA MERAL TORUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Hastalığı (KAH), Vasküler Endotelyal Growth Faktör (VEGF), Polimorfizm106, Coronary Artery Disease (CAD), Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF), Polimorphism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Son yıllarda yapılan çalışmalarda, koroner arter hastalığı patogenezi üzerinde etkili olan faktörlerin yanı sıra genetik faktörlerin etkisi üzerine odaklanılmaktadır. VEGF kollateral damar gelişimi ve anjiojenezde çok önemli rol oynar. Kollateral dolaşım mikokard fonksiyonlarını koruyabilir. Anjiogenezisi düzenleyen genlerin polimorfizmi koroner arter hastalığına yatkınlıkla ile ilişkilidir. Bu yüzden VEGF ekspresyonu önemlidir ve koroner arter hastalığından korunmada yararlı olabilir. Çalışmamızda 123 koroner arter hastasında ve 28 sağlıklı kontrolde PCR yöntemiyle VEGF 2578 gen bölgesinde polimorfizm analizi yapıldı. Ayrıca çalışma grubunda, koroner arter hastalığı ile ilişkili serum VEGF, neuregulin, okside LDL, nitrik oksit, paraoksonaz ve total antioksidan kapasite düzeyleri ölçüldü. Hasta ve kontroller arasında VEGF 2578 geninde, genotip dağılımına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Hasta grubunda damar tıkanıklığına göre polimorfizm alt gruplarında genotip sıklığı dağılımında da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Bununla birlikte total hasta grubunda sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında serum VEGF, okside LDL, nitrik oksit ve paraoksonaz düzeylerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. CC polimorfizmi olan hasta grubu ile kontrol grubu arasında serum VEGF düzeyleri açısından anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Serum neuregulin düzeylerinin kontrol grubu ile karşılaştırıldığında total hasta grubunda daha düşük olduğu görülmüştür. Üç damar tıkanıklığı olan hasta grubunun serum Neuregulin düzeyleri iki damar hasta grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında total hasta grubunun ve CA, AA polimorfizm alt gruplarının serum Okside LDL düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Total hasta ve AA polimorfizm alt grubunun serum Paraoksonaz düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Tek damar tıkanıklığı olan hasta grubunda iki damar ve üç damar tıkanıklığı olan hasta grubuna göre daha yüksek total antioksidan kapasite düzeyleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Recently, in addition to other effects, researches focused on effects of genetic factors on the pathogenesis of coronary artery disease. Vascular endothelial growth factor (VEGF) plays a very important role in the development of collateral vessells and angiogenesis. Collateral circulation can protect funtions of myocardium. Polymorphism of angiogenesis regulation genes related predisposition of coronary artery disease. Therefore regulation VEGF expression is important and may be used protect from coronary artery disease. In this study, The VEGF 2578 polymorphism was investigated in 123 patients with coronary artery disease and 28 healthy controls by Polymerase Chain Reaction method. In addition, serum VEGF, neuregulin, oxidized LDL, nitric oxide, paraoxonase and total antioxidant capacity levels were measured in study group. There was not found any significant difference between patients and controls in VEGF 2578 gene according to genotype distribution. Also, there was not found any statistically significant difference between groups of patient with diseased vessel in VEGF 2578 gene according to genotype distribution. However, an increase were observed in serum VEGF, oxidized LDL, nitric oxide ve paraoxonase levels in total patients compared with healthy controls. There was observed significant difference in serum VEGF levels.between patient and control groups with CC polymorphism. Serum neuregulin levels was found lower in total patients compared to control group. There was found higher serum neuregulin levels in patients with three vessels disease as compared to two vessels group. We found higher oxidized LDL levels in total patients and groups with CA and AA polymorphism compared to control group. There were found significantly increased paraoxonase levels in total patients and group with AA polymorphism as compared to controls. An increase total antioxidant capacity levels was found in one vessel group of patients compared to two vessels and three vessels.