G.Ü. Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bölümüne ağrı yakınması ile başvuran erişkin hastalarda ağrı düzeyi ile dental anksiyete ve anksiyete ile başa çıkma yöntemleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
The evaluation of the relationship between dental anxiety and coping strategies of the patients who refered to oral and maxillofacial surgery clinic with pain complaints and their pain perception
- Tez No: 359448
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BARIŞ ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: ağrı, ağrı algısı, dental kaygı, stresle başa çıkma teknikleri, MDAS, VAS, COPE109, pain, pain perception, dental anxiety, coping strategies, MDAS, VAS, COPE
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Kliniğine Ağrı Yakınması ile Başvuran Erişkin Hastalarda Ağrı Düzeyi ile Dental Anksiyete ve Anksiyete ile Başa Çıkma Yöntemleri Arası İlişkinin Değerlendirilmesi Bu çalışmada Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Kliniği'ne ağrı yakınması ile başvurmuş olan hastalarda anksiyete seviyeleri ve anksiyete ile başa çıkma yöntemleri ile ağrı algısı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tarama türündeki çalışmada 5 bölümden oluşan bir anketten faydalanılmıştır. Anketin ilk bölümünü demografik özellikler ve öykü, ikinci bölümünü orofasial ağrının özellikleri, üçüncü bölümünü ağrı düzeyinin saptanmasında kullanılan VAS skalası, dördüncü bölümünü hastaların kaygı düzeyini ölçmekte kullanılan Modifiye Dental Anksiyete Skalası (MDAS) oluşturmaktadır. Son olarak hastaların dental anksiyete ile başa çıkma yöntemlerinin değerlendirildiği beşinci bölümünü de COPE envanteri oluşturmaktadır. Anketlerden elde edilen veriler Ki-Kare analizi yapılarak frekans ve yüzdelere dönüştürülmüştür. Sonuç olarak yaş, cinsiyet gibi demografik özellikler; dental kaygı düzeyi ve anksiyeteyle başa çıkma yöntemleri ile ağrı algısı arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of the Relationship between Dental Anxiety and Coping Strategies of the Patients who Refered to Oral and Maxillofacial Surgery Clinic with Pain Complaints and their Pain Perception This study covered the patients who referred to Gazi University Faculty of Dentistry Oral and Maxillofacial Surgery Clinic with pain complaints. It was aimed to evaluate the relationship between the anxiety level and coping strategies of those patients and their pain perception. In this study, a survey that consists of 5 sections was used. The first part of the survey was consisted of demographic features and patient's story; the second part was about the features of orofacial pain. In the third part was formed of VAS which was used for pain level determination. The forth part (MDAS) Modificated Dental Anxiety Scale was used. Finally the fifth part was consisted of COPE inventory in which coping strategies of the patients were evaluate. The results obtained from the survey were transformed to frequency and percentages by chi-square (λ2) test. As a result, a significant relationship was observed between the demographic features such as age and sex, dental anxiety level, coping strategies of the patient and their pain perception.