Farklı ağartma yöntemleri uygulanmış iki kompozit rezinin; mikrosertlik, renk değişimi, mikrosızıntı ve bağlanma kuvvetleri yönünden değerlendirilmesi
- Tez No: 80158
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN GÖKAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Vital ağartma, kompozit, mikrosertlik, renk değişimi, mikrosızıntı, bağlanma kuvveti
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
120 ÖZET Farklı ağartma yöntemleri uygulanmış iki kompozit rezinin; mikrosertlik, renk değişimi, mikrosızıntı ve bağlanma kuvvetleri yönünden değerlendirilmesi. Dişlerde görülen renklenmeler, kahve, çay renklenmeleri, metalik renklenmeler, mine hipoplazileri ve hipokalsifikasyonları, amelogenezis imperfekta, dentinogenezis imperfekta, florozis ve tetrasiklin renklenmeleri gibi etyolojik faktörlere dayanmaktadır. Bu renklenmelerin giderilmesinde ısı-ışık tekniği, mikroabrazyon tekniği ve jel teknikleri gibi vital ağartma yöntemleri kullanılmaktadır. Kompozit rezinler, diş sert dokularında çeşitli nedenlerle oluşan madde kayıplarını gidermek ve bu yolla estetik, fonksiyon ve fonasyon eksikliklerini yeniden elde etmek amacı ile kullanılırlar. Ön dişlerde hem renklenme hem de kompozit dolguların varolduğu durumlarda yapılması gereken işlemin önceliği tartışmalıdır. Bu amaçla ağartma yöntemlerinin, kompozit rezinlerin mikrosızıntı, bağlanma kuvvetleri, renk değişimi, ve mikrosertlik özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Yüzey sertliği deneylerinde, 6 mm çapında, 3 mm yükseklikte hazırlanan kompozit resin diskler kullanıldı. 70 disk, 7' şer diskten oluşan 10 gruba ayrıldı. Disklerin yapılmasında 1-5 gruba Charisma kompozit resin, 6-10 gruba Silux Plus kompozit resin kullanıldı. 1. ve 6. grup kontrol grubu olarak kabul edildi. 2. ve 7. gruplara ısı-ışık tekniği, 3. ve 8. gruplara mikroabrazyon tekniği, 4. ve 9. gruba office bleaching tekniği ve 5. ve 10. gruba home bleaching tekniği uygulandı. Yüzey sertliği öiçümünde Barcol sertlik ölçüm cihazı kullanıldı. Renk değişikliği deneylerinde her iki kompozit rezinden 56 adet kompozit disk hazırlandı. Bütün disklerin ilk ölçümleri Reflektometre cihazı yardımı ile ölçüldü ve kayıt edildi. Bu ilk ölçümler bütün grupların kontrol grubunu oluşturdu. Daha sonra 1. ve 5. gruba ısı-ışık tekniği, 2. ve 6. gruba mikroabrazyon tekniği, 3. ve 7. gruba office bleaching tekniği ve 4. ve 8. gruba home bleaching tekniği ile ağartma uygulandı. Ağartma işlemi sonrası disklerin tekrar renk ölçümleri yapıldı. Mikrosızıntı deneylerinde yeni çekilmiş, çürüksüz ve restorasyonsuz 70 adet üçüncü molar dişinden yararlanıldı. Dişler 10 gruba ayrıldı. 1. ve 6. gruplar kontrol grubu olarak hiç bir işleme tabi tutulmadı. 2. ve 7. grubu oluşturan dişlere ısı-ışık tekniği, 3. ve 8. gruba mikroabrazyon tekniği, 4. ve 9. gruba office bleaching tekniği ve 5. ve 10. gruba home bleaching tekniği ile ağartma uygulandı. Tekniklerin uygulanmasını takiben 4 mm eninde, 2 mm yüksekliğinde ve 2 mm derinliğinde Black V kaviteler hazırlandı. 1-5 gruplar Charisma121 kompozit rezinle, 6-10 gruplar Silux Plus kompozit rezinle restore edildi. Boya penetrasyonu yöntemi ile mikrosızıntı testine tabi tutuldu. Sızıntı skorları X25 büyütmede polarize ışık mikroskobunda değerlendirildi. Bağlanma deneyinde 70 adet yeni çekilmiş, çürüksüz ve restorasyonsuz üçüncü büyükazı dişlerden yararlanıldı. Dişler 2,5 mm kalınlığında inceltildi. 10 gruba ayrıldı. 1. ve 6. grup kontrol grubu olarak ayrıldı. 2. ve 7. gruba ısı-ışık tekniği, 3. ve 8. gruba mikroabrazyon tekniği, 4. ve 9. gruba office bleaching tekniği ve 5. ve 10. gruba home bleaching tekniği ile ağartma uygulandı. Ağartma uygulanan dişlerin yüzeylerine Scotchbond Multipurpose uygulandıktan sonra, 6 mm çapında, 3 mm kalınlığında teflon kalıp yardımı ile 1-5 gruba Charisma kompozit resin ve 6-10 gruba Silux Plus kompozit resin uygulandı, örnekler Hounsfield Tensometer cihazı kullanarak 2 mm/dk hız ile makaslama işlemi uygulandı. Sonuçların istatistiki değerlendirilmesinde, mikrosızıntı deneyi için Khi- Kare testi, mikrosertlik, renk değişimi ve bağlanma deneylerinde ise Tek Yönlü ANOVA ve Duncan testi uygulandı. Sertlik deneyi sonuçlarında her iki kompozit resin üzerinde ısı-ışık tekniği ve mikroabrazyon tekniği ile ağartma uygulandığında, sertlik değerlerinde azalma meydana geldi. Mikrodolduruculu kompozit rezinlerde, hibrit kompozitlere göre sertlik değerlerinde düşme gözlendi. Renk değişimi deneyi sonuçlarında, hibrit kompozit rezinlerde mikroabrazyon tekniği, mikrodolduruculu kompozit rezinlerde ise ısı-ışık tekniği ve mikroabrazyon tekniği uygulanan gruplarda renk açılımı meydana geldi. Mikrodolduruculu ve hibrit kompozit rezinler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Mikrosızıntı deneyi sonuçlarında, iki kompozit rezinde de ısı-ışık tekniği ve mikroabrazyon tekniği kullanılan gruplarda mikrosızıntının daha fazla olduğu saptandı. Materyaller karşılaştırıldığında ise sadece mikroabrazyon tekniğinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Bağlanma deneyi sonuçlarında, hibrit kompozit rezinlerde, ısı-ışık tekniği ve mikroabrazyon tekniğinde, mikrodolduruculu kompozit rezinlerde, ısı-ışık tekniği ve office bleching tekniğinde bağlanma değerlerinde azalma saptandı. Mikrodolduruculu ve hibrid kompozit rezinlerin materyal olarak bağlanma değerleri karşılaştırıldığında ise azalma değerinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
122 SUMMARY The evaluation of microhardness, color change, microleakage and bond strength of two composite resins that were bleached by using different tecniques. Staining of teeth depends on coffee, tea, metallic staining and different etiological factors like enamel hypoplasy, hypocalcifications, amelogenesis imperfecta, dentinogenesis imperfecta, fluorosis and tetracycline discolourings. Vital bleaching techniques like heat-light, micro-abrasion and gel are used for eliminating these type of stainings. Composite resins are used for restoring the material loss in the hard tissues of teeth and for regaining the loss of function, phonetion and esthetics. When both staining and composites are present at anterior teeth, there is an argument about the priority of the procedures that should be done. For this reason, the effects of bleaching techniques on microleakage, bond strength, colour change and micro-hardness of composites were analysed in this study. In surface-hardness experiments, 6 mm diameter and 3 mm height composite resin discs were used. 70 discs were seperated into 10 groups each including 7 disc. For groups 1-5, Charisma composite resin and for groups 6-10, Silux Plus composite resin were used. Groups 1 and 6 were accepted as control groups. Heat-light tecnique was used for 3 and 8, office-bleaching for 4 and 9 and finally home bleaching tecnique for 5 and 10. Barcol hardness testing device was used for measuring the surface hardness. 56 composite discs were prepared from both of the two composites for the colour changing experiments. First measurements of the discs were made and recorded by reflectometer device. The first measurements formed the control group of all groups. Then bleaching was applied to groups 1 and 5 by heat-light technique, 2 and 6 by microabrasion technique, 3 and 7 by office bleaching tecnique and 4 and 8 by home bleaching technique. After bleaching, the colour measurement of discs were done again. In microleakage experiments, 70 initially extracted 3 rd molar teeth which had no caries and restorations, were used. Teeth were seperated into 10 groups each containing 7 teeth. Groups 1 and 6 were accepted as control groups without any procedures being applied. The bleaching was applied to groups 2 and 7 by heat-light tecnique, groups 3 and 8 by microabrasion tecnique, 4 and 9 by office- bleaching technique and finally groups 5 and 10 by home-bleaching tecnique. After bleaching tecniques had been applied, Black V cavities were prepared in the size of 4 mm width, 2 mm height and 2 mm depth. Group 1-5 were restorated by123 Charisma composite resin and groups 6-10 by Silux Plus composite resin. Microleakage test was done by dye penetration method. Microleakage scores were evaluated by polarised light microscope at x 25 magnification. In bonding experiments, 70 initially extracted 3 rd molar teeth which had no caries and restorations were used. Teeth were seperated to 2,5 mm thickness. They were seperated into 10 groups each containing 7 teeth. Groups 1 and 6 were accepted as control groups. Bleaching was applied to groups 2 and 7 by heat-light technique, groups 3 and 8 by microabrasion technique, groups 4 and 9 by office- bleaching technique and finally groups 5 and 10 by home-bleaching technique. After applying Scotchbond multi-purpose to the surfaces of the bleached teeth, Charisma composite resin was applied to groups 1-5 and Silux Plus composite resin to groups 6-10. Shearing test was done to the specimens by Hounsfield tensometer device at a speed of 2 mm/min. Statistical evaluation of the results of microleakage experiment was done by Khi-square test and microhardness, colour change and bonding experiments by one-way ANOVA and Duncan test. The results of the hardness test showed that when bleaching was applied to both of composite resins by heat-light and microabrasion techniques, a decrease was observed at the hardness values. A greater decrease was observed at the hardness values of micro-filled composite resins when compared with the hybrid resin values. The result of colour change experiments revealed that microabrasion technique groups for the hybrid composites and, heat-light and microabrasion techniues groups for micro-filled composite resins showed colour loss. The results of microleakage experiment showed that for both of two composites; the groups that were subjected to heat-light and microabrasion techniques, had the hightest values. When materials were compared, only microabrasion technique had a statistically significant difference. The results of bonding experiments showed that there was a decrement in bonding values at heat-light and microabrasion techniques for hybrid composite resins; and at heat- light and office-bleaching techniques for microfilled composite resins. When the bonding values of microfilled and hybrid composite materials were compared with each other, the amount of decremant was not statistically significant. Key Word: Vital bleaching, composite, microhardness, color change, microleakage, bond strength