Ankaferd kanama durdurucu ve kollajenize heterolog kemik greftinin sinüs tabanı yükseltilmesi uygulamalarında kemik iyileşmesine etkisinin deneysel olarak incelenmesi
Experimental evaluation of the effects of ankaferd blood stopper and collagenated heterologous bone graft on bone healing in sinus floor augmentation
  1. Tez No: 359458
  2. Yazar: MERVE ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ RANA KARACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sinüs tabanı yükseltilmesi, Ankaferd kanama durdurucu, kollajenize heterolog kemik grefti, kemik iyileşmesi, TRAP, Sinus floor augmentation, Ankaferd Blood Stopper, collagenated heterologous bone graft, bone healing, TRAP
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bazı komplike faktörler nedeniyle dişsiz posterior maksillaya implant yerleştirilmesi genellikle zor bir prosedürdür.Posterior maksillaya implant yerleştirilmesi için yeterli kemik yüksekliği ve hacmi elde etmede maksiller sinüs tabanı yükseltilmesinin en iyi tedavi seçeneği olduğu belirtilmektedir. Bu çalışmanın amacı; sinüs tabanı yükseltilmesi uygulamalarında kollajenize heterolog kemik grefti ve Ankaferd kanama durdurucunun kemik iyileşmesine olan etkisini histolojik ve biyokimyasal olarak değerlendirmektir. Bu çalışmada 36 adet Yeni Zelanda tavşanı kullanılmıştır. Tavşanlarda bilateral sinüs tabanı yükseltilmesi yapılarak 72 adet defekt elde edilmiştir. Tavşanların maksiller sinüsleri, sinüste oluşturulan boşluklara doldurulan malzemelere göre; kan pıhtısı, kollajenize heterolog kemik grefti, Ankaferd kanama durdurucu ve Ankaferd kanama durdurucu+kollajenize heterolog kemik grefti grupları olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Postoperatif dönemde tavşanlar, 1., 4. ve 8. haftaların sonunda her seferde 12'şer adet olmak üzere sakrifiye edilmiştir. Elde edilen örnekler histokimyasal, immünohistokimyasal ve biyokimyasal olarak değerlendirilmiştir. Yapılan histokimyasal, immünohistokimyasal ve biyokimyasal değerlendirmeler sonucunda tüm gruplarda 1. haftada lenfosit yoğunluğu fazlayken, ilerleyen haftalarda giderek düşmüştür. Kullanılan tüm materyallerin biyouyumlu olduğu anlaşılmıştır. Kontrol grubunda osteoklast sayısı ilerleyen haftalarda artmış, diğer gruplarda ise azalmıştır. Greft dejenerasyonu sadece Ankaferd ve greftin birlikte kullanıldığı grupta 8. haftada görülmüştür. Hiçbir grupta 1. haftada yeni kemik oluşumu görülmezken, ilerleyen haftalarda tüm gruplarda yeni kemik oluşumunda artış görülmüştür. 1. haftadan 4. haftaya geçişte en fazla artış Ankaferd ve Ankaferd+greft gruplarında görülmüş, 8. haftanın sonunda tüm gruplarda benzer sonuçlar elde edilmiştir. Ankaferd kullanılmayan tavşanlarda serum ALP miktarı, 1. haftadan 8.haftaya doğru artarken, Ankaferd kullanılan tavşanlarda ise 1. haftadan 4. haftaya geçerken artmış, 4. haftadan 8.haftaya geçerken azalmıştır.
Özet (Çeviri)
Reconstructing edentulous maxilla with dental implants is difficult due to some complicated factors. Maxillary sinus augmentation has frequently been proposed as the best treatment option for attaining sufficient bone height and volume for implant placement in posterior maxilla. The aim of the present study was histologic and biochemical evaluation of the effect of the collagenated heterologous bone graft and Ankaferd Blood Stopper (ABS) on bone healing. In this study 36 New Zealand rabbits were used. Bilateral sinus lift was performed and 72 bone defects were obtained. The rabbit maxillary sinuses divided into 4 groups according to augmentation biomaterials: blood clot, collagenated heterologous bone graft, ABS and ABS+collagenated heterologous bone graft groups. The rabbits were sacrificed at 1, 4 and 8 weeks after surgery. Histochemical, immunohistochemical and biochemical examinations were performed on all samples. According to the histochemical and immunohistochemical examinations; lymphocyte infiltration was high at 1st week in all groups and declined from 1 to 8 weeks. All materials were biocompatible. Osteoclast number increased in control group from 1 to 8 weeks, and decreased in other groups. Bone graft particules were degenerated when used with ABS at 8th week. There was no new bone formation at the 1st week in all groups, new bone formation increased in all groups from 1 to 8 weeks. In rabbits without ABS, serum ALP levels increased from 1 to 8 weeks, in rabbits with ABS serum ALP levels increased 1 to 4 weeks and decreased from 4 to 8 weeks.