Kök kanal isthmuslarının preparasyonunda farklı yöntemlerin etkinliği
Isthmus cleaning efficacy of different preparations
  1. Tez No: 359469
  2. Yazar: DESTE AKYOLLU KIRIKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN ALAÇAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İsthmus preparasyonu, kanal debridmanı, irrigasyon, irrigasyon etkinliği
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çalışmanın amacı tip III isthmusa sahip alt çene birinci büyük azı dişlerin meziyal köklerinde farklı mekanik preparasyon ve irrigasyon yöntemlerinin etkinliğinin değerlendirilmesidir. Çalışmada kullanılmak üzere yaklaşık 150 adet alt birinci büyük azı diş seçildi. Bu dişlerin meziyal kökleri distal köklerinden ayrıldı. 120 meziyal kökün apikalden 6mm seviyesinde Tip III isthmusa sahip olan 60 kökü CBCT tekniği kullanılarak seçildi. 60 kök rastgele 4 eşit gruba ayrıldı. Dişler kapalı mufla sistemine alınarak her kök apikalden 6mm seviyesinde horizontal olarak ikiye ayrıldı. Preopertif görüntüler steremikroskopa sabitlenmiş kamera yardımı ile alındı. Birinci grup One Shape NiTi enstrümanı ile prepare edildi (Grup I). 15 kök bulunan ikinci grup SAF sistem kullanılarak prepare edildi (Grup II). Diğer 30 kök kanal eğesi kullanılarak enstrümante edildi (Grup III, Grup IV). Preparasyon sonrası ikinci görüntüler alındı. Her grup seçilen irrigasyon yöntemine göre, iğne irrigasyonu, EndoVac ve pasif ultrasonik irrigasyon gruplarına ayrıldı. Grup IV'de preparasyon ve irrigasyon protokolüne ek olarak son yıkamadan sonra % 5'lik EDTA uygulandı. Görüntüler bilgisayara aktarıldı. Her görüntüye Corel Draw programı kullanılarak gridler yerleştirildi. Debris görülen kareler sayılarak istatistiksel analiz için veriler oluşturuldu. İstatistiksel analiz sonucunda preparasyon sonrası değerlendirmede One Shape grubunun en başarılı grup olduğu belirlendi. Yıkama sonrası değerlere göre ise pasif ultrasonik irrigasyon grubunun üstün olduğu gözlemlendi. Preparasyon ve irrigasyon bütün olarak değerlendirildiğinde ilk üç grup arasında istatistiksel olarak fark görülmedi. En iyi sonuçlar %5'lik EDTA kullanılan son grupta elde edildi.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to evaluate the cleaning efficacy of different preparations in mandibular canals with Type III isthmus. Hundered and twenty mandibular first molars selected for the study. In first step mesial roots were separated from distal roots. By using CBCT 60 roots out of 150 were selected which has Type III isthmus at 6 mm from the apex. Than the roots were embedded in K-cubes and 60 roots were divided randomly in to the 4 equal groups. Each root was sectioned at 6 mm from the apex horizontally. Preoperative images were taken with a camera fixed to stereomicroscope. First group of 15 teeth instrumented with One Shape NiTi files (Group I). Second group of 15 teeth prepared by using SAF system (Group II). The other 30 roots instrumented with hand files (Group III, Group IV). Second images were taken after preparations. Each group were then subdivided to three equal groups according to selected irrigation. Needle irrigation, passive ultrasonic irrigation and EndoVac was chosen methods for irrigation. In Group IV final flush irrigation with 5 % EDTA was added to irrigation protocol. Each image transferred to Corel Draw program and grid scene mounted on images. By counting accumulated debris seen on the grid was recorded and the data were analyzed statistically. In evaluation of preparations One Shape group yielded the best. In statistical analysis of irrigation methods passive ultrasonic irrigation group gave best results. By combined evaluation of mechanical procedures and irrigations first three groups showed no difference. However final flush irrigation with 5 % EDTA gave the best results. Key words : Isthmus preparation, Canal debridement, irrigation of isthmus, efficiancy of irrigation