Farklı yüzey şekillendirme işlemlerinin zirkonya rezin siman bağlantı dayanıklılığına etkilerinin incelenmesi
Evaluation od different surface treatments on shear bond strength of zirconia- resin cement
- Tez No: 359468
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT CİHAN AKÇABOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bağlantı dayanıklılığı, MDP monomeri, Rezin siman, Yüzey işlemleri, Zirkonya
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Zirkonya tam seramik kron ve köprüler, diş hekimleri ve hastalar tarafından üstün estetik ve mekanik özellikleri nedeniyle tercih edilmektedir. Zirkonya doğal diş rengini taklit edebilen biyouyumlu bir materyaldir. Zirkonya restorasyonların simantasyonunda genellikle rezin simanlar tercih edilmektedir. Zirkonya cam fazı içermediğinden zirkonya seramiklerin rezin simanla bağlantısı geleneksel cam seramiklerde kullanılan yöntemlerle sağlanamamaktadır. Son yıllarda, zirkonya ve rezin simanlar arasındaki bağlantıyı sağlamak için çok sayıda metot geliştirilmiş ve literatürde rapor edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, zirkonya-rezin siman bağlantı dayanıklılığına farklı yüzey işlemlerinin etkilerinin incelenmesidir. Bu çalışmada 120 adet zirkonya örnek yüzey işlemleri uygulanmak üzere 3 gruba ayrıdı. Grup I'deki örneklere kumlama, Grup II'deki örneklere kumlama+tribokimyasal silika kalama+silan, Grup III'deki örneklere kumlama+Nd:YAG lazer ile pürüzlendirme uygulandı. Her gruptan birer örneğin yüzey özellikleri SEM'de incelendi. Her gruptaki örneklerin yarısının yüzeyine MDP monomeri içeren Panavia F2.0 rezin siman, diğer yarısının yüzeyine ise MDP monomeri içermeyen Variolink II rezin siman uygulandı. Her siman grubundaki örneklere 24 saat ve iki hafta suda yaşlandırma sonrasında shear testi yapıldı. Elde edilen sonuçların istatistiksel değerlendirmesinde tribokimyasal silika kaplama yöntemi hem lazer ile pürüzlendirme hem de kumlamaya kıyasla daha etkili bulundu. Yüzey işlemi olarak tribokimyasal silika kaplama tercih edildiğinde MDP adeziv monomeri içeren Panavia F2.0 ve içermeyen Variolink II rezin simanlar arasında anlamlı fark bulunamadı. Yüzey işlemi olarak kumlama tercih edildiğinde ise MDP içeren Panavia F2.0 rezin siman zirkonya rezin siman bağlantısını arttırdı. Lazerle pürüzlendirme işleminin yüzeyde renk değişikliğine ve mikroçatlaklara neden olduğu tespit edildi. 24 saat ve 2 hafta suda yaşlandırma süreleri arasında anlamlı fark bulunamadı.
Özet (Çeviri)
Full ceramic zirconia restorations are preferred by dentists and patients because of their superior esthetics and mechanical properties. Zirconia is a biocompatible material that provides natural-like tooth appearance. Resin cements are generally preferred in cementation of zirconia restorations. Bonding of zirconia based ceramics to resin cements can not be done with the same methods of traditional glass porcelain because zirconia is silica-free. In recent years, many methods have been developed and reported in the literature to provide the bonding between zirconia and resin cement. The purpose of this study is to evaluate effects of different surface treatments on shear bond strength of zirconia-resin cement. In this study 120 zirconia specimens were treated as follows: Group I: sandblasting, Group II: sandblasting+tribochemical silica coating+ silane, Group III: sandblasting+Nd:YAG laser. One specimen from each experimental group was evaluated under SEM. Specimens in each group were bonded either with conventional composite resin Variolink II or with a MDP containing resin Panavia F2.0. Subgroups of bonded specimens were stored in distiled water (37 Cº) 24 hours or 2 weeks. According to the statistical analysis tribochemical silica coating is an effective method than sandblasting and Nd:YAG laser to provide zirconia resin bonding. When tribochemical silica coating is used as surface treatment there is no significant difference between MDP containing Panavia F2.0 resin cement and conventional resin cement Variolink II. When sandblasting is used as surface treatment MDP containing Panavia F2.0 resin cement showed higher shear bond strength. It aws observed that Nd:YAG laser treatment caused microcracks on zirconia surface. No significant difference was found between shear bond strengths of specimens stored in 37 Cº distilled water 24 hour and 2 weeks. Keyword Bond strength, MDP monomer, Resin cement, Surface pretreatments, Zirconia.