İmplant destekli ve konvansiyonel tam protez kullanan hastaların ağız sağlığı ile ilgili yaşam kalitelerinin ölçülmesi
Assessment of oral health related with quality of life for patients wearing implant supported and conventional total prosthesis
  1. Tez No: 359470
  2. Yazar: PIRIL TÜRKAN SİNDEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İmplant Destekli Tam Protezler, Konvansiyonel Tam Protezler, Ağız Sağlığı Etki Profili, Oral health related quality of life – United Kingdom, Ağız Sağlığı ile ilgili Yaşam Kalitesi, Implant supported total prosthesis, Conventional total prosthesis, Oral Health Impact Profile, Oral health related quality of life – United Kingdom, Oral health related quality of life
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Konvansiyonel tam protezler, uzun yıllardır dişsiz hastalar için geleneksel tedavi olarak kullanılmaktadır. Alt çene tam protezlerin retansiyon ve stabilite problemleri oral fonksiyon şikayetlerine neden olmaktadır. Alt çene implant destekli tam protez tedavisi bu tip hastalarda başarılı bir tedavi yaklaşımıdır. Çalışmanın amacı; tam dişsiz hastalara uygulanan implant destekli protetik tedaviler ile konvansiyonel protetik tedavilerin ağız sağlığı ile ilgili yaşam kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Bu çalışma implant destekli ve konvansiyonel tam protezler ile tedavileri tamamlanmış 160 hasta üzerinde gerçekleştirilmiş retrospektif bir çalışmadır. Yaşam kalitesinin değerlendirilmesinde OHIP-14 ve OHQoL-UK ölçekleri kullanılmıştır. OHIP-14 değerleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunmuş ve implant destekli tam protez grubu daha iyi yaşam kalitesi göstermiştir. OHQoL-UK ölçeğine göre gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç bulunmamıştır. Ancak implant destekli tam protez grubu daha yüksek sonuç vermiştir. İmplant destekli tam protez grubu ataşman tipine göre OHIP-14 ve OHQoL-UK ölçekleri ile karşılaştırıldığında, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür. Ancak locator ataşmanın daha yüksek sonuçlara sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
For many years conventional complete dentures are used as a traditional treatment for edentulous patients. Retention and stability problems of lower jaw conventional dentures cause complaints of oral function. Lower jaw implant-supported full dentures are successful treatment approach. The aim of the study is the relative assessment of oral health related with quality of life for patients wearing implant supported and conventional dentures. This study is a retrospective investigation, including 160 patients, who were treated with conventional and implant supported dentures. OHIP-14 and OHQoL-UK instruments were used for evaluating the oral health related quality of life. In terms of OHIP-14 scores between groups, significant differences were found. Implant supported denture group showed better quality of life than conventional denture group. There were no statistically significant differences according to OHQoL-UK instrument between groups. However implant supported denture group showed better results. When the attachment types of implant supported dentures were compared with OHIP-14 and OHQoL-UK intruments, it was seen that there were no statistically significant differences between groups. However, implant supported denture group with locator attachment showed better results.