Radyasyon uygulanan ratlarda D vitamininin asimetrik dimetil arjinin(ADMA) ve çinko düzeyleri üzerine etkisinin araştırılması
Effects of vi̇tami̇n d admi̇ni̇strati̇on on the asymmetri̇c dimethylarjinine(ADMA) and zi̇nc levels i̇n rats exposed to radi̇ati̇on
  1. Tez No: 359483
  2. Yazar: ALİ HUSSEİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ARICIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: ADMA, SDMA, D vitamin, Radyasyon, Endotel hasar
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada; gama radyasyon uygulanmış ratlarda D vitamini uygulamasının karaciğer ve böbrek dokularındaki ADMA, SDMA ve Zn düzeylerine etkilerini araştırmayı amaçladık. Karaciğer ve böbrek dokusu SDMA düzeyleri radyasyon grubunda azalmakla birlikte bu azalış istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0.05). Radyasyon, radyasyon+D vitamin ve D vitamin grupları kontrol grubu ile karşılaştırıldığında karaciğer dokusu ADMA düzeyleri anlamlı olarak artmış bulundu (p0.05). D Vitamin grubu kontrol grubu ile karşılaştırıldığında böbrek ADMA düzeyleri anlamlı olarak azalmış bulundu (p0.05). Radyasyon ve D vitamin grubu kontrol grubu ile karşılaştırıldığında böbrek dokusu Zn düzeyleri artmakla birlikte bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0.05). Sonuç olarak; çalışmamızda radyasyona maruz kalan hücre ve dokularda oluşabilecek hasara karşı D vitamini uygulamasının karaciğer ve böbrekte endotel fonksiyon bozukluğunun önlenmesinde etkili olabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
In the present study, we aimed at studying the effects of vitamin D administration on the ADMA, SDMA and Zn levels in liver and kidney tissues in rats exposed to gamma irradiation. Although the levels of SDMA in liver and kidney tissues were found decreased in the radiation group, this decrease was not found to statistically significant (p>0.05). Upon comparison of the radiation, radiation+Vitamin D and vitamin D groups with the control group, it was found that the ADMA level in the liver tissue was increased significantly (p0.05). When the vitamin D group was compared to the control group, it was found that the ADMA level in the kidney tissue was decreased significantly (p0.05). Upon comparison of the radiation and Vitamin D groups with the control group, it was found that although the Zn level in the kidney tissue was increased, this increase was not significant (p>0.05). In conclusion, it has been shown in our study that vitamin D administration against the damage in cells and tissues exposed to radiation can be effective in the prevention of functional impairment of liver and kidney endothelium. KEY WORDS: ADMA, SDMA, Zn, Vitamin D, Radiation, Endothelial damage