Çeşitli post ve adeziv rezin siman uygulanan üst ön keser dişteki gerilme dağılımının üç boyutlu sonlu elemanlar yöntemi ile incelenmesi
Analysis of stress distribution in a maxillary central incisor subjected to various post and adhesive resin cement applications by using a three dimensional finite element method
  1. Tez No: 359482
  2. Yazar: MEHMET SERKAN AKTUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİS DARENDELİLER YAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Post, adeziv rezin siman, sonlu elemanlar yöntemi, Post, adhesive resin cement, Finite Element Method
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu çalışmanın amacı sağlam ya da harabiyete uğramış köklere sahip üst ön keser dişteki farklı materyal özelliklerine sahip post ve adeziv rezin siman uygulamalarının dişte oluşturduğu gerilme dağılımını üç boyutlu sonlu elemanlar yöntemi ile incelemektir. Çalışma ANSYS Sonlu Elemanlar Paket programı kullanılarak yapıldı. Sağlam diş köklerinde Light-Post?, Aestheti-Plus Post?, RelyX? Fiber Post, D.T.Light-Post® Illusion? X-Ro?, Snow Post olmak üzere 5 farklı post uygulaması yapıldı. Her bir post uygulamasında sahip Panavia? F 2.0, Clearfil? SA Cement ve RelyX? Unicem 2 olmak üzere üç farklı adeziv siman kullanıldı. Orta ve yüksek düzeyde harabiyete uğramış dişlerde ise sadece iki post için (Light-Post?, Aestheti-Plus Post?) iki farklı adeziv rezin siman uygulamaları yapıldı. Tüm uygulamalarda diş kompozit rezin kor (Filtek? Z250 Universal Restorative) ve seramik kron IPS Empress® ile restore edildi. Dişin kesici kenarına dişin uzun ekseni ile 26 derecelik bir açı yapacak şekilde 200 N yük uygulandı ve 3 Boyutlu Sonlu Elemanlar Yöntemi kullanılarak dişteki gerilme dağılımı değerlendirildi. Çalışmanın sonuçlarına göre farklı materyal özelliklerine sahip postlarda gerilme dağılımları ve gerilme, belirgin olmasa da, farklı olarak bulundu. Bu farklılık postun elastik modülü ile ilişkilendirildi. Daha yüksek elastik modülüne sahip postlar daha yüksek gerilme değerleri gösterdi. Bununla birlikte gerilme değerleri arasındaki bu farklılık dişte sorun yaratabilecek düzeyde önemli bir etki oluşturmadı. Bu çalışmada kullanılan farklı elastik modülüne sahip adeziv rezin simanlar değerlendirildiğinde ise, adeziv rezin simanların gerilme dağılımında belirgin bir etkisi olmadığı saptandı. Sonuç olarak, göz önüne alınan tüm uygulamaların dişte fraktür riski oluşturmadığı gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the stress distribution in a maxillary central incisor by using a three dimensional Finite Element Method. The tooth considered was assumed to have sound and weakened roots together with post and adhesive cement applications of different materials. The study was conducted by using ANSYS package program. Light-Post?, Aestheti-Plus Post?, RelyX? Fiber Post, D.T.Light-Post® Illusion? X-Ro?, Snow Post applications were considered for teeth with sound roots. In each post application Panavia? F 2.0, Clearfil? SA Cement and RelyX? Unicem 2 adhesive cements were utilized. For the teeth which were assumed to be slightly or heavily weakened, only two different post applications of Light-Post? and Aestheti-Plus Post? were considered together with two different adhesive cement applications. In all the teeth models studied, the restoration was made by using composite resin core Filtek? Z250 Universal Restorative and ceramic crown IPS Empress®. A 200 N force, which made 26° with the longitudinal axis of the tooth, was applied on the incisal side and the stress distributions were calculated by using Three Dimensional Finite Element Method. The results revealed that the stress distributions, although not significant, were different for different post applications. This was attributed to the Young?s Moduli of the posts. The posts with higher Young?s Modulus resulted in von Mises stress values. Although they were different the stress levels by no means close to the so called dangerous levels which could lead to probable fracture in the teeth. On the other hand different adhesive cements were found to yield not appreciable differences in the stress levels for the same post applications.