Gençlik merkezinde yürütülen kurslara katılan gençlerin iletişim becerisi ve sosyal becerilerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi (Ankara ili Yenimahalle örneği)
An investigation on social and communication skills of youth attending courses conducted in the youth center in terms of certain variables (The sample of Yenimahalle in Ankara province)
  1. Tez No: 359512
  2. Yazar: HÜSEYİN BİLGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN KURU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik Merkezi, Sosyal Beceri, İletişim Becerisi, Youth Center, Social Skills, Communication Skills
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sporda Psiko-Sosyal Alanlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüzde teknolojinin hızlı gelişimiyle beraber gençlerde olumsuz değişimler yaşanmaktadır. Bu bakımdan ülkemizde kamu vasıtasıyla gençlere sosyal etkinlik yaptıran gençlik merkezleri açılmıştır. Araştırmada gençlik merkezinde kurslara katılan gençlerin iletişim ve sosyal becerileri ilk test ve son test metodu ile gelişip gelişmediği test edilmiştir. Bu araştırmanın evrenini Ankara Yenimahalle Gençlik Merkezi'nde kurslara katılan 200 bayan 200 erkek toplam 400 kursiyer genç oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise 24 erkek kursiyer ile 28 bayan olmak kaydıyla 52 kursiyer oluşturmaktadır. Araştırma gönüllülük esasına göre Random yöntemi ile yapılmıştır. Araştırma da geçerliliği ve güvenilirliği yapılmış Sosyal Beceri ölçeği kullanılmıştır22. Ayrıca Deneklere Futbolda Antrenör İletişim Ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin geçerlilik ve güvenilirliği yapılmıştır78. Ölçekler batarya olarak deneklere yöneltilmiş deneklerin demografik bilgilerini içeren anketler ölçüm test bataryaları şeklinde deneklere gönüllülük esasına göre Random yöntemiyle uygulanmıştır. İlk test ve son test şeklinde yapılan ölçümler Ocak 2013'de ilk test, Haziran 2013'de son test uygulanmıştır. Kullanılan istatistiksel yöntemler için ele alınan bağımlı iki gruba ait ortalamaları karşılaştırılırken bağımlı örneklem t testinden yararlanılmıştır. Bu test aynı gözlem birimini bir etkiye maruz kaldıktan sonraki ve önceki durumlarının karşılaştırılması için kullanılan bir yöntemdir. Araştırma sonucunda Yenimahalle Gençlik Merkezinde yürütülen kurslara katılan gençlerin iletişim ve sosyal becerilerinde; kurs öncesi ve sonrasına, kursa devamsızlık sürelerine, cinsiyete göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
At the present time, with the rapid advancements in technology, adverse changes among youth are being experienced. In this regard, Youth Centers in Turkey, offering social activities to youth by public enterprises, have come into operation. In the research, youth attending the courses in the youth center were tested with the first and last testing methods in order to determine whether there have been any improvement in terms of their social and communication skills. The population of this research consists of 200 girls and 200 boys, totally 400 trainees, participating in the courses conducted in Ankara Yenimahalle Youth Center. 52 trainees including 24 boys and 28 girls constitute the sample in the research. The conduct of research was based on voluntariness and Random method was used. In the research Social Skills Rating Scale, validity and reliability of which was confirmed, was used22. In addition, Coach Communication Scale in Football was conducted to subjects of the research. The validity and reliability of this scale was also confirmed78. The scales was performed to the subjects as test battery and questionnaires including demographic information of subjects were conducted to the subjects on a volunteer basis, along with Random method, in the form of scale testing batteries. The measurements were done in the form of the first and last testing; the first test was conducted in January 2013 and the last test was conducted in June 2013. While comparing means for the two related groups, dependent sample t-test was utilized for the statistical methods used. This test is a method used for comparing the changes in before and after states of the same observation unit following an exposure. As a result of the research, significant differences were found in the social and communication skills of youth participating to the courses conducted in Yenimahalle Youth Center in terms of the changes observed before and after the courses, the period of absence and gender.