Başkent organize sanayisi bölgesinde bir fabrikada çalışan işçilerin beslenme alışkanlıkları ve beslenme konusunda bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
The evaluation of nutritional habits and nutrition knowledge levels of workers who work i̇n a factory which i̇s i̇n başkent organize sanayisi
- Tez No: 359514
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İşçi, beslenme alışkanlıkları, beslenme bilgi düzeyi, Worker, nutrition habits, nutrition knowledge levels
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırma, Başkent Organize Sanayisi Bölgesi'nde bir fabrikada çalışan işçilerin beslenme alışkanlıkları ve beslenme konusunda bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Ankara ili çevresindeki Temelli' de yer alan Başkent Organize Sanayisi Bölgesi'nde bir fabrikada çalışan işçiler (n:150) oluşturmaktadır. Örneklem seçilmemiş, işçilerin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında, gerekli verilerin objektif ve istatistiksel analizlere uygun olarak toplanabilmesi ve diğer yöntemlere göre en pratik yöntem olmasından dolayı, anket formu kullanılmıştır. Anket formları yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak ve elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS 15.0 paket programı ile yapılmıştır. Elde edilen verileri değerlendirmek amacıyla ki-kare (Pearson ki-kare testi, Fisher'in kesin ki-kare testi, Yate's düzeltmeli ki-kare testi) testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda fabrika işçilerinin çoğunluğunun 29-38 yaş grubunda, lise mezunu, evli olduğu tespit edilmiştir. İşçilerin %58.7'sinin hafif şişman (BKİ=25.00-29.99), %22'si obezdir (BKİ≥30.00). Araştırma kapsamındaki işçilerin %65.3'ünün günde üç öğün yemek yediği, en fazla atlanılan öğünün sabah öğünü olduğu belirlenmiştir. İşçilerin %50'si ara öğün tüketmektedir. Ara öğünlerde tüketilenlerin başında çay, kahve, meyve suları, meyve ve bisküvi gelmektedir. İşçilerin her gün en yüksek sıklıkla tükettikleri besinlerin sırasıyla ekmek, peynir, zeytin yağı, yoğurt olduğu saptanmıştır. Beslenme bilgi düzeylerini belirlemek için yöneltilen sorulardan alınan puanların ortalaması 51.0±12.88 (orta düzey) puandır. Araştırmada işçilerin bazı besin öğelerini yetersiz aldıkları, yanlış beslenme alışkanlıkları olduğu saptanmıştır. Bu nedenle çalışan işçilere beslenme konusunda eğitim programları düzenleyerek yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilgilendirilmeleri sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
This workout was applied to find out nutritive circumstances, nutritional habits and level of nutrition knowledge of workers who work in a factory which is in Başkent Organize Sanayisi. The workout is a type of descriptive-cross sectional research. Workers who work in a factory which is in Başkent Organize Sanayisi consist on this research. Sampling was not selected and it was aimed to reach all of the workers. In order to obtain accurate and unbiased data and to be able to fit those data into statistical analysis and because of its practical use , questionnaire forms were used. This survey was created by using face-to-face method. Statistical analysis of obtained data wasevaulated by SPSS 15.0 software. In order to evaluate the data obtained chi-square test (Pearson chi-square, Fisher's Exact Test, Contunuity Correction) were used. Outcome of this research shows that, the majority of factory workers in factory are in 29-38 age group, graduated from high school and are married. 58.7% of the workers are over-weight (BKİ=25.00-29.99). 22% of the workers are obese (BKİ≥30.00). It was found that 65.3% of the workers who were included in the study had three meals a day, and the most frequently skipped meal was the morning meal, 50% of the workers consumed mid-meal snacks. Tea-coffee , fruit juices , fruit, biscuit were found to be the most consumed food as mid-meal snacks. It was determined that foods which workers comsumed daily with highest frequency were bread, cheese, olive oil, yogurt. The average volume of nutrition knowledge level is 51±12.88. In our research, we found out that working workers get some food components inadequate and have improper nutrition habits. For this reason training programs should be arranged and working workers should be informed about adequate and balanced nutrition.