Yo-yo dayanıklılık test verileri ile anaerobik eşik koşu hızı performansının karşılaştırılması
Comparison of data obtained from yo-yo endurance test and anaerobic threshold running speed performance
- Tez No: 359525
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL TAMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yo-Yo Testi, Modifiye Mekik Testi, Anaerobik Eşik Koşu Hızı, VO2max, Yo-Yo Test, Modified Shuttel Run Test, Anaerobic Threshold Running Speed, VO2max
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın amacı Yo-Yo Aralıklı Dayanıklılık Testi Seviye 1 den elde edilen performans parametreleri ile Modifiye Mekik Testinden elde edilen AneKHız parametresi arasındaki ilişkiyi sorgulamaktır. Çalışmaya Gençlerbirliği Spor Kulübünün U19 Takımında oynayan boy uzunlukları 178,33 ± 6,24cm, vücut ağırlıkları 72,17 ± 5,47kg, Vücut Yağ Yüzdeleri 9,00 ± 1,52% ve yaşları 18,00 ± 0,00 olan 12 futbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Deneklerin öncelikle boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve V.Y.Y ölçümleri yapılmıştır. Daha sonra Yo-Yo Aralıklı Dayanıklılık Testi Seviye 1 uygulanmış, ardından bir sonraki haftanın aynı günü ve aynı saati Modifiye Mekik Testi Uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 17.0 paket programında değerlendirilmiştir. Değerlendirme Sperman Korelasyon Testi ile yapılmıştır. Yapılan Değerlendirmede IRT1VO2max ile MMKAEH arasında istatistiksel olarak yüksek anlamlı ilişki tespit edilmiştir(r=0,86),(p0,05). Bütün bu veriler göz önünde bulundurulduğunda Yo-Yo Aralıklı Dayanıklılık Testi Seviye 1 den elde edilen performans parametreleri Modifiye Mekik Testinden elde edilen AneKHız parametresinin yerine güvenilir bir şekilde kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to question the relationship between the performance parameters obtained from Yo-Yo Intermittent Recovery Test Level 1 and AnERS parameter obtained from Modified Shuttel Run Test. 12 football players in U19 team of Gençlerbirliği Sports Club were participated in this study player's mean values for height was 178,33±6,24 cm, for body weights was 72,17±5,47 kg, for body fat indexes was 9,00%±1,52% and for ages were 18±0,00. First, body hights, body weights and BFP measurements of the subjects were taken. Then, Yo-Yo Intermittent Recovery Test was implemented and then, a week later on the same day and at the same hour, Modified Shuttle Run Test was implemented. The obtained data were evaluated with SPSS 17.0 package program. Evaluation was made with Sperman Correlation Test. As a result of the study, statistically highly meaningful relation was detected between IRT1VO2max and MSRTAES (r=0,86), (p0,05). Considering all these data, it is presumed that the performance parameters obtained from Yo-Yo Intermittent Recovery Test Level 1 can be used in place of the AnERS parameter obtained from Modified Shuttel Run Test reliably.