İmplant üstü üç ve dört üyeli köprülerde metal üzerine preslenmiş porselen ile zirkonyum üzerine preslenmiş tam seramik ve konvansiyonel metal seramik restorasyonların marjinal ve internal uyum açısından karşılaştırılması
Comparison of marginal and internal fit of press-on-metal, all-ceramic zirconia systems and metal ceramics for three and four-unit implant-supported fixed partial dentures
  1. Tez No: 359539
  2. Yazar: EMRE BAYRAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KULAK ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: implant, zirkonyum, pres porselen, marjinal uyum ve iç uyum, implant, zirconia, press porcelain, marginal adaptation and internal adaptation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, implant üstü 3 ve 4 üyeli sabit protetik restorasyonlarda kullanılan 3 farklı materyalin iç ve marjinal uyumunu karşılaştırmak ve üst yapı fırınlamasının uyuma etkisini incelemektir. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda standart olması açısından tüm örneklerde aynı implant ve abutment kullanıldı. Epoksi rezinden 2 farklı alt çene modeli hazırlandı. Hazırlanan modeller üzerinde zirkonyum ve metal altyapılar hazırlandı. Altyapıların iç ve marjinal uyumuna replika tekniği ile bakıldı. Altyapılar için her restorasyondan 40 ölçüm, toplamda 2400 ölçüm yapıldı. Ölçümler marjinal, aksiyal ve oklüzal bölgelerden alındı. Altyapı ölçümlerinden sonra zirkonyum altyapılara presleme, metal altyapıların yarısına presleme diğer yarısına ise konvansiyonel veneerleme ile porselen uygulandı. Üst yapılar hazırlandıktan sonra iç ve marjinal uyum ölçümleri tekrar yapıldı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS programı kullanılarak yapıldı. Bulgular : Marjinal bölgeden alınan ölçümlerin ortalaması değerlendirildiğinde zirkonyum altyapılar için 120.36 µm metal altyapılar için 82.476 µm aralık gözlenirken, üst yapılar hazırlandıktan sonra zirkonyum altyapılı restorasyonlar için 98.23 µm, press on metal restorasyonlar için 81.58 µm, konvansiyonel hazırlanan metal destekli porselenler için ise 103.82 µm aralıklar gözlendi. Yapılan iç uyum ölçümlerinde tüm örneklerde en geniş aralıklar oklüzal bölgeden alınan ölçümlerde görüldü. Oklüzalden alınan ölçümlerin ortalaması zirkonyum alt yapılarda 183.71 µm iken metal altyapılarda 291.60 µm bulundu. Sonuç: Tüm veriler değerlendirildiğinde press on metal sisteminin konvansiyonel metal destekli porselen sisteme göre üst yapı fırınlama işlemlerinden daha az etkilenerek daha iyi uyum gösterdiği düşünülmektedir. Yapılan marjinal ve iç uyum değerlendirmelerinde sonuçların klinik olarak kabul edilebilir olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to compare the marginal and internal adaptation of three different restorative materials used for implant supported three and four-unit fixed prosthetic restorations. Materials and methods: For generating a standart in all samples same implant and implant abutment were used. Two different epoxy resin mandibular models prepared. Zirconium and metal frameworks fabricated on acquired die models. Internal and marginal adaptation of frameworks measured with using replica technique. A total of 2400 measurements were performed by taking 40 measurements in each restoration framework. Measurements were taken at marginal, axial and occlusal regions. After framework measurements; press porcelain applied to zirconium frameworks and half of the metal frameworks, and conventional veneering process applied to the other metal frameworks. After completing the restorations internal and marginal adaptation measurements performed again. SPSS program was used for the statistical analyze. Results: Mean marginal gap values are observed 120.36 µm for zirconium frameworks and 82.476 µm for metal frameworks. After fabricating superstructures; mean marginal gaps are observed 98.23 µm for zirconium restorations, 81.58 µm for press-on-metal restorations and 103.82 µm for conventional metal ceramic restorations. Widest gaps of internal adaptation measurements shown at occlusal area measurements. Mean occlusal gap value is 183.71 µm for zirconium frameworks and 291.60 µm for metal frameworks. Conclusions: As a result of all collected data, press-on-metal system showed better adaptation than conventional metal ceramic system because of press-on-metal restorations less affected by multiple ceramic firings. Marginal and internal adaptation results are clinically acceptable.