İstanbul Gaziosmanpaşa ilçesinde yaşayan serebral palsili hastalarda sosyoekonomik ve demografik özelliklerin bu hastaların ebeveynlerinin yaşam kalitesinin üzerine etkisi
The effects of socioeconomic and demographic characteristics of cerebral palsy patients residing in İstanbul Gaziosmanpaşa district on their parents' life qualities
  1. Tez No: 359554
  2. Yazar: MEHMET ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK GÜNEŞ YAVUZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Anne, Ebeveyn, SF-36, Serebral Palsi, Sosyoekonomik, Yaşam Kalitesi
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Altun M. (2014) İstanbul Gaziosmanpaşa İlçesinde Yaşayan Serebral Palsili Hastalarda Sosyoekonomik ve Demografik Özelliklerin Bu Hastaların Ebeveynlerinin Yaşam Kalitesinin Üzerine Etkisi. Haliç Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Bu çalışmanın amacı, serebral palsili hastaların sosyoekonomik ve demografik özelliklerinin ebeveynlerinin yaşam kalitesi üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmaya İstanbul Gaziosmanpaşa ilçesindeki sekiz özel rehabilitasyon merkezinde rehabilitasyonuna devam eden 100 serebral palsili hastanın annesi alındı. Katılımcıların yaşları 19-65 arasında değişmekteydi. Katılımcıların yaşam kaliteleri Kısa Form SF-36 ile ölçüldü. Sosyoekonomik ve demografik özellikler ise Sosyoekonomik ve Demografik Durum Anketi ile değerlendirildi. Katılımcıların yaşam kalitesinin tüm alt boyutların ortalama puanlarının Türk toplumu standart puanlarına göre düşük olduğu görüldü. Fiziksel engelli çocuk sayısı birden fazla olan katılımcıların sadece bir fiziksel engelli çocuğu olanlara göre yaşam kalitesinin ağrı boyutu ve mental sağlık boyutu puanları daha düşüktü ( p˂0,05). Katılımcıların aylık gelir durumuna göre oluşturulan gruplar yaşam kalitesi açısından karşılaştırıldığında, yaşam kalitesinin vitalite alt boyutu hariç tüm alt boyut puanları arasında anlamlı fark bulundu ( p˂0,05). Katılımcılardan çekirdek aile yapısına sahip olanların geleneksel aile yapısına sahip olanlara göre yaşam kalitelerinin ağrı boyutu, genel sağlık algısı boyutu, vitalite boyutu, ruhsal sağlık boyut puanları anlamlı derecede daha yüksektir ( p˂0,05). Katılımcıların çocuklarının serebral palsinin tipine göre oluşturulan gruplar arasında yaşam kalitesi alt boyutlarından genel sağlık algısı, vitalite, emosyonel rol güçlüğü ve mental sağlık puanları açısından anlamlı fark bulundu (p˂0.05). Sonuç olarak serebral palsili hasta annelerinin yaşam kalitesi birçok sosyokültürel ve demografik faktörden etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Altun M. (2014) The Effects of Socioeconomic and Demographic Characteristics of Cerebral Palsy Patients Residing in İstanbul Gaziosmanpaşa District on Their Parents' Life Qualities. University of Haliç, Institute of Health Sciences, Department of Physiotherapy and Rehabilitation. Postgraduate Thesis. İstanbul The purpose of this study is to explore the effects of socioeconomic and demographic characteristics of cerebral palsy patients on their parents' life qualities. The mothers of 100 cerebral palsy patients undergoing rehabilitation in eight private rehabilitation centers in İstanbul, Gaziosmanpaşa district were chosen for the study. The age of the participants ranged between 19 and 65. The life qualities of the participants were measured with the Short Form SF-36. Socioeconomic and demographic characteristics were evaluated through Socioeconomic and Demographic Situation Survey. The study revealed that the average points of all the aspects of the life qualities of the participants were low compared to the standard points of the Turkish society.