Psikiyatri hastalarına bakım verenlerin ruhsal durumları ve bakım yükünün değerlendirilmesi
Evaluati̇ng state of mi̇nd and care burden of caregi̇vers of psychi̇atry pati̇ents
- Tez No: 359556
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZLEM IŞIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Psikiyatri hastası, Bakım verenler, Bakım yükü, Kısa Semptom Envanter, Psychiatry patient, caregivers, care burden, The Brief Symptom Inventory
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma, psikiyatri hastalarına bakım verenlerin ruhsal durumlarının incelenmesi ve bakım veren yükünün ölçülmesi amacıyla gerçekleştirildi. Amaç doğrultusunda“Bilgi Formu”,“Zarit Bakım Yükü Ölçeği”ve“Kısa Semptom Envanteri”İstanbul ilinde bir üniversite hastanesinde Haziran 2013 ile Nisan 2014 tarihleri arasında psikiyatri polikliniğine gelen 244 hastaya bakım verenlere uygulandı. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 16.0 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edildi. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (Sayı, Yüzde, Ortalama, Standart Sapma) kullanılmıştır. Hipotez testleri olarak Non-Parametrik testlerden Mann Whitney U testi, Oneway, Kruskal Wallis, Spearman Korelasyon Testi kullanıldı ve ileri analizler için Post Hoc (Tukey) analizleri yapıldı. Araştırma sonucunda; kadın bakım verenler erkek bakım verenlerden daha fazla bakım verme rolünü üstlenmektedir. Psikiyatri hastasına bakım verenler bakım verirken, çoğunlukla kendisinden başka yardım alacağı kimsenin olmadığı ve yardım alanların ise bu yardımı akrabalardan aldığı ve kurumlardan hiç yardım almadıkları bulundu. Bu araştırmada bakım verenlerin Kısa Semptom Envanteri toplam puan ortalaması 42,30 olarak ve Zarit Bakım Yükü Ölçeği toplam puan ortalaması 23,59 olarak bulundu. Bakım verenlerin bakım yükü arttıkça Kısa Semptom Envanteri toplam puan ortalamasının da arttığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted to investigate caregivers's state of mind and to evaluate caring burden. Subjecting to our aim,“İnformation Form”,“The Brief Symptom Inventory”and“Zarit's Burden Interview”were applied 244 caregivers who come to psychiatry clinic between June 2013 and April 2014 at a university hospital in Istanbul. The data from the questionnaires were analyzed with using SPSS 16.0 statistical package program. When evaluating the data, descriptive statistical methods (number, percentage, mean, standard deviation) were used. Mann Whitney U Test, Oneway, Kruskal Wallis, Spearman Korelasyon Test from Non-Parametrik test as hypothesis tests were used and for further analyzes Post Hoc (Tukey) analysis were made. As results of this study, female caregivers role to giving care more than male caregivers. It was found that when caregivers of psychiatry patients give care, they mostly do not have any other caregivers except themselves and if they get help, it comes from their relatives but none of them gets help from any institutions. In this research, it was found that The Brief Symptom Inventory total score mean of caregivers was 42,30 and Zarit's Burden Interview total score mean of caregivers was 23,59. It was determined that when the care burden in caregivers increases, The Brief Symptom Inventory total score mean also rise up.