İnkontinans kısa testinin Türkçe versiyonu:Geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
The Turkish reliability and validity of incontinence short test Turkish version
- Tez No: 359557
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR TUNALI, DOÇ. DR. İlkim ÇITAK KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İncontinence Quiz, Pelvic floor dysfunction, urinary dysfunction
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmanın amacı, inkontinans kısa testinin Türkçe'ye uyarlanmış versiyonunun Türkçe geçerlilik ve güvenirliğini incelemektir. Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation: WHO) üriner inkontinansı (Üİ) son medikal tabulardan birisi olarak isimlendirmiştir. İngiltere, Yunanistan, Güney Afrika gibi ülkelerde de pelvik taban disfonksiyonu (PTD) farkındalığına yönelik geniş çaplı çalışmalar yapılmış, bu tedavi edilebilir ve önlenebilir tıbbi sorun konusunda farkındalık geliştirilmesinin gerekliliği vurgulanmıştır. Bizim ülkemizde de PTD bilgi düzeyinin değerlendirilmesine yönelik bir ölçek bulunmadığından dolayı konu hakkında bu çalışma planlanmıştır. Mersin Özel Ortadoğu Hastanesi, Mersin Devlet Hastanesi ve Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi olmak üzere 3 hastanenin kadın hastalıkları ünitelerinde yürütülen çalışmaya Eylül 2013-Mayıs 2014 tarihleri arasında yaşları 18-65 arasında değişen 150 birey (32.5±12.5 yıl) alındı. Veri toplama aracı olarak Branch ve diğerlerinin (1994) geliştirdiği Incontinence Quiz (IQ: İnkontinans Kısa Testi) ve sosyo-demografik bilgilendirme formu kullanıldı. Türkçe geçerlilik ve güvenirliliğini araştırmak için orijinal anketin geliştiricilerinden izin alındı. Çeviri ve geri-çeviri süreçlerini takiben anketin Türkçe anlaşılırlığı 8 kişilik pilot grup üzerinde çalışıldı. Son hali verilen Türkçe anket 150 olgu üzerinde uygulandı, içerik ve yapı geçerliliği ile iç tutarlılık güvenilirliği uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Verilerin değerlendirilmesi, Macintosh ortamında SPSS 20.0 istatistik paket programı (Statistical Package for Social Sciences) ile gerçekleştirildi.
Özet (Çeviri)
The Turkish reliability and validity of incontinence short test Turkish version. The aim of this study is to investigate the validity and reliability of the Turkish version of Incontinence Quiz. The World Health Organization (World Health Organisation WHO) named urinary incontinence, as one of the last medical taboos. In countries such as England, Greece and South Africa, large scale studies were carried out on awareness of pelvic floor dysfunction (PFD), and the need of improving awareness about this preventable and tractable medical problem was highlighted. This study was planed, since no scale exists in our country to assess the level of knowledge on PTD. This research was carried out at Mersin Private Middle East Hospital, Mersin State Hospital and Mersin Obstetric and Pediatric Hospital on 150 female subjects whose ages were 18 – 65 years, between September 2013-May 2014. Branch and incontinence Quiz and socio-demografic information form were used as tools of collecting data. Permission is taken from the writers to investigate the Turkish reliability and validity. Incontinence Quiz (IQ) by Branch (1994) and a socia-demographical assessment form were used as data collection tods in this study. Permissionto translate IQ into Turkısh language and to asses its validity and reliability was obtained from the developers of the original scale. Following the translation and back translation processes, comprehensibility of the Turkish version of the scale was studied on a pilot group inclouding 8 subjects. The final version of the Turkish scale was applied on 150 subjects, and its validity and reliability were analyzed by appropriate statistical methods. Data were analyzed by using SPSS 20.0 statistical package program. Statistical level of significance was used as p< 0.05. As a result, it is concluded that IQ can be used in Turkısh women.