İmpingment sendromlu hastalarda ilerleyici dirençli gzersizlerin etkinliği
The effect of progressive resistance exercises in patients with impingement syndrome
  1. Tez No: 359558
  2. Yazar: BURCU CIRIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUR TUNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İlerleyici dirençli egzersiz, subakromiyal sıkışma sendromu, Progressive resistance exercises, shoulder impingement syndrome
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu randomize prospektif çalışmanın amacı Omuz İmpingment Sendromu olan hastalarda ilerleyici dirençli egzersiz ile diğer kuvvetlendirme egzersizleri arasında farklılığın olup olmadığını incelemektir. Özel Öz Sevgi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezine başvuran 40 Subakromial Sıkışma Sendromu (SSS) tanılı hasta çalışmamıza dahil edilerek randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Bir gruba elektroterapi ajanı yanı sıra egzersiz tedavisi olarak omuz çarkı, omuz makarası, Wand egzersizleri, Codman egzersizi, germe egzersizleri, elastik bantla dirençli egzersizler uygulanmış diğer gruba ise elastik bantla dirençli egzersizler uygulanmamış yerine ilerleyici dirençli kuvvetlendirme egzersizi uygulamıştır. Tedavi haftanın 5 günü uygulanmış ve 3 hafta sürmüştür. Hastalara tedavi öncesi ve sonrası olmak üzere hasta değerlendirme formu ile demografik özellikleri, ağrı, eklem hareket açıklığı, kas kuvveti ve fonksiyonel değerlendirme yapılmıştır. Hastaların ağrı değerlendirilmesi Vizüel Analog Skalası ile, eklem hareket açıklığı gonyometrik ölçüm ile, kas kuvveti manuel kas testi ile yapıldı. Fonksiyonel değerlendirme olarak ise DASH anketi kullanıldı. İki grubun da tedavi öncesi ve sonrası VAS istirahat ortalamaları ve hareket ortalamaları (p=0,001), eklem hareket açıklığı, DASH fonksiyonel anketi (p=0,001, p=0,013) değerlerinde anlamlı fark bulunmuştur. Ancak iki grubun birbiriyle karşılaştırmasında anlamlı fark bulunmamıştır. Dirençli egzersiz grubunun tedavi öncesi-sonrası VAS, flexör kas kuvveti değişim yüzde ortalamaları, DASH değişim yüzde ortalamaları ise ilerleyici dirençli egzersiz grubunun değişim yüzdesinden istatiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0,032, p=0,014, p=0,002). Çalışmalar sonucunda elde edilen bu bulgular hem dirençli egzersizin hem de ilerleyici dirençli egzersizin ağrı, eklem hareket açıklığı, fonksiyon üzerine olumlu sonuçlar ortaya koyduğunu göstermiştir. Dirençli egzersiz grubunda ağrı ve DASH anketi değişim yüzde ortalamaları açısından ilerleyici dirençli egzersiz grubundan anlamlı derecede düşük bulunması ilerleyici dirençli egzersizin fonksiyonel iyileşmeler açısından klinikte daha faydalı olabileceği düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
The effect of progressive resistance exercises in patients with impingement syndrome The aim of this prospective randomized study was to evaluate the differences of progressive resistance and enforcement exercises in patients with shoulder impingement syndrome. Forty patients diagnosed with SSS were admited to private Öz Sevgi Physical Therapy and Rehabilitation Center and divided into two group randomly. While patients in the first group underwent electrotherapy, shoulder mill exercises, shoulder pulley exercises, wand exercises, codman exercises, stretch exercises, thera band resistance exercises, patients in the second group were only got progressive resistant strengthening exercises. Therapy was applied for 5 days a week for 3 weeks. Patients were evaluated with a form according to their pain, joint movement range, muscle strength and functional assessment. Pain was scored with Visual Analog Scale, joint movement range was assessed with goniometer, muscle strength was evaluated manually and DASH survey was used to functional assessment. Rest of both groups before and after treatment VAS average and moving averages, range of motion, functional DASH questionare has found significant differences. However, the two groups were not observed significant differences in comparison with each other.The average percentage of DASH scores, VAS score, changes in muscle flexion, before and after therapy was found to be significantly lower in resistance exercise group than those in progressive resistance exercise group(p=0,032, p=0,014, p=0,002).This study showed that both resistance and progressive resistance exercises had favourable effect on pain, range off motion and function. Giving the fact that the average changing percentage of DASH score, VAS score, was found to be lower in resistance exercise group than those in progressive resistance exercise group, better effect on functional improvement.