Parkinson hastalığı ve sialik asit
  1. Tez No: 359567
  2. Yazar: NİLAY GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENAY CAN EKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, sialik asit, idrar, Parkinson's disease, sialic acid, urine
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç; Parkinson hastalığı (PH) substantia nigradaki nöronların kaybı sonucunda corpus striatumda dopamin azalması ile ortaya çıkan patolojik süreç ile karakterizedir. PH' nin ortaya çıkmasına neden olan olaylar zinciri halen tam olarak tanımlanamamış ise de, genetik predispozisyon ve çevresel faktörlerin rol oynadığını belirten hipotezler ileri sürülmüştür. Mitokondriyal fonksiyon bozukluğu ve oksidatif stres yanında inflamatuvar mekanizmalarında Parkinson hastalığındaki hücresel hasarda rolü olduğu düşünülmektedir. Sialik asit glikoproteinlerin ve glikolipidlerin oligosakkarid zincirlerinin ucundaki terminal karbonhidrat kalıntısı olup, hücre membranın önemli komponentlerinden biridir. Santral sinir sisteminde hücre kaybı ile seyreden PH'de, hücre membranında yer alan glikoproteinlerin ve glikolipidlerin, söz konusu nöron hasarlanması sırasında etkilenmiş olabileceği ve dolayısıyla sialik asit düzeyinin değişebileceği varsayılabilir. Bu çalışmanın amacı PH olanların idrar sialik asit düzeylerini belirlemektir.
Özet (Çeviri)
Objective: Parkinson's disease (PD) is characterized by major clinical disturbances caused by dopamine depletion in corpus striatum, resulting from neuronal loss in the substantia nigra. Different hypotheses involving genetic predisposition and environmental agents have been proposed to identify its cause but none of them fully explain the cascade of events responsible for PD. Sialic acids are terminal sugar components of the oligosaccharide chains of glycoproteins and glycolipids, many of which represent important components of cell membranes. It may be suggested that the glycoprotein and glycolipid components of the cell membrane are affected during damage of neurons and as a result sialic acid levels may change. The objective of our study is to investigate the changes in urine total sialic acid in patients with PD.