Embriyonik interferon (OTP-1) ve interferon gamma ekspresyonunun in vitro şartlarda PPRV ve pestivirus ortak enfeksiyonuna etkisinin araştırılması
In vitro investigation of the effects of embryonic interferon (OTP-1) and interferon gamma expressions on concurrent PPRV and pestivirus infections
  1. Tez No: 359598
  2. Yazar: HATİCE MAHUR ALTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT ÖZKUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Embriyonik interferon, Eş Zamanlı RT-PCR, İnterferon, PPR Virus, Ruminant Pestivirusları, Embryonic interferon, Interferon gamma, PPR Virus, Real Time RTPCR, Ruminant Pestiviruses
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Türkiye'de son yıllarda önemi artan eş zamanlı PPRV ve Pestivirus enfeksiyonlarında, bazı hücresel ve enfeksiyöz nitelikli (ruminant Pestivirus) unsurların PPR virusunun plasental bariyeri geçmesindeki olası rollerini ve virusların interferonlar üzerindeki etki mekanizmalarını in vitro şartlarda sorgulamak amacıyla koyun primer trofoblast (PKT) ve fötal koyun timüs (SFT-R) hücrelerinde her iki virusun ayrı ayrı ve birlikte, farklı zaman noktalarında inokulasyonları sonrasında Ovine trophoblast protein-1 (OTP-1) ve interferon(IFN)-gamma ekspresyonundaki ve viral gen ekspresyonlarındaki değişiklikler Eş Zamanlı RT-PCR yöntemi ile sorgulandı. İki hücre kültüründe de BVDV ve PPRV üremesi etkili bir biçimde gerçekleşti, gerek oluşan sitopatik etkinin şiddeti ve oluşum zamanı gerekse de BVDV- 5'UTR ve PPRV-N ekspresyon oranları kıyaslandığında, iki virusun da replikasyonları için PKT hücre kültürünün SFT-R hücre hattına göre daha uygun olduğu tespit edildi. Hem BVDV hem de PPRV inokulasyonunun, iki hücre kültüründe de, 96 saatlik test süresinde hem IFN-gamma hem de OTP-1 ekspresyonunda düşüşe sebep olduğu ancak BVD virusun OTP-1 üzerinde, PPR virusun da IFN-gamma üzerindeki azaltıcı etkisinin daha kuvvetli olduğu belirlendi. Çoklu virus inokulasyonlarının virusların etkilerinde değişikliklere sebep olduğu belirlendi. Eş zamanlı PPRV ve Pestivirus enfeksiyonları sırasında viruslar arasındaki etkileşimin ve virusların hücresel mekanizmalar üzerindeki etkilerinin daha net anlaşılabilmesi için yapılacak in vitro çalışmalarda farklı kökenli hücre tiplerinin dâhil edilmesi, inokulasyonların yapılacağı saat aralıklarının arttırılması ve daha fazla hücresel ürünün ifadesindeki değişikliklerin sorgulanması önerildi.
Özet (Çeviri)
To investigate the role of some cellular and infectious (ruminant Pestivirus) components for the occurrence of transplasental PPRV infection and the effects of BVDV and PPRV on interferons during the concurrent infections, both viruses were inoculated separately and together at different time points in primary ovine trophoblast and sheep fetal thymus (SFT-R) cell cultures, Ovine trophoblast protein (OTP-1), Interferon (IFN) gamma and viral gene expression levels quantified by Real Time RT-PCR. Replication of both BVDV and PPRV were efficient in the cell cultures, when the severity and the origin time of the cythopathic effects as well as BVDV-5' UTR and PPRV-N expression levels evaluated, primary ovine trophoblast cell culture was more permissive than SFT-R. Both viruses caused lower expression levels of OTP-1 and IFN gamma in both of the cell cultures in 96 hours. Moreover, BVDV had a stronger effect on OTP-1 whereas PPRV on IFN-gamma. Simultaneous inoculations caused changes on the courses of these effects. For a better understanding of the interactions of the viruses and the effects of them on cellular mechanisms during concurrent infections; different cell types, more cellular components and more time points of inoculations should be included in the future in vitro studies.