Kolon adenokarsinoma hücrelerinde (CACO2) kapsaisin ve alfa lipoik asitin antiproliferatif ve apoptotik etkilerinin incelenmesi
The investigation antiproliferative and apoptotic effects of capsaicin and alpha lipoic acid on colon adenocarcinoma cells
- Tez No: 359599
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL KARAGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Alfa lipoik asit, apoptoz, kapsaisin, kaspaz, kolon adenokarsinoma, Alpha lipoic acid, apoptosis, capsaicin, caspase, colon adenocarcinoma
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Uzun yıllardır gıda olarak tüketilen kırmızı biber (Capsicum annuum), aynı zamanda halk arasında terapötik amaçlarla da kullanılan ve önemli fitokimyasal maddeler içeren değerli bir maddedir. Bazı çalışmalarda kırmızı biberin, çeşitli insan kanser hücreleri üzerinde antikanserojenik aktivite gösterdiği açıklanmıştır. Bu çalışmada, acı biber ekstresinin (kapsaisin) farklı konsantrasyonlarının (25, 50, 150 ve 300 ug/ul), Caco-2 insan kolon kanser hücre dizisinde sitotoksik ve apoptotik etkileri araştırılmıştır. Bununla birlikte alfa lipoik asit molekülünün antioksidan aktiviteleri tek başına ve kapsaisin ile birlikte kullanıldığı durumlarda değerlendirilmiştir. Kapsaisin ve alfa lipoik asitin sitotoksik etkileri MTT ve trypan blue yöntemleri ile belirlenmiştir. Kullanılan Caco-2 hücrelerinin gösterdiği kaspaz aktiviteleri, apoptotik yöntemlerle incelenmiştir. Sonuç olarak kapsaisin, konsantrasyon ve zamana bağımlı olarak kolon hücreleri üzerinde sitotoksik aktivite gösterirken, alfa lipoik asit proliferatif etki göstermiştir. Sitotoksik değişimlere paralel olarak apoptotik aktiviteleri, 48. saatte 50, 150, 300 uM kapsaisin konsantrasyonlarında önemli derecede artmış; 200, 400 uM alfa lipoik asit konsantrasyonlarında önemli derecede azalmıştır. Bu çalışmada, kapsaisinin Caco-2 hücre dizisinde, konsantrasyon ve zamana bağımlı olarak sitotoksik ve apoptotik etkiler yaptığı, buna karşın alfa lipoik asitin hücre proliferasyonu üzerinde proliferatif etki gösterdiği bulunmuştur. Bu sonuçlarımızı destekleyecek, kolon kanserinde bu maddelerin kemopreventif ve kemoterapötik etkilerini açıklayacak daha fazla moleküler çalışmalara gerek duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The red pepper (Capsicum annuum L.) is a important flavonoid which contains a wide variety of precious phytochemical compounds applicable in the fields of therapeutics and health care. Previous studies have demonstrated the anticarcinogenic activity of red pepper extracts in a series of human cancer cells. In the present study, we investigated cytotoxic and apoptotic effect of red pepper extract on Caco-2 human colon adenocarcinoma cells. Capcaicin was evaluated for cytotoxic and apoptotic effects at 25, 50, 150, 300 uM concentrations for on human colon cancer cells (Caco-2). Cytotoxic effects of capsaicin and alpha lipoic acid on Caco-2 cells were determined by MTT and trypan blue uptake assays. However, antioxidant activities of alpha lipoic acid were evaluated when used with capsaicin or separately groups. Caspase activities were measured by apoptotic assays. In conclusion, capsaicin has significant (concentration- and time-dependent) cytotoxic and apoptotic effects while alpha lipoic acid has proliferative effects on Caco-2 cancer cells. Specifically, apoptotic effect of capsaicin increased at 150 and 300 uM concentrations, alpha lipoic acid administration with 200; 400 uM concentrations by 48 hours. We found that hot pepper extract had cytotoxic and apoptotic effects although alpha lipoic acid had proliferative effects on the human colon cancer cell lines Caco-2. However, further studies at molecular level are required to support our findings and to elucidate chemopreventive and chemotherapeutic effects of these flavonoids on colon cancer.