Salinomisin'in insan over kanseri hücre serisi (OVCAR-3) üzerine olan apopitotik ve sitotoksik etkilerinin araştırılması
The investigation of apoptotic and cytotoxic effects of salinomycin on human ovarian cancer cell line (OVCAR-3)
  1. Tez No: 359606
  2. Yazar: FUAT KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FULYA TEKŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Salinomisin, OVCAR-3, Apopitoz63, Salinomycin, OVCAR-3, Apoptosis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
İnsan vücudunu yaklaşık olarak 1014 hücreden meydana gelmiştir ve bu hücreler büyüme, yenilenme, onarım gibi gereksinimleri doğrultusunda bölünme özelliği göstermektedirler. Ancak bu bölünebilme sürekli değildir ve sıkı bir şekilde kontrol edilmektedir. Bu kontrolden kaçan hücreler anormal proliferasyon göstermekte ve kanser hücresine dönüşmektedir. Kanserle mücadelede normal hücrelere zarar vermeden kanser hücrelerinin öldürülmesi hedeflenmektedir. Hücrede temel olarak apoptotik (programlı), otofajik ve nekrotik (hasar sonucu) olmak üzere üç ölüm yolağı bulunmaktadır. Bu çalışmada Salinomisin etken maddesinin İnsan Over Kanseri Hücre Serisi (OVCAR-3) üzerine olan apoptotik ve sitotoksik etkileri araştırılmıştır. Kontrol grubu olarak normal ölümsüz over epitel hücre serisi kullanılmıştır. İn vitro ortamda çoğaltılan hücrelere değişik dozlarda salinomisin 24, 48, 72 saat süreyle uygulanmış ve sonuçlar analiz edilmiştir. En uygun doz belirlenerek bu doz kanser hücrelerine uygulanmış, daha sonra Kaspaz-3 enzim aktivasyonu ve apopitoz belirteci olan genlerin qRT- PCR ile ekspresyon seviyeleri araştırılmıştır. Tüm bu deney çalışmalarından elde edilen verilere göre 0,1 ve 1 μM Salinomisin normal hücrelerde anlamlı bir ölüme yol açmaz iken, kanser hücre serisinde % 40, % 50 oranında ölüme yol açmıştır. Yapılan qRT-PCR ve Kaspaz 3 enzim aktivitesi deneyleri Salinomisin'in apopitozu indüklediğini desteklemektedir. Sonuç olarak elde edilen bulgular ışığında, gelecekte Salinomisin'in bir antikanser ajan olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Human body consists about 1014 cells and these cells can divide according to the need of regeneration, growth or repairing and this type of cell dividing is under very effective control mechanism. These cells can not divide infinitively. Some of the cells break this control and show abnormal proliferation and change to cancer cells. Anticancer researches are generally focused on destruction of cancer cells without giving harm to normal cells. There are three types of being death ways in a cell, apoptosis, autophagy and necrosis. In this study, we studied the apoptotic and cytotoxic effects of salinomycin on OVCAR-3 cancer cell line. Immortal ovarian epithelial cell line was used as control. The cell lines were threated these cell lines with various concentrations of salinomycin for 24, 48, and 72 hours in vitro. The results were analyzed and the most useful doses of salinomycin were selected and these doses were then applied to cancer cells. Caspase-3 enzyme activity, gene expression profiles of apoptotic genes were analyzed by qRT-PCR. The results showed that 0,1 and 1 μM of of salinomycin did not effect the normal epithelial cells but killed 40-50 % cancer cells. The caspase 3 and qRT-PCR results supported that salinomycin induces apoptosis. In the light of the obtained data, it was concluded that Salinomycin can be used an anticancer agent in future.